Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Organen van mensen lijken op die van varkens. Het leek wetenschappers in Californië daarom geen gek idee om menselijke organen te gaan kweken in varkens. Nieren, om precies te zijn. Het onderzoek is niet onomstreden, maar gezien het nijpende tekort aan donornieren wel begrijpelijk.
In het rijtje bijzondere noodzaak kom je wel eens wat vreemde dingen tegen.
Om Nederland goed voor te bereiden op een kernongeval distribueert de overheid in oktober jodiumtabletten. Bepaalde groepen mensen die in een straal tot 100 km rond een kernreactor wonen ontvangen de tabletten. Apotheken en drogisten mogen vanaf volgende week de tabletten ook verkopen.
Gebruiksvriendelijkheid moet een meer systematische plek krijgen in de beoordeling van geneesmiddelen.
Welke uitspraak over antibiotica is juist?
Bij kinderen met chronische nierziekte (CKD) is preventieve niertransplantatie beter dan dialyse in het vertragen van cardiovasculaire schade. Dit zijn de uitkomsten van de 4C-studie (Cardiovascular Comorbidity in Children with CKD) bij 166 kinderen, van wie 76 een nieuwe nier kregen en 90 startten met dialyse.
Doelmatigheid en transparantie van klinisch geneesmiddelonderzoek in Nederland moeten verbeteren; minder dan de helft (45%) van de beoordeelde studies is goed uitgevoerd en gerapporteerd in de wetenschappelijke literatuur. Dat concludeert Sander van den Bogert in zijn promotieonderzoek.
Hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC) bij maagkankerpatiënten wordt vanaf 1 oktober voorwaardelijk vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.
Alle baby’s van 14 maanden krijgen in de loop van 2018 een vaccinatie tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Ook jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs krijgen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vier uitbreidingen van indicaties.
Nederlandse apothekers verstrekten in 2016 aan bijna driehonderdduizend 70-plussers het orale antidiabeticum metformine. Het is daarmee het meest in deze leeftijdsgroep gebruikte middel waarvan bij een verminderde nierfunctie de dosis moet worden aangepast. Nierfunctiewaarden moeten met apotheken worden gedeeld. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
De doseringsadviezen die de KNMP ontwikkelt voor dialysepatiënten zijn beschikbaar via de G-Standaard. Daarmee kunnen apothekers de medicatieveiligheid voor dialysepatiënten vergroten, iets waaraan zij in de praktijk grote behoefte hebben.
Roos Masereeuw werkt aan de ontwikkeling van een biologische kunstnier, die extra afvalstoffen filtert bij dialyse en daarmee zorgt voor een hogere levensverwachting van nierpatiënten. “Het onderzoek speelt zich nu nog af in het laboratorium, maar we bereiden alvast de preklinische fase voor.”
Goede adjuvante therapie ontbreekt voor patiënten die na verwijdering van de primaire tumor in de nier een hoge kans hebben op een recidief. Eerdere studies met sunitinib en pazopanib lieten geen verbetering zien op totale overleving. Hoop is nu gevestigd op immuuntherapie. Daarmee – en met cabozantinib – is de prognose voor patiënten met metastasen toegenomen.
“De redenen om te starten met dialyse zijn de afgelopen jaren veranderd. Waar het voorheen voornamelijk werd ingezet om patiënten met een primaire nierziekte te behandelen, betreft het nu met name patiënten met chronische nierschade ten gevolge van athero-sclerose en diabetes. Naast de steeds verder toenemende leeftijd van de bevolking speelt verandering in leefstijl een belangrijke rol bij het ontstaan van chronische nierschade”, zegt prof. dr. Ron Gansevoort van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hoe beleven nierpatiënten hun ziekte? Onder meer die vraag staat centraal op het KNMP Najaarscongres Vizier op de nier, vertelt de voorzitter van de programmacommissie, ziekenhuisapotheker Patricia van den Bemt. “Het is goed te beseffen wat het betekent om nierpatiënt te zijn, want probeer maar eens van die vreselijke fosfaat- of kaliumbinders te slikken, dan begrijp je waarom nierdialysepatiënten niet altijd therapietrouw zijn.”
Medicatiebewaking bij een verminderde nierfunctie is in de regio Zwolle al tien jaar staande praktijk. Artsen vragen de nierfunctiewaarden aan, die de apothekers vervolgens direct ontvangen van het laboratorium. Ook vragen huisartsen regelmatig advies aan apothekers over het aanpassen van medicatie voor een patiënt met een verminderde nierfunctie.
De patiënt die nefroloog Teun van Gelder meeneemt, heeft al drie getransplanteerde nieren verloren omdat zijn nierziekte terugkeerde. De vierde nier, van zijn partner, doet het uitstekend en is een zeer kostbaar bezit voor hem. De immunosuppressiva neemt hij dan ook trouw in. Maar dat lukt niet iedereen, vertelt de hoogleraar klinische farmacologie van het Erasmus MC. “Waardoor de kans op afstoting toeneemt; dat hebben we inmiddels aangetoond. Interventies zijn nodig om de therapie-trouw te verbeteren.”
Zorgverleners zijn het erover eens dat de apotheker, zoals beschreven in de wet, moet kunnen beschikken over nierfunctiewaarden. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Voorstanders vinden dat de apotheker zo nodig zelf nierfunctiewaarden moet kunnen bepalen. Tegenstanders wijzen op de onrust die bij patiënten kan ontstaan.
Apothekers kunnen in ruim 80% van de gevallen de nierfunctie van de patiënt achterhalen. Dat komt naar voren uit een project in 351 Service Apotheken, waarbij ruim 88.000 medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) werden afgehandeld. Voor bijna tweeduizend patiënten werd het serumcreatinine bepaald met een point of care-test.
Kleine groepen, vroege publicatie, veel citaties en startende onderzoekers zijn geassocieerd met overschatting van effecten van interventies.
Bij anemische hemodialysepatiënten die worden behandeld met erytropoëtische groeifactoren, werkt een vaste lage aanvangsdosis even goed als een hoge dosis. Sterfterisico en bijwerkingen nemen echter niet af.
Bij nierfalen is dosisverlaging van carfilzomib onnodig.
Bij eerstelijnstherapie van gemetastaseerde niercelkanker is sunitinib in de praktijk even werkzaam als in klinische studies.
Ook medicijnen kunnen de oorzaak zijn van nefrotisch syndroom, een glomerulaire nieraandoening die een ernstig beloop kan hebben. Zodra het oorzakelijk geneesmiddel wordt gestopt, treedt vaak spontaan herstel op. Lareb ontving in totaal 69 meldingen van nefrotisch syndroom in relatie tot het gebruik van verschillende geneesmiddelen.
Ziekenhuisapotheker Pieter Helmons houdt van innovatie.
In de nieuwste druk van het boek Standaarden voor Zelfzorg staat een fout in een stroomschema. Het gaat om ‘Schema 1: De combinatiepil’ in de Zelfzorgstandaard Noodanticonceptie op pagina 204.
De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de nominatie van de KNMP voor de zogeheten Meester Kackadorisprijs 2017 ingetrokken. Dit besluit volgt op een brief van voorzitter Gerben Klein Nulent, die vaststelt dat de kandidatuur op onterechte gronden is toegekend.
In mijn jonge jeugdjaren was er geen haar op mijn hoofd die eraan twijfelde. Geen flauw klappertjespistool voor mij. Voor mij alleen the real thing. Ik was Winnetou en mijn broer Witte Veder.
De districtsledenbijeenkomsten (DLB's) hebben dit najaar het thema: Toekomstbestendige relatie met mijn patiënt. De bijeenkomsten voor alle leden van de KNMP vinden verspreid over het land plaats van 14 tot en met 30 november.
Het aanbod van bereidende apotheken is in de loop der jaren afgenomen. Door actuele ontwikkelingen neemt de vraag echter toe. Een bereidende apotheek kan mogelijk oplossingen en alternatieven bieden voor geneesmiddelentekorten, dure en ‘gekaapte’ geneesmiddelen en medicatie op maat. En het 3D printen en de Bionexpresso zijn in ontwikkeling.
Het LOA-bestuur presenteert tijdens haar komende ledenvergadering de nieuwe zakelijke contributie. Dat is goed nieuws voor de leden: de contributie gaat omlaag. LOA-bestuurslid Kristian van Zijtveld: “Wat ons betreft ligt er een mooi voorstel op tafel.”
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad