Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW16

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Wietlaatje

Zestien apotheken gaan vanaf juli legaal cannabis verkopen voor recreatieve doeleinden. Kopers moeten tenminste 18 jaar oud zijn en zich laten registreren. De kans is groot dat u uw wenkbrauwen inmiddels behoorlijk hebt gefronst. Echt waar? En welke apotheken mogen dat dan zijn?

21-04-2017 | door Frans van den Houdt

Mediradicalisering

Ik kom regelmatig in Oost-Europa, waar de cultuur omtrent medicatie van oudsher anders is dan in Nederland.

21-04-2017 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Website blikt twee jaar vooruit op innovaties

Op de nieuwe website Horizonscan Geneesmiddelen geeft het Zorginstituut Nederland, samen met andere partijen in de zorg, een objectief overzicht van de innovatieve geneesmiddelen die in de komende jaren op de Nederlandse markt verschijnen.

14-04-2017 | door Edwin Bos

NHG: chinolon eerste keus bij ontstoken bijbal

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert bij de initiële behandeling van een epididymitis – een ontsteking van de bijbal – voortaan altijd een chinolon gedurende veertien dagen.

21-04-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 16

Welke uitspraak over morfinedosering is juist?

19-04-2017 | door Cindy Reinders, KNMP/PW

Gasbelletjes voor betere werking hartmedicatie

Microbellen en ultrageluid kunnen de lokale afgifte en opname vergroten van microRNA-geneesmiddelen in het hart. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Rick Kwekkeboom.

19-04-2017 | door PW

Immuuntherapie longkanker kan ook thuis

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam start met de behandeling van longkanker in de thuissituatie.

19-04-2017 | door PW

Minder antibioticagebruik door goede communicatie

Goede communicatie tussen veehouders en dierenartsen helpt bij het verminderen van het antibioticagebruik in de veehouderij. Dat blijkt uit promotieonderzoek van dierenarts David Speksnijder, die hierop 25 april op promoveert aan de Universiteit Utrecht.

12-04-2017 | door PW

Website medicijnkosten vernieuwd

De website www.medicijnkosten.nl, waar het Zorginstituut Nederland (ZIN) informatie biedt over geneesmiddelprijzen en bijbetalingen, is vernieuwd.

16-04-2017 | door PW

Hartonderzoek voortzetten na trastuzumab

Gebruikers van trastuzumab moeten ook na afloop van de behandeling regelmatig hun hart laten onderzoeken. Uit recent onderzoek blijkt het belang van deze voortdurende controle.

15-04-2017 | door PW

Palbociclib te duur voor basisverzekering

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) vindt palbociblib (Ibrance) te duur voor opname in de basisverzekering. Palbociclib is nu nog geplaatst in de sluis voor dure geneesmiddelen.

14-04-2017 | door PW

Stammen influenzavaccin 2017-2018

Het European Medicines Agency (EMA) heeft aanbevelingen gedaan voor de samenstelling van de griepvaccins in het seizoen 2017-2018.

14-04-2017 | door PW

Minder overstappers bij hoge medicijnkosten

Mensen met hogere uitgaven aan geneesmiddelen wisselen minder vaak van verzekeraar. Bij apotheekbezoekers die in 2016 meer dan € 1000 uitgaven lag het overstappercentage ruim 40% lager dan bij mensen van wie de geneesmiddelenuitgaven onder de € 100 bleven. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

21-04-2017 | door SFK

'Prettig om persoonlijker met de apotheker om te gaan'

Al ruim tien jaar knokt Lieuwe Fiesler tegen prostaatkanker, wat hem veel energie kost. Nu hij is gekoppeld aan een farmabuddy die hem intensief begeleidt, gaat het veel beter met hem. Zijn zelfvertrouwen is toegenomen, zijn humeur verbeterd. “Een eyeopener dat de apotheek deze zorg verleent.”

21-04-2017 | door Frans van den Houdt

Bijna helft patiënten ervaart nadelen van substitutie

Bijna de helft van de patiënten ervaart problemen na substitutie en een derde van hen meldt dat ook. Dit is 14% van degenen die wisselden van merk. De meest genoemde problemen zijn bijwerkingen, verminderd effect en moeite bij het innemen van de medicatie. Dit blijkt uit een onderzoek in de Goorse Apotheek.

21-04-2017 | door Marcelina Oude Vrielink-Stel

Kwaliteit is bepalend voor longformularium

Het stuk van Hendrien Witte en Xana van Jaarsveld van het Longfonds (PW 12, 24 maart) bevat naast constructieve elementen ook feitelijke onjuistheden, stellen de auteurs van het artikel over het longformularium in de regio Maastricht/Heuvelland (PW 5, 3 februari). “We zijn het eens dat voorschrijven en gebruik van inhalatiemedicatie beter moet. Twistpunt is de strategie.”

21-04-2017 | door Robert T.A. Willemsen, Geertjan Wesseling, Fred J. Claessens en Ingrid A.M. Goven

Casus: toxische spiegel na labelwisseling ciclosporine

Een patiënt wisselt – onbedoeld – van merk ciclosporine. Dat leidt tot een toxische bloedspiegel en een achteruitgang van de nierfunctie. Als basisoorzaak van dit incident wordt het inkoopadvies van de groothandel aangewezen. Dit is niet gewenst bij geneesmiddelen die op de KNMP-substitutielijst staan.

21-04-2017 | door Jacqueline Santen-Reestman en David Opstelten

Klinische farmaco-epidemiologie nuttig bij oordeel over profylaxe

De klinische farmaco-epidemiologie bestudeert gebruik en klinische effecten van interventies met geneesmiddelen. Daartoe behoren bedoelde en onbedoelde effecten en de aanvaardbaarheid voor de burger of patiënt. Criteria voor valide postregistratieonderzoek van preventieve medicatie zijn nodig maar ook lastig.

21-04-2017 | door Eelko Hak

Taai influenzavirus A(H3N2)

De effectiviteit van influenzavaccinatie in Nederland is verlaagd wanneer A(H3N2) het overheersende virustype is: 20% (BI95 –4-38%) tegen normaal 40% (BI95 18-56%).

21-04-2017 | door PW

Gelijkwaardig generiek glatirameeracetaat

Hoewel de fabricage van glatirameer (polypeptiden tegen multipele sclerose) geen eenduidig gedefinieerd product oplevert, zijn effectiviteit, veiligheid en immunologische eigenschappen van verschillende glatirameerproducten vergelijkbaar.

20-04-2017 | door Arjan Polderman

Placentaal geneesmiddeltransport

Transporteiwitten in de placenta kunnen effect hebben op geneesmiddeloverdracht tussen moeder en kind.

20-04-2017 | door PW

Zalf gevoelig voor roersnelheid

Bij productie van cetomacrogol-zalf zijn roersnelheid en afvultemperatuur kritische parameters voor de kwaliteit.

19-04-2017 | door PW

Andere kijk op wakker liggen

Apotheker Elske Hokke is een van de initiatiefnemers van het Utrechtse project ‘Slaapstraat’. Doel is vooral om huisartsen te helpen om slaapproblemen anders aan te pakken, omdat slaapmedicatie afbouwen lastig is.

21-04-2017 | door Cindy Reinders

Regelwaakhond

Kort voor de fluwelen revolutie bezocht ik Praag. De verstikkende Oost-Europese bureaucratie vierde hoogtij. Zelfs de aankoop van een simpel brood was een tijdverslindende operatie. Eerst stond je een half uur in de rij voor de balie. Dan duidde je in je beste Tsjechisch het brood van je keuze aan. Meestal was er geen keuze, dus dat was dan een meevaller.

21-04-2017 | door Léon Tinke

Erepenning voor drie KNMP-leden

Marga van Weelden, Fons Duchateau en Bert Leufkens kregen 14 april 2017 de ere-penning van de KNMP. Voorzitter Gerben Klein Nulent onderscheidde het drietal in het Academiegebouw te Utrecht ter gelegenheid van de viering van het 175-jarig bestaan.

21-04-2017 | door KNMP

Eerste hulp bij patiënt met DNA-paspoort

Als een patiënt met een DNA-paspoort de apotheek binnenstapt, kan het lastig zijn om de juiste genotypes en fenotypes terug te vinden in het AIS. Met deze instructies legt u de informatie voor de medicatiebewaking gemakkelijk vast in het AIS.

21-04-2017 | door Mandy van Rhenen en Ilse Boekweg-Nijland

KNMP-jubileumcongres: farmacogenetica centraal

Het wordt tijd dat verzekeraars aanvragen voor DNA-pasjes door apothekers gaan vergoeden. Dat stelde hoogleraar klinische farmacie Henk Jan Guchelaar van het LUMC op het KNMP-jubileumcongres op donderdag 13 april. Met ruim 1500 deelnemers was het congres drukbezocht.

21-04-2017 | door Berit Sinterniklaas
Back to top