Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Iedereen vindt het leuk om te quizzen, blijkt telkens weer. Vooral als het om vragen gaat die je eigen specifieke vakkennis testen, zijn mensen erg enthousiast, fanatiek zelfs. Van de jonge student farmacie die net aan zijn opleiding is begonnen en de apotheker die een drukke praktijk runt, tot de emeritus hoogleraar die al decennia meedraait in de academische wereld; allemaal maken ze graag het Herexamen dat iedere week op pagina 7 van het PW staat. Vraag en antwoorden worden letterlijk gespeld; er hoeft maar een komma verkeerd te staan of er wordt aan de bel getrokken.
Patiënten klagen over een mogelijk verminderde werking van salmeterol met fluticason door omzetting van Seretide naar de preferente generica van Vincion en Focus. Dat blijkt uit 22 meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderzoekt de meldingen.
Met het doel biosimilars een grote rol te laten spelen in het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg, ontvangt de Initiatiefgroep Biosimilars Nederland de komende drie jaar in totaal € 200.000 subsidie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Een te hoge inname van vitamine B6 (pyridoxine) kan leiden tot zenuwaandoeningen in armen en benen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat daarom een maximale dagdosering van 21 milligram voor vitamine B6 in vitaminepreparaten vastleggen in de wet.
Ziekenhuisapotheker Bart Benraad is op 1 januari 2017 gestart bij Zorgverzekeraars Nederland als programmamanager dure geneesmiddelen. Benraad werkte hiervoor in de Sint Maartenskliniek.
Een experimentele behandeling van BRCA1-like borstkanker met oncolytica en stamceltransplantatie wordt vanaf 1 januari 2017 vergoed uit de basisverzekering.
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) houdt vast aan zijn eerdere advies om Orkambi (ivacaftor + lumacaftor) niet te vergoeden.
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) beveelt aan tolvaptan (Jinarc) te plaatsen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), maar uitsluitend voor de patiëntengroep waarvoor een therapeutische meerwaarde is vastgesteld.
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Apotheken verstrekten in 2016 meer dan een miljard tabletten in weekdoseersytemen. Voor ongeveer 15% daarvan zijn geen losse tabletten in een pot beschikbaar. Apotheken of de bedrijven die medicatierollen voor weekleveringen maken, moeten de tabletten zelf uit een stripverpakking drukken. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Het risico op trombose bij pilgebruik neemt toe als ook sprake is van andere risicofactoren, zoals een erfelijke stollingsafwijking en een positieve familieanamnese. Het is daarom belangrijk bij anticonceptiecounseling alle risicofactoren in kaart te brengen, blijkt uit promotieonderzoek van Liesbeth van Vlijmen.
Een apothekersassistent leverde een verkeerde injectiespuit aan een patiënt en de tweede apotheker miste de fout. Volgens het Regionaal Tuchtcollege en het Centraal Tuchtcollege valt de beherend apotheker, die zelf niet betrokken was bij de medicatiecontrole, niets te verwijten omdat het werkproces in de apotheek in orde is.
Al jaren heeft de heer H last van bijwerkingen, maar meerdere specialisten hebben hem verteld dat hij daarmee moet leren leven. Op aanraden van de praktijkondersteuner bezoekt hij de apotheker-farmacotherapeut, die hem door het omzetten van drie geneesmiddelen bevrijdt van al zijn klachten.
Het overkomt apothekers dagelijks: door wisselingen in preferentie en problemen met levering worden patiënten onaangenaam verrast met steeds andere merken. Als apotheker geeft dit je een slecht gevoel; je wilt de patiënt tevredenstellen maar door de preferentie is dit niet mogelijk. Ziedaar het ethisch dilemma uit PW 44 (november 2016).
Woensdagmiddag meldt dokter Venema zich. Hij is werkzaam voor een kliniek die is gespecialiseerd in euthanasieverzoeken. De arts wil middelen meenemen voor een euthanasie die is gepland voor de volgende ochtend.
Het dertigjarig bestaan van Apotheek de Roosten in Eindhoven was voor Linda Dekkers aanleiding een boekje te schrijven over haar carrière in de apotheek, die in 1979 begon en onlangs eindigde.
Bezoekers van het KNMP-jubileumcongres ‘Farmaco-genetica: maatwerk voor de apotheker’ kunnen tegen een speciale prijs van 118 euro excl. BTW een DNA-paspoort aanvragen van diagnostische kwaliteit, met 6 genen en 23 varianten. Het Erasmus MC sponsort de pasjes, die gewoonlijk 618 euro excl. BTW kosten. Prof. dr. Ron van Schaik (Erasmus MC) en dr. Jesse Swen (LUMC) behandelen tijdens congres de toepassing van de genotypen in de praktijk.
De afgelopen decennia heeft het medicijngebruik in ons land een enorme vlucht genomen. Dit jaar zullen in Nederland 250 miljoen receptgeneesmiddelen worden voorgeschreven en afgeleverd. In bijna alle gevallen gaat dat goed. We vinden dat vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Dankzij de checks and balances en de hoogwaardige zorg van arts en apotheker is het aantal medicijnincidenten relatief beperkt. Dit neemt uiteraard niet weg, dat ieder incident er één te veel is. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van artsen en apothekers gebruiken wij in Nederland relatief veel merkloze geneesmiddelen.
Binnen de fysiotherapie, bij steeds meer huisartsen en praktijk-ondersteuners is de methode ‘Doen en blijven doen’ inmiddels genoegzaam bekend. Maar voor de apotheker is deze aanpak ter bevordering van de medicatiebegeleiding nog vreemd. Daar komt verandering in, nu er in de nascholing aandacht voor is.
Het aantal doseringsadviezen voor nierdialyse in de G-Standaard groeit gestaag. Inmiddels zijn er enkele tientallen beschikbaar. Eind 2017 zijn naar verwachting voor 235 middelen dialyse-adviezen gereed.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad