Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW8

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zorgbeloftes

Nog een paar weken en we kunnen weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen, dus doen alle partijen hun uiterste best om een stortvloed aan beloftes over ons uit te storten, de ene nog mooier en onwaarschijnlijker dan de andere.

24-02-2017 | door Frans van den Houdt

Recyclen

“Een op de vijf artsen bewaart overgebleven geneesmiddelen voor de arme patiënt die de zorgkosten niet kan betalen.”

24-02-2017 | door Sjors Bloem, apotheker

‘Beste apotheek’ staat in multiculturele wijk

Apotheek van der Laan, gevestigd in de Rotterdamse Afrikaanderwijk, behaalde de hoogste score in het mystery guest-onderzoek 2016 onder 950 apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP is het bijzonder dat een apotheek in een multiculturele wijk de beste zorg leverde bij zes farmaceutische casussen.

21-02-2017 | door Edwin Bos

Herexamen 2017 PW 8

Welke uitspraak over internetgeneesmiddelen is juist?

22-02-2017 | door M.Dankers, apotheker IVM

Cao: eenmalige uitkering en 1,75% meer loon

Medewerkers in de openbare apotheek krijgen een eenmalige uitkering van 1,25% over het bruto jaarloon 2015 en een structurele loonsverhoging van 1,75% voor 2016. Dat hebben de cao-partijen vastgelegd in een onderhandelingsakkoord over de cao Apotheken en de cao Bedrijfsfonds Apotheken (BA).

14-02-2017 | door PW

Contra-indicatie bij ethinylestradiol

Bij anticonceptivacombinaties die ethinylestradiol bevatten, moet een contra-indicatie worden opgenomen voor gelijktijdig gebruik van ombitasvir + paritaprevir + ritonavir dan wel van dasabuvir, al dan niet met ribavirine.

22-02-2017 | door PW

Herbeoordeling (fluor)chinolonen

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) start een herbeoordeling van (fluor)chinolonen voor systemisch gebruik of inhalatie.

21-02-2017 | door PW

Extra bescherming bij werken met dexamethason

Sinds 1 januari 2017 is dexamethason opgenomen op lijst van kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting giftige stoffen.

20-02-2017 | door PW

Bijbetalen voor Camcolit

De 15.000 Nederlandse gebruikers van Camcolit moeten € 12,01 (excl. btw) bijbetalen voor 100 tabletten van 400 mg lithiumcarbonaat.

17-02-2017 | door PW

Weer een alzheimer-studie gestopt

MSD stopt de studie met verubecestat bij patiënten met een milde tot ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer vanwege een gebrek aan effect. Dat maakte de fabrikant deze week bekend.

17-02-2017 | door PW

Helft apotheekbezoekers maakt eigen risico vol

De helft van de volwassen apotheekbezoekers maakte in 2016 het verplichte eigen risico vol. Afschaffing van het eigen risico zou betekenen dat 40% van de apotheekomzet binnen het basispakket weer onder de collectieve lasten zouden vallen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-02-2017 | door SFK

Politieke partijen willen rol zorgverzekeraars beperken

Veel politieke partijen willen minder marktwerking in de zorg, schrijven ze in hun verkiezingsprogramma’s. Dat zou moeten door de beperking van de rol van verzekeraars en farmaceutische industrie. Aan de vooravond van de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart een overzicht van de standpunten van politieke partijen over farmacie en zorgsector.

24-02-2017 | door Frits Baltesen

Effectief hiv-1-vaccin flinke stap dichterbij

Een effectief humaanimmunodeficiëntievirus-1-vaccin (hiv-1-vaccin) wekt antilichamen op die beschermen tegen een infectie. Voor het eerst zijn beschermende antilichamen opgewekt in vaccinatiestudies door gebruik van betere imitaties van het hiv-1-envelopeiwit. Dit is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een effectief hiv-1-vaccin.

24-02-2017 | door Ronald Derking

Guanfacine optie bij ADHD als psychostimulantia niet helpen

Voor de medicamenteuze behandeling van ADHD is nu ook guanfacine beschikbaar wanneer de voorkeursmiddelen – methylfenidaat en dexamfetamine – niet geschikt zijn of onvoldoende helpen. Op de symptomen heeft het een klinisch relevant effect, maar er is geen duidelijk effect aangetoond op het algemeen functioneren van kinderen en adolescenten met ADHD.

24-02-2017 | door Marloes Dankers

Combinatie beter bij alvleesklierkanker

Na operatieve verwijdering van pancreastumoren zou adjuvante combinatietherapie van gemcitabine met capecitabine de nieuwe standaardbehandeling moeten worden in plaats van monotherapie met gemcitabine. Neoptolemos et al. concluderen uit het ESPAC-4-onderzoek een extra levensduur van tweeënhalve maand [Lancet 2017 Jan 24; online].

24-02-2017 | door Arjan Polderman

Migraine: van regen in drup

Thorlund et al. melden dat triptanen en ergotalkaloïden bij acute episodische migraine een kleinere kans op medicatie-overgebruik-hoofdpijn (MOH) met zich brengen dan opioïden en andere analgetica.

24-02-2017 | door PW

Celecoxib geen hartzeer

In een non-inferioriteitsonderzoek bleek de cardiovasculaire veiligheid van celecoxib niet minder dan die van ibuprofen of naproxen.

23-02-2017 | door PW

S-1: minder hand-voetsyndroom

Bij behandeling van uitgezaaide darmkanker veroorzaakt het orale fluorpyrimidine S-1 minder hand-voetsyndroom dan capecitabine, bij een gelijkwaardige werkzaamheid.

22-02-2017 | door PW

Trage implementatie dried blood spots in routinezorg

Over bloedspiegelbepalingen met dried blood spots wordt al jaren veel geschreven maar er zijn weinig voorbeelden bekend van grootschalig gebruik van deze methode in de patiëntenzorg. Naast werkbare analysemethoden in het laboratorium is klinische validatie nodig en moet de DBS-methode ingebed worden in de standaardpatiëntenzorg.

24-02-2017 | door H. Veenhof, R.A. Koster, J.W.C. Alffenaar en D.J. Touw

Nieuwe antipsychotica zorgen voor effectievere behandeling

Schizofrenie wordt steeds vaker niet als één ziekte gezien, maar als een syndroom dat vele oorzaken kan hebben. In de toekomst zijn daarom geïndividualiseerde farmacotherapieën te verwachten, toegesneden op de specifieke factoren die de aandoening veroorzaken. Nieuwe antipsychotica zorgen voor een effectievere behandeling.

24-02-2017 | door Jan Beugelink

Uitleg bloedverdunner aan bed

Ziekenhuisapotheker Zina Schenkels-Brkic geeft met een waaierkaart uitleg over het gebruik van bloedverdunners aan het bed van de patiënt.

24-02-2017 | door Cindy Reinders

Alexanderpraat

Het menselijk DNA lijkt voor 50 procent op dat van een banaan en voor 98 procent op dat van een varken. Tja, zult u denken, bij sommige collega’s kan ik me daar van alles bij voorstellen.

24-02-2017 | door Léon Tinke

KNMP en LHV: ‘Verruim het preferentiebeleid’

De KNMP, LHV en de seniorenorganisatie KBO-PCOB vragen de Tweede Kamer om verzekeraars op te roepen twee jaar na patentverloop niet één, maar vier of vijf geneesmiddelen als preferent aan te wijzen. Dat doen ze via een gezamenlijke petitie die op dinsdag 21 februari werd aangeboden aan de Tweede Kamer.

24-02-2017 | door KNMP

Het sterkebottenboekje: voldoende voorraad

Apothekers mogen ruimhartig Het sterkebottenboekje uitdelen. De KNMP adviseert om een exemplaar mee te geven aan iedereen die interesse heeft. Er zijn genoeg exemplaren voorradig en de tweede druk van het boekje is inmiddels binnen.

24-02-2017 | door KNMP

KNMP opent tentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’

Op vrijdag 10 maart opent de Utrechtse burgemeester Van Zanen de KNMP-familietentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’ in Utrecht. De tentoonstelling, ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum van de KNMP en in samenwerking met de Hortus van het Universiteitsmuseum, laat op interactieve wijze zien hoe de apotheker als moderne zorgverlener veilig geneesmiddelgebruik realiseert.

24-02-2017 | door KNMP

Pieter Derks sluit jubileumcongres af

Cabaretier Pieter Derks zal optreden als afsluiting van het knmpjubileumcongres ‘Farmacogenetica: maatwerk voor de apotheker’ op 13 april 2017.

24-02-2017 | door KNMP

KNMP: ‘Farmaceutische zorg uit het eigen risico’

De KNMP is met een vaste belangenbehartiger vertegenwoordigd op het Haagse Binnenhof om op te komen voor de belangen van apothekers en apotheken. Ook in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie.

24-02-2017 | door Jasmijn Touw

Denken vanuit de pillen, maar praten vanuit de patiënt

Klinisch redeneren is voor apothekers nieuw terrein, maar kan helpen om de communicatie met de huisarts te verbeteren. Dat werd duidelijk tijdens de KNMP-regiobijeenkomst op 14 februari 2017 in Amsterdam. “Apothekers zijn geprogrammeerd om te denken in geneesmiddelen.”

24-02-2017 | door Berit Sinterniklaas
Back to top