Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW03

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Te dik

Een enorme crisis, noemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het snel stijgende aantal te dikke mensen in Europa. In 2030 zou je zelfs kunnen spreken van een epidemie. Vooral Ierland springt er uit: vrijwel alle Ierse volwassenen zouden rond die tijd aan obesitas lijden.

18-01-2018 | door Frans van den Houdt

Puberteit

Net als bij mensen kent het leven van een geneesmiddel verschillende fasen.

19-01-2018 | door Agnes Kant, directeur Lareb

Checklist verbetert antibioticagebruik

Het gebruik van een antibioticachecklist verbetert het antibioticagebruik in ziekenhuizen aanzienlijk. De antibioticarichtlijnen worden beter gevolgd, vaker wordt pathogeengericht behandeld en er wordt eerder geswitcht van intraveneuze naar orale therapie.

18-01-2018 | door Frans van den Houdt

Miljoen overstappers van zorgverzekering

Ruim een miljoen mensen – 5,9% van alle verzekerden – zijn overgestapt naar een nieuwe zorgverzekering. Dat komt naar voren uit voorlopige cijfers van Vektis. Vorig jaar kwam het aandeel overstappers uit op 6,4%.

18-01-2018 | door PW

Herexamen 2018 PW 03

Welke vraag over stoffen is juist?

18-01-2018 | door Arjan Polderman, PW

Peptiden bestrijden resistente bacteriën

Bacteriële infecties die niet te bestrijden zijn met antibiotica kunnen genezen door het inschakelen van peptiden: korte ketens van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.

11-01-2018 | door PW

Pfizer stopt onderzoeken alzheimer en parkinson

Vanwege tegenvallende resultaten stopt fabrikant Pfizer met alle onderzoeksprogramma’s gericht op alzheimer en parkinson. Pfizer gaat investeren in een fonds voor biotechbedrijven die nieuw neurowetenschappelijk onderzoek willen starten.

10-01-2018 | door PW

SP: EMA moet koers wijzigen

Het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) moet zijn verhuizing naar Amsterdam aangrijpen om onafhankelijker te worden van de farmaceutische industrie. Dat heeft de SP-fractie in Brussel vorige week ingebracht in een hoorzitting met deskundigen, belangengroepen en vertegenwoordigers van het EMA in het Europees Parlement.

10-01-2018 | door PW

Aanpassingen productinformatie, december 2017

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

08-01-2018 | door PW

ZIN adviseert prijsonderhandeling Kisqali

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) vindt Kisqali (ribociclib; bij gemetastaseerde borstkanker) te duur voor het basispakket.

29-12-2017 | door PW

Drie uitbreidingen indicaties, december 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over drie uitbreidingen van indicaties.

20-12-2017 | door PW

Gebruik benzodiazepines vorig jaar verder afgenomen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2017 opnieuw minder benzodiazepines dan het jaar daarvoor. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD) is de hoeveelheid met drie miljoen, bijna 2%, gedaald tot 161,5 miljoen. De hoeveelheid die voor rekening van de zorgverzekeraar komt, is opnieuw toegenomen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-01-2018 | door SFK

‘Lipofiel middel altijd hoger doseren, te simpel gedacht’

De juiste dosis vinden voor een patiënt met morbide obesitas, hangt af van verschillende eigenschappen van het geneesmiddel én van de vele fysiologische veranderingen die optreden door obesitas. Daarbij speelt ook de duur van obesitas mee. Ziekenhuisapothekers Catherijne Knibbe en Desirée Burgers laten zien hoe complex het is, ook na bariatrische chirurgie.

19-01-2018 | door Cindy Reinders

‘Lokale’ corticosteroïden als verborgen dikmakers

Dat middelen die alleen lokaal zouden werken, ook systemisch gewichtstoename kunnen veroorzaken, ziet hoogleraar Liesbeth van Rossum in de dagelijkse praktijk. Patiënten komen naar het Centrum Gezond Gewicht en krijgen naast leefstijladvies een behandeling op maat. “Het verschil met licht overgewicht is dat het viscerale vetweefsel bij obesitas ‘ziek’ is.”

19-01-2018 | door Maarke Roelofs

Beter leven voor obese patiënt na een bariatrische ingreep

Voor patiënten die het ondanks dieet of leefstijlaanpassingen niet lukt af te vallen, is bariatrische chirurgie een behandeloptie. Levensverwachting en kwaliteit van leven nemen toe en comorbiditeiten verbeteren, constateert promovendus Jan Peter Yska, die onderzoek deed naar optimale farmacotherapie na een dergelijke operatie. “Gebruik van NSAID’s dient te worden vermeden.”

19-01-2018 | door Jan Peter Yska

‘De gastric bypass is een hulpmiddel, geen oplossing’

Door een chronisch gebrek aan stabiliteit in haar leven at Laura Vogelesang op een bepaald moment vooral junkfood, waardoor haar gewicht opliep tot 125 kilo. Diëten hielp niet, een laparoscopische Roux-en-Y-gastric bypass wel. “Je wordt onzichtbaarder als je maar tachtig kilo weegt.”

19-01-2018 | door Frans van den Houdt

Forse gewichtstoename bij gebruik pipamperon

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot op heden twaalf meldingen ontvangen van gewichtstoename en toegenomen eetlust bij gebruik van pipamperon. Gewichtstoename is een bekende bijwerking van diverse antipsychotica, maar wordt niet in de bijsluiter van pipamperon vermeld.

19-01-2018 | door Florence van Hunsel en Corine Ekhart

Bij obesitas meer MgSO4

Neuroprotectie met intraveneus magnesiumsulfaat bij dreigende vroeggeboorte vereist bij obese moeders een hogere dosis.

18-01-2018 | door PW

Licht overgewicht soms gunstig voor vaten

Patiënten met stabiele cerebrovasculaire aandoeningen (SCVD) zijn het beste af met een body mass index (BMI) tussen 27 en 28 kg/m2, een tailleomvang van 84 cm (vrouwen) dan wel 95 cm (mannen) en een zo laag mogelijke verhouding van visceraal en abdominaal vet.

18-01-2018 | door Arjan Polderman

Geen acetosal bij open been

Acetylsalicylzuur helpt niet bij de genezing van open benen (ulcus cruris). Jull et al. gaven 125 patiënten uit vijf verzorgingshuizen in Nieuw-Zeeland 150 mg/dag acetylsalicylzuur, naast de gebruikelijke compressietherapie; 126 anderen kregen compressie-therapie plus placebo.

18-01-2018 | door PW

Apotheker signaleert beter

Bij Medicare Wellness Visits (MWV) verhelpen apothekers significant meer medische problemen (al dan niet medicatiegerelateerd) dan andere zorgverleners.

18-01-2018 | door PW

Onderscheid tussen vormen van (over)gewicht van belang

Meer farmacokinetiekstudies (PK) zijn nodig om wetenschappelijk onderbouwde doseerrichtlijnen voor obese kinderen te kunnen opstellen. Voor deze toekomstige PK-analyses kan het ‘overgewicht covariaten model’ worden gebruikt: een splitsing maken tussen gewicht ten gevolge van groei en ontwikkeling en gewicht door overgewicht, stelt Anne van Rongen in haar proefschrift.

19-01-2018 | door Anne van Rongen

Switchen zonder risico

Tijdens een farmacotherapeutisch overleg informeerde openbaar apotheker Renetta Fransens haar collega-zorgverleners over nieuwe medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) voor ouderen.

19-01-2018 | door Maarke Roelofs
Back to top