Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW33/34

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Relatief bewijs

De gehele wetenschap is niets meer dan een verfijning van het dagelijks denken. Een mooie uitspraak van Albert Einstein die perfect past in de discussie over goede zorg die onlangs is aangezwengeld door de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

18-08-2017 | door Frans van den Houdt

Zomerreces

Nederlandse zomers bevatten werkelijk alles. Elke dag is het wederom een verrassing wat het weer zal doen.

18-08-2017 | door Sjors Bloem, apotheker

Diabetesmiddel werkzaam bij parkinson

Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben baat bij het diabetesmiddel exenatide. In de off-fase, wanneer de levodopa is uitgewerkt, ondervinden ze minder motorische klachten zoals tremor en stijfheid vergeleken met placebo.

11-08-2017 | door E. Bos (420720)

Onderzoek naar tijdstip van inname aspirine

Kan een ander tijdstip van inname van acetylsalicylzuur de terugkeer van hart- en vaatziekten beter voorkomen? Voor een onderzoek naar het antwoord op deze vraag onder vierduizend patiënten heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vijf ton subsidie ontvangen.

09-08-2017 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2017 PW 33

Welke uitspraak over uitvullen is juist?

17-08-2017 | door Sin Ying Chuah, LNA

CBG: advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

Het advies aan zwangere vrouwen in de bijsluiter van paracetamol hoeft niet te worden aangepast vanwege mogelijke ontwikkelingsstoornissen bij het kind. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

10-08-2017 | door E. Bos (420720)

NZa: controle transparantie websites zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars moeten consumenten volledig informeren zodat zij een afgewogen keuze kunnen maken voor een nieuwe zorgverzekering. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) start de komende maanden diverse acties om dit te controleren, onder meer via Twitter.

09-08-2017 | door E. Bos (420720)

CBG: let op bij Uptravi en CYP2C8-remmers

Het gelijktijdig toedienen van selexipag (Uptravi) en sterke CYP2C8-remmers kan leiden tot een overdosering van selexipag. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert deze middelen niet tegelijk voor te schrijven en bij matig sterke CYP2C8-remmers de dosering selexipag aan te passen.

04-08-2017 | door E. Bos (420720)

Acht uitbreidingen indicaties, juli 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over acht uitbreidingen van indicaties.

11-08-2017 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Vergoeding naloxegol bespaart kosten

Het Zorginstituut Nederland adviseert naloxegol (Moventig) op te nemen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

08-08-2017 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Methylprednisolon zonder koemelkeiwit

Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) vindt dat koemelkeiwitten moeten verdwijnen uit injecteerbare methylprednisolonpreparaten die lactose bevatten en die zijn goedgekeurd voor de behandeling van ernstige allergische reacties.

17-07-2017 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Herbeoordeling helpt Soliris niet

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) blijft bij zijn advies dat het weesgeneesmiddel eculizumab (Soliris) voor de indicatie paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH) niet langer moet worden vergoed vanuit de basisverzekering.

13-07-2017 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Antibioticagebruik in zomer daalt al enige jaren gestaag

Apothekers verstrekten in 2016 aan 4,0 miljoen mensen in totaal 6,8 miljoen keer een antibioticum voor orale toepassing. Zowel het aantal gebruikers als het aantal verstrekkingen is daarmee 2,6% lager dan in 2015, maar op ongeveer hetzelfde niveau als in 2014. Seizoensinvloeden spelen een grote rol bij de ontwikkelingen van deze cijfers. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-08-2017 | door SFK

‘Evidence-based is nooit het finale oordeel’

De illusie van evidence-based practice, de overmedicalisering van de maatschappij en investeren in een gezonde samenleving; de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving publiceerde dit jaar een aantal spraakmakende adviezen. “Er zijn meer belangrijke kennisbronnen dan alleen de wetenschap.”

18-08-2017 | door Frans van den Houdt

Hyperthermie verbetert aanpak van baarmoederhalskanker

Hoe meer DNA-schade er in tumorcellen zit, hoe sneller de cellen doodgaan. Hyperthermie versterkt de effecten van bestraling en chemotherapie, onder andere door een vergroting van de DNA-schade. Aangezien hyperthermie zelf geen directe DNA-schade geeft, veroorzaakt het geen extra bijwerkingen.

18-08-2017 | door Arlene L. Oei

Zelf biologicals bereiden

Een utopie lijkt werkelijkheid te worden bij het lezen van het commentaar van Huub Schellekens in Nature Biotechnology van juni 2017. Koos Brouwers ziet kansen voor magistrale bereiding van biologicals, zeker in de ziekenhuisfarmacie.

18-08-2017 | door J.R.B.J. Brouwers

Pleidooi voor rem op protonpompremmers

Overvloedig gebruik van protonpompremmers (PPI’s) is niet zonder risico. Volgens Xie et al. is er 15-25% kans op voortijdig overlijden.

18-08-2017 | door Arjan Polderman

Evinacumab: lipiden omlaag

Evinacumab (20 mg/kg intraveneus) kan lipidenspiegels reduceren: trigly-ceriden met 76%, LDL-cholesterol met 23% en HDL-cholesterol met 18%.

17-08-2017 | door PW

ANGPTL3-antisense

Oligonucleotiden die de vorming van angiopoietin-like 3 (ANGPTL3) verhinderen, verlagen lipidenconcentraties zowel bij muizen als bij mensen. De antisense-nucleotiden inactiveren messenger-RNA, het genproduct dat als matrijs dient voor de productie van ANGPTL3.

17-08-2017 | door L. Zuur (462180)

Systemisch effect Mirena

Mirena (0,02 mg/dag levonorgestrel) geeft sensitisatie van het autonome zenuwstelsel en van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as.

15-08-2017 | door PW

Gebruik spuitje even voordoen maakt doseren betrouwbaarder

Dranken, siropen en suspensies voor oraal gebruik worden in de apotheek voorzien van een doseervoorwerp: een lepel, maatbeker, spuit of pipet. Voor een nauwkeurige afmeting van een klein volume is een (smalle) maatbeker of doseerspuit het meest geschikt. Het is raadzaam het gebruik van het spuitje een keer voor te doen. Dit blijkt uit een klein onderzoek door studenten farmacie van Universiteit Utrecht.

18-08-2017 | door Yvonne H. Tak

Draagvlak voor formularium

Voor elk hoofdstuk van het regionaal formularium Zwolle-Meppel is een aparte werkgroep gevormd, met telkens andere zorgverleners.

18-08-2017 | door Cindy Reinders

KNMP in overleg met ministerie over opiaten in verkeer

De KNMP is in overleg met het ministerie van IenM om tot een oplossing te komen voor patiënten die om medische redenen opiaten gebruiken. Door de inwerkingtreding van het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer per 1 juli 2017 mogen gebruikers van morfine en medicinale cannabis niet meer autorijden.

18-08-2017 | door KNMP

Hogere sferen

Nederland is als cannabiswalhalla voorbijgestreefd. Als eerste land ter wereld heeft Uruguay marihuana volledig gelegaliseerd. Ook voor recreatief gebruik. Een simpel bezoekje aan de apotheek is sinds afgelopen maand voldoende om high te worden.

18-08-2017 | door Léon Tinke

Apotheken in Tynaarlo stoppen met inzameling medicijnafval

Apotheken in de gemeente Tynaarlo stoppen met de inzameling van medicijnafval van patiënten. Zij betalen jaarlijks duizenden euro’s aan een particulier afvalbedrijf om het medicijnafval te verwerken. Ondanks herhaaldelijke pogingen is de gemeente niet bereid gevonden om afspraken te maken met de apotheken.

18-08-2017 | door KNMP

Tienduizenden patiënten hebben baat bij MFB’s

Tienduizenden patiënten hebben baat van de introductie van de Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB), zo blijkt uit cijfers over 2016. 40.000 gebruikers van pijnstillers zijn behoed voor een maagbloeding, 30.000 opioïdgebruikers ontliepen een verstopping, en 8.000 patiënten hadden minder kans op een bloeding.

18-08-2017 | door Ilse Boekweg

De Standaarden voor Zelfzorg zijn weer up-to-date

De Standaarden voor Zelfzorg zijn weer volledig up-to-date. Met de achtste en herziene druk is dit standaardwerk voorzien van rijke informatie over zelfzorg. Dankzij een nieuwe vormgeving is het boekwerk zeer toegankelijk voor de lezer en makkelijk te hanteren in de apotheek.

18-08-2017 | door Karen Bos
Back to top