Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW51

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vooruit

Het duurt nog even, maar het idee dat in de toekomst moleculaire motoren zich via de bloedbaan voortbewegen om geneesmiddelen met grote precisie naar ontoegankelijke plaatsen in het menselijk lichaam te transporteren, is spectaculair. Als iemand al decennia baanbrekend onderzoek verricht met de blik ver vooruit is het wel Ben Feringa, de Groningse hoogleraar die onlangs in Stockholm de Nobelprijs voor scheikunde kreeg uitgereikt.

23-12-2016 | door Frans van den Houdt

Projectmatig werken

Voorstanders van projectmatig werken in de apotheek denken vaak dat hoe beter je dit beheerst, hoe gemakkelijker je kunt omspringen met de veranderingen die zorgverzekeraars elk jaar in de apotheekbranche invoeren.

23-12-2016 | door Nada Al-Rubaiee, apotheker

ADHD-pillen lijken veilig voor het brein

Gebruik van ADHD-medicatie leidt op de lange termijn niet tot schadelijke effecten op het brein. Dat concludeert hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen in haar proefschrift. Vorige week promoveerde zij op de langetermijneffecten van ADHD-medicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

19-12-2016 | door Cindy Reinders

Herexamen 2016 PW 51

Welke uitspraak over het effect op de longfunctie is juist?

21-12-2016 | door Anke Lambooij, IVM

Software voor reviews: meer tijd voor gesprek

Het automatiseren van medicatiebeoordelingen in zieken- en verpleeghuizen zal veel tijdswinst opleveren, stelt ziekenhuisapotheker Hugo de Wit in zijn promotieonderzoek. Hij ontwikkelde nieuwe software waarbij handmatige invoer van patiëntgegevens niet nodig is.

20-12-2016 | door PW

Netupitant + palonosetron past in GVS

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert het combinatiepreparaat netupitant + palonosetron (Akynzeo) te plaatsen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

13-12-2016 | door DEB400060

Alert: belangrijke interacties zijn gemist

Apothekers, voorschrijvers en softwarehuizen ontvangen een alert-melding van het Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR nadat belangrijke interacties zijn gemist omdat de einddatum van risicovolle geneesmiddelen niet klopte in het apotheekinformatiesysteem. CMR waarschuwt omdat zij de kans op herhaling groot acht en de gevolgen voor de patiënt ernstig kunnen zijn.

13-12-2016 | door PW

Vergoeding eltrombopag ook voor kinderen

Omdat de indicatie van eltrombopag (Revolade) is uitgebreid, adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) een herziening van de voorwaarden voor vergoeding.

09-12-2016 | door PW

Puber gebruikt kwart van gemiddelde hoeveelheid

Jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar kennen een zeer lage geneesmiddelenconsumptie. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen gebruiken ze een kwart van de hoeveelheid die de gemiddelde Nederlander gebruikt. Na de anticonceptiepil telt het ADHD-middel methylfenidaat de meeste gebruikers. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-12-2016 | door SFK

Winnaar osimertinib is 'mooi voorbeeld' precision medicine

De Leidse hoogleraar Ad IJzerman zet “een mooi voorbeeld van doelgerichte therapie” bovenaan in de Top 3 Geneesmiddelen van 2016. Het winnende osimertinib valt alleen longkankercellen aan met een specifieke mutatie. Hartfalenmiddel sacubitril volgt op de tweede plek en biologicals voor eosinofiel astma staan op nummer 3.

23-12-2016 | door Cindy Reinders

Bloei Nederlandse start-ups in research geneesmiddelen

Het ene na het andere Nederlandse farmabedrijf is de afgelopen tijd voor veel geld verkocht aan buitenlandse ondernemingen. En inmiddels zijn alweer enkele nieuwe start-ups bezig met veelbelovende geneesmiddelen. “Met SYD985 leven borstkankerpatiënten een jaar langer.”

23-12-2016 | door Frits Baltesen

Kijken naar de zuiderburen

Industrieapotheker Loes Mehlkopf werkt afwisselend in de Nederlandse en Belgische vestiging van Bayer. Ze hoopt dat ook in ons land, net als bij onze zuiderburen, een master industriële farmacie komt.

23-12-2016 | door Edwin Bos

Kleine, cruciale aanpassing vaak belangrijker dan gadgets

Een speciaal lectoraat van Hogeschool Utrecht onderzoekt hoe farmaceutische vernieuwingen bij zorgverleners en patiënten kunnen terechtkomen. Doel: de gezondheidszorg effectiever en efficiënter maken. “Een waterdicht systeem is nodig om optimale farmaceutische patiëntzorg te krijgen.”

23-12-2016 | door Frans van den Houdt

Meer investeren in relaties

Over een paar jaar gaan ook apothekers voorschrijven, voorspelt openbaar apotheker Elze Alons. Maar huisartsen en apothekers moeten elkaar eerst nog wel beter leren kennen.

23-12-2016 | door Edwin Bos

Vooral meer longkanker, COPD en dementie in 2030

Meer patiënten met longkanker, COPD en dementie. Dat is grofweg het beeld dat de huisarts van 2030 volgens het RIVM in zijn spreekkamer zal aantreffen. De vergrijzing en de toename van chronisch zieken legt een hoge druk op de farmaceutische patiëntenzorg. Dit vraagt om een andere aanpak door apothekers en geneesmiddelproducenten.

23-12-2016 | door Berit Sinterniklaas

'Technologie bepaalt stappen in geneesmiddelontwikkeling'

Om geneesmiddelen heel gericht te kunnen inzetten en effectiever te maken, zijn steeds verfijndere weefselanalyses nodig. Hoogleraar Ingrid Molema verwacht binnen vijftien jaar een significante doorbraak. “Als je in het lab moleculaire duiding kunt geven aan het weefsel van een patiënt, kun je daar vervolgens je therapeutische interventie op afstemmen.”

23-12-2016 | door Frans van den Houdt

Indicatie op recept bijna rond

Huisartsen vragen openbaar apotheker Maarten Boon regelmatig naar de beste keus bij het voorschrijven van inhalatoren. Voor het nieuwe jaar hoopt hij de indicaties bij deze recepten te krijgen.

23-12-2016 | door Edwin Bos

'Opmars van vrouwen goed voor het vak én de patiënt'

De apotheker is steeds vaker vrouw. Gezien het aantal meisjes dat farmacie studeert zal dat alleen maar toenemen. Hoe hebben vrouwen het vak veranderd en worden mannen een minderheid in de apotheek? Ex-KNMP-voorzitter Marga van Weelden: “Beiden hebben we nodig: man en vrouw. Samen maken we dit beroep.”

23-12-2016 | door Frits Baltesen

Omega-3 vermindert retinopathie

Bij patiënten met diabetes type 2 is een minimale dagelijkse inname van 500 mg meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren (tweemaal per week vette vis) geassocieerd met een verlaagd risico op gezichtsbedreigende diabetische retinopathie.

23-12-2016 | door PW

GLP-1-analogen zijn cardiovasculair veilig

Uit cardiovasculaire veiligheidsstudies met de GLP-1-analogen liraglutide en semaglutide bij patiënten met diabetes type 2 blijkt dat het risico op cardiovasculaire events afneemt ten opzichte van placebo.

22-12-2016 | door Loes Ariaans

Continu meten: betere controle

Continue monitoring van de bloedsuikerspiegel verbetert de glykemische controle en vermindert ernstige hypoglykemieën.

21-12-2016 | door PW

DAPT bij diabeten niet langer

Diabeten hebben een hoger risico op ernstige cardiovasculaire events na stentplaatsing, maar dit risico vermindert niet door een langere gebruiksduur van dubbele plaatjesremmende therapie (DAPT).

20-12-2016 | door PW

Toekomstdroom Google: chip tegen diabetes, astma, reuma

Farmaceutisch bedrijf GSK en Google slaan de handen ineen: samen gaan ze de komende jaren met neurotechnologie proberen ziekten te bestrijden. Chips sturen dan aangepaste elektrische signalen naar organen. GSK: “We hebben al veelbelovende resultaten behaald.”

23-12-2016 | door Frits Baltesen

LSP trekt overdracht vlot

Projectapotheker Evianne van der Kruk werkt in het Groene Hart Ziekenhuis onder meer aan het poliklinisch voorschrijfsysteem. Van recepten op papier en faxen hoopt ze snel definitief afscheid te nemen.

23-12-2016 | door Edwin Bos

Jaar in beeld

Met tweemaal de opening van het NOS Journaal, diverse nieuwsitems bij RTL 4 en andere landelijke media, een goed bekeken achtergrondreportage in Nieuwsuur en een optreden in Zorg.nu staat de KNMP in 2016 volop in de belangstelling van de media.

23-12-2016 | door KNMP

Co-schappen in de apotheek

Op de nieuwe masteropleiding farmacie in Leiden zijn de eerste studenten inmiddels vier maanden bezig. Apotheker Jacomijn Dijksterhuis leert deze apothekers van de toekomst de patiënt centraal te stellen. “Dat typeert de echte zorgprofessional.”

23-12-2016 | door Edwin Bos
Back to top