Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
“Een van de grootste problemen in ons land is de overconsumptie van geneesmiddelen. Artsen zouden patiënten best aansporen om alleen die geneesmiddelen te gebruiken die ze echt nodig hebben. En dus: minder geneesmiddelen voorschrijven en de patiënten zeker niet op een bus steken om er nog meer te gaan kopen.”
Het zit er weer op, het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek.
Ruim 60% van de door de NVWA onderzochte voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, zoals sildenafil en sibutramine.
Profylactisch gebruik van antibiotica na een tekenbeet kan zinvol zijn als de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten. De patiënt moet de eenmalige gift doxycycline (volwassenen) of azitromycine (volwassenen en kinderen) wel binnen 72 uur na het verwijderen van de teek innemen. Deze optie is opgenomen in de nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Tekenbeet en erythema migrans die eind mei is verschenen.
Wanneer een verdachte huidafwijking in aanmerking komt voor lokale medicamenteuze therapie, kiest het Nederlands Huisartsen Genootschap voor een behandeling met fluorouracilcrème. Dat staat in de nieuwe NHG-Standaard Verdachte Huidafwijkingen, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.
Welke uitspraak over urine-incontinentie is juist?
Wat zijn generieke medicijnen, wat zijn de verschillen met het spécialité, is er verschil in werking en is wisselen veilig? Dat zijn enkele vragen die aan bod komen in de folder ‘Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen’, van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over elf nieuwe handelsvergunningen.
Orkambi (ivacaftor + lumacaftor) komt niet in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Prijsonderhandelingen hebben de kosten niet genoeg kunnen verminderen.
Nederlandse apothekers verstrekten vorig jaar 4,5 miljoen keer een antihistaminicum op doktersrecept. Hoewel het merendeel van de verstrekkingen niet seizoensgebonden is, blijkt het verstrekkingenpatroon van de antihistaminica vooral door hooikoorts bepaald. Uit het beeld over de afgelopen jaren blijkt dat patroon van jaar tot jaar te verschillen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Sinds kort zijn er alternatieven voor patiënten die pulmonale hypertensie ontwikkelen na een doorgemaakte trombo-embolie, als opereren niet kan. “Een doorbraak”, vindt hoogleraar Anton Vonk Noordegraaf. Voor patiënten met pulmonale arteriële hypertensie is de prognose ook toegenomen – hoewel nog steeds beperkt – door te starten met combinatietherapie.
Een heftig pulserend bobbeltje in haar hals zette een medisch proces in gang dat haar leven totaal op z’n kop zette. Nu is Dorien van Lindenberg, die lijdt aan pulmonale arteriële hypertensie (PAH), afhankelijk van een medicatiepomp die elke minuut een dosis epoprostenol haar lichaam injaagt. “Psychisch de grootste klap is dat ik anderen om hulp moet vragen.”
Bij astma die onvoldoende onder controle is met inhalatiecorticosteroïden (ICS), is significante verbetering door leukotrieenantagonisten (LTRA’s) bewezen. Het is niet zeker of LTRA’s vergelijkbaar zijn met ICS-dosisverhoging, of dat LTRA’s dosisvermindering van ICS kunnen compenseren.
Verbanden tussen lage vitamine D-spiegels en atopische ziekten zijn niet bevestigd.
Met nanoliposomen is pulmonale targeting mogelijk bij intraveneuze toediening.
Omalizumab verhoogt de kans op cardiovasculaire en cerebrovasculaire bijwerkingen.
Huisartsen volgen bij 90% van de kinderen met astma hun richtlijn. Bij volwassenen met astma of COPD wijken ze daar nogal eens vanaf. Met name het gebruik van (dure) combinatiepreparaten zou teruggedrongen kunnen – en misschien wel moeten – worden. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik samen met het NIVEL.
De nieuwe inhalatiemiddelen verbeteren de longfunctie bij COPD, maar er is weinig bewijs dat dit effect echt klinisch relevant is. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik bestempelt de factcheck daarom als ‘deels waar’ en concludeert tevens dat zorgverleners hogere eisen stellen aan nieuwe geneesmiddelen dan registratieautoriteiten.
Een waardig levenseinde, barmhartigheid en zorgvuldigheid staan voorop in de zes reacties die binnenkwamen op de dilemmacasus ‘spoedeuthanasie’ (PW 13, 31 maart). De casus betreft een arts die vraagt om euthanatica, maar arts noch patiënt zijn bekend. In dit artikel worden de reacties in perspectief geplaatst van de professionele standaard en de kernwaarden van de apotheker.
Klagen over de onwetendheid van patiënten over wat je als apotheker allemaal doet, heeft weinig zin, vinden ze in Almelo.
Dormicum 15 mg heb ik in mijn winkelmandje zitten. Voor 50 euro ben ik de man. Het zal toch niet waar zijn? “Bedankt voor de snelle levering”, zegt een reviewer op deapotheker.com. Het lijkt erop dat ik de midazolam zomaar kan bestellen. “Wij verkopen medicijnen tegen absolute bodemprijzen”, aldus de online apotheker. Het logo lijkt angstwekkend veel op het onze. De apotheker die me hierop attendeerde, dacht dan ook dat deze website van de KNMP was. NOT.
Om nog beter aan de HARM-wrestling-aanbevelingen te voldoen, hebben apothekers meer informatie nodig en moeten zij net als huisartsen relevante labwaarden kunnen aanvragen. Dit concludeert hoogleraar Peter de Smet van de KNMP, tijdens de districtsledenbijeenkomst op 30 mei in Leusden.
Een journalist van Radar levert vijftien keer een professioneel vervalst recept in bij de apotheek. Met zijn echte naam en burgerservicenummer, en met de naam en het logo van een huisarts uit de omgeving van de apotheek. Een terugblik met betrokkenen. “Ik heb het recept aangepast naar een verantwoorde dagdosering. Dat is onze professionele autonomie.”
De KNMP is op zoek naar nieuwe leden voor de SIG Longaandoeningen. In de Special Interest Group is ruimte voor een voorzitter en een aantal leden voor de kerngroep, en geïnteresseerden voor de buitenschil.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad