Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW37

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Migraine

Voor de rechtbank in Zutphen stond onlangs R.B. uit Ruurlo terecht voor mishandeling, bedreiging, belediging en vernieling. Hij zou volgens een bericht in De Stentor de apotheker in zijn woonplaats hebben mishandeld omdat hij zijn pillen niet kreeg, hebben geschreeuwd, een bureau hebben opgetild en een deuk in een kast hebben geslagen.

15-09-2017 | door Frans van den Houdt

Ketenintegriteit

Zaterdag tijdens openingstijd kwam een vader met een recept van de huisartsenpost voor zijn dochtertje van 5 jaar: fluconazol suspensie, 3x daags 8 ml.

15-09-2017 | door Wilma Göttgens, apotheker

IVM: zorginstellingen missen regels beheer opiaten

Bij zorginstellingen bestaat veel onduidelijkheid over het toedienen, de opslag en het voorraadbeheer van opiaten, ook hanteren ze verschillende werkwijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

08-09-2017 | door Edwin Bos

'Geef dementerenden minder antipsychotica'

Antipsychotica doen meer kwaad dan goed bij demente ouderen met gedragsproblemen. Zorgverleners in verpleeghuizen zouden daarom meer moeten weten van de bijwerkingen, het beperkte effect van medicatie bij deze indicatie, en van de niet-medicamenteuze opties zoals cognitieve gedragstherapie. Dat stelt klinisch geriater Astrid van Strien, die op 14 september promoveerde aan het VUmc.

15-09-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW37

Welke uitspraak over Invokana is juist?

13-09-2017 | door Marloes Dankers, IVM

IGZ: tekort Thyrax door nalatigheid fabrikant

Aspen Pharma, fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax, heeft onvoldoende gedaan om te voorkomen dat vorig jaar een groot tekort ontstond aan Thyrax. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ), die de fabrikant mogelijk een boete zal opleggen.

07-09-2017 | door PW

Twee miljoen voor ontwikkeling van antibiotica

Nederland investeert € 2 miljoen in de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica. Dat heeft minister Edith Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gisteren bekendgemaakt.

05-09-2017 | door PW

Ook Rotterdamse apotheek biedt soa-test uit de muur

Bij de in hiv gespecialiseerde PLUS-apotheek Rijken in Rotterdam is het sinds een week mogelijk een soa-test uit de automaat te halen. Hiermee volgt de apotheek het voorbeeld van de Haagse apotheek Prins Hendrikplein.

04-09-2017 | door PW

Entresto niet combineren met ACE-remmer of ARB

De fabrikant van sacubitril + valsartan (Entresto) benadrukt in een brief dat dit combinatiepreparaat een ACE-remmer of angiotensinereceptorblokker (ARB) vervangt bij de behandeling van hartfalen.

14-09-2017 | door PW

Bij koemelkallergie geen Solu-Medrol

Methylprednisolon van Pfizer (Solu-Medrol) is niet geschikt voor mensen met koemelkallergie, omdat het aanwezige lactose een ernstige allergische reactie kan geven.

01-09-2017 | door PW

Trisenox tijdelijk niet leverbaar

Ampullen met arseentrioxide (Trisenox) zijn tijdelijk niet leverbaar. Zorgverleners kunnen in plaats daarvan flacons met arseentrioxide (Phenasen) gebruiken.

01-09-2017 | door PW

Toch meerwaarde cetuximab bij FOLFOX

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat cetuximab in combinatie met FOLFOX (folinezuur, fluorouracil en oxaliplatine) toch verzekerde zorg is.

23-08-2017 | door PW

Voldoende terughoudend met Diane-35

Het European Medicines Agency (EMA) ziet geen noodzaak voor verdere maatregelen om het risico op trombose door Diane-35 te verminderen.

21-07-2017 | door PW

Iets meer gebruikers van cholesterolverlagers

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2016 aan iets meer mensen een cholesterolverlager dan in het jaar daarvoor. Op een totaal van ongeveer twee miljoen mensen bedroeg de stijging ongeveer 15.000, wat neerkomt op 0,8%. De toename van het aantal gebruikers lijkt zich vooral voor te doen in de leeftijdscategorie van 70 tot en met 74 jaar, maar dat is een onjuiste interpretatie. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-09-2017 | door SFK

Metformine: ondanks hoge leeftijd nog springlevend

Nieuwe feiten maken dat de rol van metformine nog lang niet is uitgespeeld. Integendeel: door vele nieuwe toepassingen lijkt metformine inmiddels de status van ‘wondermiddel’ te krijgen. Binnen het geweld van dure innovaties is toepassing van en verder onderzoek naar oude en goedkope middelen zoals metformine een goede investering.

15-09-2017 | door Koos Brouwers, Peter Nieboer en Bob Wilffert

Soepele medicatieoverdracht dankzij integratie apotheken

Verrassend, vinden veel collega’s in andere zorginstellingen de werkwijze van het St. Antonius Ziekenhuis, waar gestreefd wordt naar een volledige integratie van ziekenhuisapotheek en poliklinische apotheek. “Patiënten worden tegenwoordig sneller ontslagen en gaan naar huis met complexe zorg, waardoor integratie van klinische en poliklinische kennis steeds belangrijker wordt.”

15-09-2017 | door Frans van den Houdt

Advies voor huisarts die DOAC wil voorschrijven: kies er één

Dat DOAC’s een gelijkwaardig alternatief zijn voor cumarines staat nu in de huisartenrichtlijnen Diepe veneuze trombose en longembolie en Atriumfibrilleren. Als er geen contra-indicaties zijn en de balans doorslaat naar een DOAC, adviseert het NHG om met één ervaring op te doen. Let wel: elk middel heeft zijn eigen voor- en nadelen.

15-09-2017 | door Cindy Reinders

Een stem via het jong CBG

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft sinds anderhalf jaar een frisse tak: het jong CBG.

15-09-2017 | door Maarke Roelofs

Tsunami

Binnenkort in uw theater: KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent bij Reporter Radio over bereidingen. Secretaris Sijtze Blaauw in Spuiten en Slikken over verslaving aan oxycodon. Dr. Ka-Chun Cheung van ons geneesmiddel-expertisecentrum bij Alberto Stegeman in Undercover in Nederland over verslavende middelen in het illegale circuit. En tot slot KNMP-directeur Léon Tinke in Haagse Lobby van WNL over geneesmiddelprijzen.

15-09-2017 | door Mariël Croon

FIP-prijs voor KNMP-campagne

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent nam de Pharmacy Practice Improvement Award in ontvangst voor de campagne ‘De eerste keer’. Hij deed dit tijdens de openingsceremonie van het 77ste congres van de FIP, de internationale apothekersorganisatie, op 10 september in Seoul.

15-09-2017 | door KNMP

'Wees alert op de competenties communicatie en samenwerking'

Per 1 januari 2015 gelden nieuwe herregistratie-eisen voor openbaar apothekers. We zijn nu tweeënhalf jaar verder, een mooi moment voor reflectie. Dat vindt ook Don Sun, apotheker van apotheek Westzijderveld: “Op de competenties communicatie en samenwerking lig ik nog flink achter.”

15-09-2017 | door Paul Poley

Eerste lijn onder druk door toename kwetsbare ouderen

De zorg in de eerste lijn staat onder druk door de toename van kwetsbare ouderen die thuis blijven wonen. Zorgverleners willen de onderlinge samenwerking verbeteren en vragen de politiek om meer tijd en aandacht voor de patiënt. Deze oproep doen organisaties in de eerste lijn, waaronder de KNMP, tijdens het EerstelijnsCafé op 7 september in Den Haag.

15-09-2017 | door KNMP
Back to top