Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW25

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Dierproefvrij

“Uiteindelijk is niemand voorstander van dierproeven, ook ik niet”, luidt de stellige uitspraak van Jan-Bas Prins, hoogleraar proefdierwetenschappen van het LUMC, waar vooral gewerkt wordt met knaagdieren (hoofdzakelijk muizen, maar ook ratten, hamsters en cavia’s) en zebravissen. Volgens Prins zijn dierproeven lastig, complex en duur, maar worden ze om goede redenen gebruikt, legt hij uit in een interview met LUMC Magazine.

23-06-2017 | door Frans van den Houdt

Cascade

Op een lezing die ik onlangs bijwoonde bleek dat prescibing cascade, ofwel de voorschrijfcascade, een welbekend begrip is onder artsen.

23-06-2017 | door Chiara van Rodijnen, apotheker

Substitutie noopt tot actievere monitoring

Het aantal meldingen van bijwerkingen of verminderde werkzaamheid door generieke substitutie is de laatste jaren toegenomen. Bij acht omzettingen zijn ook problemen gesignaleerd. Dit blijkt uit een rapportage van Bijwerkingencentrum Lareb.

14-06-2017 | door DEB420720

Herexamen 2017 PW 25

Welke uitspraak over insulinesecretie is juist?

22-06-2017 | door Marloes Dankers (IVM)

Nieuw wachtwoord voor pw.nl én knmp.nl

KNMP-leden kunnen vanaf 19 juni met één gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op pw.nl en knmp.nl. Daarvoor moeten zij een nieuw account aanmaken.

15-06-2017 | door PW

Alertheid geboden bij amiodaronrecepten

Apothekers dienen alert te zijn bij recepten met amiodaron, adviseert het Portaal voor Patiëntveiligheid (PvP/CMR). Twaalf incidenten waarbij sprake was van een te hoge dosering amiodaron – onder meer doordat de oplaaddosis onbedoeld werd gecontinueerd – zijn in de afgelopen twee jaar gemeld bij PvP/CMR.

13-06-2017 | door PW

Prijsverlaging pertuzumab en pembrolizumab

Pembrolizumab en pertuzumab kunnen worden vergoed uit het basispakket nu VWS-minister Edith Schippers en de fabrikanten het eens zijn geworden over lagere prijzen.

12-06-2017 | door PW

Aanscherping productinformatie vancomycine

In het kader van de strijd tegen resistentie adviseert de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) wijzigingen in de voorschrijfinformatie van vancomycineproducten.

02-06-2017 | door PW

Zes uitbreidingen indicaties, mei 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes uitbreidingen van indicaties.

01-06-2017 | door PW

Pegintron verdwijnt van markt

MSD stopt met Pegintron (peginterferon alfa 2b).

19-05-2017 | door PW

Lichte groei eerstejaars aan farmaceutische opleidingen

Het aantal eerstejaars bachelorstudenten aan de farmaceutische opleidingen steeg in 2016 tot 647. Dat is het hoogste aantal ooit. In datzelfde jaar studeerden in Utrecht en Groningen 221 apothekers af, vier minder dan in 2015. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-06-2017 | door SFK

Verbeterde overleving na stamceltransplantatie

Thymocytenimmunoglobuline vermindert de kans op afstoting en graft-versus-host-disease na stamceltransplantatie. Een bekende bijwerking is echter een langdurige onderdrukking van het immuunsysteem. Met een farmacokinetisch-farmacodynamisch populatiemodel is een doseeradvies verkregen om de overleving te verbeteren.

23-06-2017 | door Rick Admiraal, Charlotte van Kesteren, Robbert Bredius, Jaap Jan Boelens en Catherijne A.J. Knibbe

Apps: interacties en tekenbeten

Een greep uit de vele apps die apothekers in de praktijk kunnen gebruiken, voor bijvoorbeeld informatie over farmacokinetische interacties tussen antimycotische geneesmiddelen en andere medicatie of om patiënten voor te lichten over teken.

23-06-2017 | door Edwin Bos

‘Farmakundige vormt goed duo met ziekenhuisapotheker’

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda nam vorig jaar als een van de weinige regionale ziekenhuizen een farmakundige in dienst. Zij richt zich op kwaliteits- en projectmanagement en neemt zo veel niet-medisch inhoudelijk werk uit handen van de ziekenhuisapothekers. Zowel management als apothekers zijn enthousiast. “Een waardevolle aanvulling van het apotheekteam.”

23-06-2017 | door Frans van den Houdt

Bestrijd versnippering farmacie

In onderhandelingen met zorgverzekeraars gaan apothekerscollectieven soms akkoord met clausules die leiden tot onnodige kosten en onuitvoerbare administratieve regels. Pact-onderhandelaar Wim de Schryver roept de farmacie-sector op afspraken te maken om versnippering tegen te gaan.

23-06-2017 | door Wim de Schryver

Wat een app moet kunnen

Het succes van een tweerichtings-app om bijwerkingen te melden en te informeren over medicatieveiligheid, hangt af van feedbackmogelijkheden, opslag van meldingen en aard van geneesmiddelinformatie.

23-06-2017 | door PW

Tranexaminezuur redt meer moeders

Tranexaminezuur vermindert de mortaliteit bij postpartumbloedingen. Het gunstige effect is sterker naarmate het middel eerder wordt gegeven. Deze uitkomst van het WOMAN-onderzoek bevestigt een aanbeveling van de Wereld-gezondheidsorganisatie uit 2012.

23-06-2017 | door Arjan Polderman

Toch maar geen triamcinolon

Intra-articulair triamcinolonacetonide bij osteoartritis van de knie brengt geen verbetering maar doet het kraakbeenvolume juist afnemen.

22-06-2017 | door PW

App bespaart kosten

Een app met onder meer artsenroosters en behandelrichtlijnen maakt behandeling efficiënter.

21-06-2017 | door PW

Assistenten wijken voor vier farmaceutisch consulenten

Voor het coachen en begeleiden van patiënten in de apotheek is volgens apotheker Cees van der Ven uit Vlijmen hbo-denkniveau een vereiste. In een ingrijpende reorganisatie verving hij alle mbo-opgeleide assistenten uit zijn team door vier farmaceutisch consulenten. “Dat was een moeilijk en emotioneel proces voor ons allemaal.”

23-06-2017 | door Edwin Bos

‘Hoogste tijd dat afwijkende patiënt therapie op maat krijgt’

Registratie en dosering van veel geneesmiddelen is vooral goed onderbouwd voor de gemiddelde patiënt. Ben je dat niet, dan loop je het gevaar een te hoge of te lage dosering te krijgen, met alle gevolgen van dien. De hoogste tijd dat ook ‘afwijkende’ patiënten therapie op maat krijgen, betoogde Saskia de Wildt in april in haar oratie bij het aanvaarden van de leerstoel Klinische Farmacologie aan de Radboud Universiteit.

23-06-2017 | door Saskia de Wildt

Auto rijdt apotheek binnen

Apotheek Delden zat net een jaar in het nieuwe pand, toen een cliënt met zijn auto het pand binnenreed.

23-06-2017 | door Cindy Reinders

In kwart gemeenten betaalt apotheek nog steeds voor medicijnafval

In een kwart van de Nederlandse gemeenten moeten apotheken nog steeds betalen voor het vrijwillig in-zamelen van medicijnafval van patiënten. In 2016 was dit nog 45 procent. Veel gemeenten en apotheken kwamen afgelopen jaar tot afspraken. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek van de KNMP in juni 2017.

23-06-2017 | door KNMP

Barista

Goede koffie, het liefst met vakkundig opgeschuimde melk, is voor mij een eerste levensbehoefte. Zowel op het werk als in de vakantie. De kwaliteit van een organisatie herken je aan de koffie die ze schenken. En als ik op vakantie ben, slaat mijn hart pas in een geruststellende tempo als ik een fijne koffietent heb gelokaliseerd. Gelukkig tref je het Amerikaanse Starbucks in steeds meer uithoeken van deze aardkloot. Altijd een veilige keus om op terug te vallen.

23-06-2017 | door Léon Tinke

Meer actie nodig voor vermindering regeldruk

Uit de Merkbaarheidsscan die is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS blijkt dat de administratieve lastendruk voor apothekers nog altijd hoger ligt dan gemiddeld in de zorg. Toch zijn er genoeg successen geboekt, en aan de knelpunten wordt hard gewerkt.

23-06-2017 | door Paul Poley
Back to top