Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW24

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kaalheid

Dr. Khan zou mij van mijn kaalheid afhelpen. Hij was trouwens tot nog veel meer ongelooflijks in staat. Blijkens zijn visitekaartje, dat hij in een Afrikaanse stad op bomen had gespijkerd, beschikte hij ook over magische krachten en middeltjes om je van je liefdesperikelen af te helpen. En je depressies. Hij kon een scheiding voorkomen of veroorzaken en de meest enge ziektes genezen, waaronder zelfs hiv. Khan was kortom een wonderdokter.

16-06-2017 | door Frans van den Houdt

Nooit een foutje

Errare humanum est, ook bij zorgverleners.

16-06-2017 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Afspraken hulpmiddelen: maatwerk voor patiënt

Het voorschrijven van hulpmiddelen is transparant en doelmatig en elke patiënt moet een hulpmiddel krijgen dat het beste bij hem past. Dat is de uitkomst van het bestuurlijk overleg hulpmiddelen, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers aan de Tweede Kamer.

08-06-2017 | door PW

Aanpak darmziekten € 500 miljoen goedkoper

De komst van biosimilars leidt tot een kostendaling van de behandeling van chronische darmontstekingen tot 2019 van 25%, ofwel bijna € 500 miljoen. Die conclusie trekt Mirjam Severs van het UMC Utrecht, die 8 juni promoveerde op een onderzoek naar de economische aspecten van darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

08-06-2017 | door PW

Cannabisgebruik stijgt, FTO-module beschikbaar

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een nieuwe FTO-module ontwikkeld over medicinale cannabis.

14-06-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 24

Welke uitspraak over DOAC's is juist?

14-06-2017 | door Linda Kok en Pauls Geels, IVM

Banen weg bij Leidse farmaceut Astellas

Het farmaceutisch bedrijf Astellas gaat de afdelingen onderzoek en geneesmiddelontwikkeling in de vestiging in Leiden verplaatsen naar het buitenland.

08-06-2017 | door PW

‘Apotheker kan goedkoop zelf biological maken’

Apothekers kunnen met een ‘bionexpresso’-apparaat zelf biologische geneesmiddelen op maat maken en daarmee langdurige toelatingsprocedures omzeilen. Dit stelt biotechnoloog Huub Schellekens in een publicatie in Nature Biotechnology.

06-06-2017 | door PW

Ton de Boer wordt nieuwe voorzitter CBG

Prof. dr. Ton de Boer wordt per 1 augustus 2017 de nieuwe voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hij volgt Bert Leufkens op die sinds 2007 voorzitter is van het CBG. Ton de Boer is arts, klinisch farmacoloog en epidemioloog. Hij werkt als hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie aan de Universiteit Utrecht

01-06-2017 | door PW

Herbeoordeling baat Vimizim niet

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) blijft bij zijn oordeel dat elosulfase alfa (Vimizim) niet in het basispakket hoort.

13-06-2017 | door PW

Ernstige infecties mogelijk bij bendamustine

Bij bendamustine (Levact) kunnen zich ernstige infecties voordoen, soms met dodelijke afloop. Bendamustine kan leiden tot lymfocytopenie, waardoor patiënten extra vatbaar zijn voor infecties.

09-06-2017 | door PW

Tijdelijke pijn bij noscapine

De productinformatie van noscapine wordt uitgebreid met de vermelding van (boven)buikpijn, pijn op de borst en hoofdpijn als zeer zeldzame bijwerkingen.

08-06-2017 | door PW

Midazolam neusspray als unit dose

De Magistrale Bereider heeft een unit dose neusspray geïntroduceerd met 5 mg midazolam.

06-06-2017 | door DEB400060

Typisch poliklinisch

Capecitabine is het door poliklinische apotheken vaakst verstrekte middel dat valt onder het budget van de ziekenhuizen. Van de pakketgeneesmiddelen zijn osmotische laxantia op basis van macrogol en elektrolyten de meest verstrekte typische poliklinische geneesmiddelen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-06-2017 | door SFK

Medicatie op cel: logistiek op de vierkante millimeter

Heel nauwe logistieke afspraken zijn nodig om de dagelijkse levering van honderden nieuwe en herhaalrecepten aan een penitentiaire inrichting goed te laten verlopen, zegt apotheker Björn van Wijk van Apotheek ReZA in Alkmaar. “Logistiek op de vierkante millimeter en heel erg deadlinegestuurd.” In Justitieel Complex Zaanstad gebruikt zo’n 75% van de gedetineerden medicatie.

16-06-2017 | door Frans van den Houdt

Uniforme koppeling voor apps

Veel zorginstellingen en thuiszorgorganisaties maken gebruik van apps voor digitale toedienlijsten. Om te voorkomen dat alle leveranciers van deze tools een eigen methode hanteren voor het inlezen van data, ontwikkelen Pharma Partners en CGM een landelijke standaard.

16-06-2017 | door Edwin Bos

Mosaic helpt om ‘eerlijke’ prijs van nieuw medicijn te vinden

Steeds vaker zijn te hoge kosten een struikelblok om een nieuw medicijn toe te laten tot het verzekerde pakket. Alleen onderhandelingen met de fabrikant over een ‘maatschappelijk aanvaardbaar’ prijsniveau kunnen zo’n middel dan alsnog bij de patiënt brengen. Maar wat is maat-schappelijk aanvaardbaar? En onder welke condities? Het afwegings-model Mosaic helpt op die vragen een antwoord te formuleren.

16-06-2017 | door Evelien Yap en Bart van der Lelie

Innovatieve bedrijfsvoering

Van apothekersassistent tot mede-eigenaar van apotheek Pillen en Praten in Den Haag: Esmaa Amer, ambitieus en volhardend.

16-06-2017 | door Maarke Roelofs

Minder apothekers in BIG-register

Het BIG-register telt na de eerste herregistratie minder apothekers. Ook bij andere beroepsgroepen in de zorg was een groot aantal doorhalingen na de eerste massale herregistratie.

16-06-2017 | door KNMP

Waterscheiding

Nog steeds zijn er apotheken die opdraaien voor de kosten van de inname van medicijnafval. Eind vorig jaar zette de KNMP dit thema op de kaart. Letterlijk. Meer dan de helft van de gemeenten brengt géén kosten in rekening voor het vernietigen van ongebruikte geneesmiddelen die patiënten terugbrengen in de apotheek. Maar in sommige plaatsen kunnen de gemeentelijke heffingen oplopen tot enkele duizenden euro’s per praktijk per jaar. Terwijl we hiervoor als burgers al belasting betaald hebben.

16-06-2017 | door Léon Tinke

StiPCO 2016: medicatiebeoordeling populair onderwerp

Medicatiebeoordeling was een populair onderwerp binnen het StiPCO-scholingsaanbod 2016. Vooral openbaar apothekers tussen de 35 en 55 liepen warm voor de cursussen waarmee zij zich verder ontwikkelen als zorgverlener. Dit blijkt uit de uitgebreide analyse van het eerste jaar van het programma.

16-06-2017 | door Karen Bos

Praktijkonderzoek essentieel onderdeel apothekersvak

Het wordt hoog tijd dat apothekers praktijkonderzoek omarmen als primair onderdeel van het apothekersvak, zo stelt Martina Teichert, universitair hoofddocent en wetenschappelijk adviseur van de KNMP.

16-06-2017 | door KNMP
Back to top