Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW5

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Nieuwe antibiotica

Antibioticaresistentie blijft terecht hoog op de internationale agenda staan. Samenwerking tussen landen (en bedrijven) is cruciaal, resistente bacteriën laten zich tenslotte niet door grenzen tegenhouden.

03-02-2017 | door Frans van den Houdt

Zonder schaamte

U hoort tot de elite.

03-02-2017 | door Ruud Coolen van Brakel, IVM

Subsidie voor onderzoek naar nieuwe antibiotica

Farmaceutisch wetenschapper en chemicus Nathaniel Martin van de Universiteit Utrecht ontvangt € 500.000 subsidie van ZonMw voor het bestrijden van antibioticaresistentie. Met zijn onderzoek naar gram-negatieve bacteriën wil hij een nieuwe generatie antibiotica ontwikkelen.

30-01-2017 | door DEB420720

Diltiazem voorkeur bij chronisch anale fissuur

In de herziene NHG-Standaard Rectaal bloedverlies, deze week gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap, is nu opgenomen dat diltiazem het eerstekeuzemiddel is bij de behandeling van chronische anale fissuren, en niet meer een nitraatcrème.

02-02-2017 | door PW

NHG: pijnstillers ondersteunend bij lagerugpijn

Analgetica hebben bij de behandeling van lagerugpijn alleen een plek als ondersteuning van het activerende beleid. Dat staat in de herziene NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.

02-02-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 5

Welke uitspraak over advies is juist?

02-02-2017 | door Annemieke Horikx, GIC

Test malariavaccin op grotere groepen

Om een goed vaccin tegen malaria te vinden is het cruciaal dat nieuwe vaccins op grotere groepen mensen worden getest dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuw rekenmodel dat onderzoekers van het Erasmus MC en het Radboudumc hebben ontwikkeld.

26-01-2017 | door DEB420720

Raad voor Volksgezondheid wil eHealth-snelweg

Overheid, zorgverzekeraars en zorgverleners moeten meer doen om digitaal ondersteunende zorg in te voeren. Brede toepassingen van eHealth laten te lang op zich wachten, schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vandaag in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

26-01-2017 | door DEB420720

Negen uitbreidingen indicaties, december 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over negen uitbreidingen van indicaties.

10-01-2017 | door DEB400060

Helft tabletten goedkoper dan 5 cent per gebruiksdag

Met gemiddeld 1,4 cent per gebruiksdag is foliumzuur in 2016 het pakketgeneesmiddel met de laagste dagprijs. Gebruiksdagen kunnen ook worden gebruikt om de gemiddelde dagdosering (PDD) van een geneesmiddel te bepalen. Het aantal gebruiksdagen per verstrekking komt binnenkort beschikbaar in SFK Select. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-02-2017 | door SFK

Nieuw formularium: probate longzorg voor minder geld

Voorschriften gebaseerd op goede diagnostiek, een overzichtelijker palet aan geneesmiddelen en inhalatiemedicatie die niet nodeloos duur is. Met die doelen voor ogen zijn huisartsen en apothekers in de regio Maastricht en Heuvelland gestart met het longformularium chronische obstructieve longaandoeningen (COLA). Voor de patiënt leidt dit tot meer duidelijkheid en goedkopere medicatie.

03-02-2017 | door Robert T.A. Willemsen, Fred J. Claessens, Ingrid A.M. Goven en Geertjan Wesseling.

Celmembraan doelwit voor kankertherapie

Celmembranen scheiden niet alleen de cel van de buitenwereld, maar verbinden ook door stof- en signaaloverdracht, receptoren en enzymen, fusie- en splitsingsprocessen. Zalba en Ten Hagen [Cancer Treat Rev. 2017 Jan;52:48-57] geven een overzicht van mogelijkheden om kanker te bestrijden door aan te grijpen op celmembranen.

02-02-2017 | door Arjan Polderman

Problematische ontwerpaspecten

45 gebruiksproblemen en 113 gebruiksfouten kwamen naar voren toen 59 ouderen in semigestructureerde interviews werd gevraagd naar praktische problemen met hun geneesmiddelen.

02-02-2017 | door PW

Polyfarmacie teruggedrongen

In het Universitair Ziekenhuis Leuven is bij 172 hoogbejaarde patiënten (85 ± 5 jaar) de polyfarmacie gereduceerd.

01-02-2017 | door PW

Atopische dermatitis: dupilumab

Dupilumab bleek effectiever dan placebo bij atopische dermatitis in twee identiek opgezette fase-III-studies (SOLO 1 en 2).

31-01-2017 | door PW

Continu tevredenheid meten

Met behulp van gegevens uit het track & trace-systeem meet apotheker Ing Hay Oei continu de performance en de klanttevredenheid van elke individuele medewerker in zijn apotheek. “Iedereen kan zich met deze scores blijven verbeteren.”

03-02-2017 | door Edwin Bos

Effectiviteit behandelingen onychomycose teleurstellend

Behandelen van onychomycose blijkt in de praktijk erg lastig. Monotherapie met orale antimycotica heeft de voorkeur, maar bestaande lokale en orale middelen hebben hun beperkingen. Onderzoekers blijven daarom zoeken naar nieuwe therapieën om de optimale behandeling van onychomycose te vinden.

03-02-2017 | door Quynh Nguyen

Beperkte gezondheidsvaardigheden vormen risico bij ziekenhuisopname

Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen kunnen door beperkte gezondheidsvaardigheden problemen hebben met instructies. Zorg-op-maat kan het risico op (geneesmiddelgerelateerde) problemen tijdens (en na) opname verminderen. Voor zorgverleners is het daarom van belang inzicht te hebben in de gezondheidsvaardigheden van een patiënt.

03-02-2017 | door Ellen Koster, Alain Schmidt, Daphne Philbert, Ewoudt van de Garde, Marcel Bouvy

Een dynamisch proces van gelijkwaardige partners

Serieus werk maken van zelfmanagement en zelfmanagementonder-steuning betekent werk maken van de organisatie, van de zorgprofessionals, van de relatie professional–patiënt en van de patiënt. Dat is de boodschap van de eind januari verschenen annex bij de Zorgstandaard Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie.

03-02-2017 | door Corrine Brinkman

Steun voor depressieve student

Studenten kunnen door de steeds hogere studiedruk depressieve klachten ontwikkelen.

03-02-2017 | door Edwin Bos

Nieuwste behandelrichtlijnen in IM 2017

Het Informatorium Medicamentorum (IM) 2017 is uit in boekvorm. Met 56 nieuwe stoffen is het naslagwerk weer volledig actueel. Abonnees ontvangen het boek per post en bestellen kan via knmp.nl/im.

03-02-2017 | door KNMP

Alexanderpraat

In de farmacie wordt het meeste werk achter de schermen verricht. Niet aan, maar achter de balie. In de kelder, het laboratorium en de achterkamertjes.

03-02-2017 | door Léon Tinke

Gemeenten en apotheken in gesprek over medicijnafval

De KNMP zette vorig jaar het probleem rondom de afvoer van overtollige genees-middelen op de kaart. Ondertussen zijn op verschillende plekken afspraken gemaakt, maar de gesprekken lopen niet overal soepel. Zorgelijk, want correcte afvoer voorkomt vervuiling van oppervlakte- en drinkwater.

03-02-2017 | door Berit Sinterniklaas
Back to top