Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW11

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lassa-koorts

Het Midden Oosten luchtwegsyndroom (MERS), Rift Vallei-koorts, nipah, Lassa-koorts, ebola; een rijtje virussen die niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen, op ebola na misschien. Maar wel allemaal dodelijk. En waarover we volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bovendien nog altijd veel te weinig weten, terwijl ze allemaal de potentie hebben om razendsnel uit te groeien tot een epidemie van ongekende proporties. Denk maar even aan de uitbraak van ebola in West-Afrika in 2014.

16-03-2018 | door Frans van den Houdt

Heterdaad

Wanneer de assistent het telefoongesprek beëindigt en de drie woorden krabbelt op het recept dat ik aan het nakijken ben voor de patiënt aan de balie, weet ik dat ik actie moet ondernemen.

16-03-2018 | door Esther Kuipers, apotheker

‘Beperkte preferentie goed tegen tekorten’

Geneesmiddeltekorten komen relatief vaker voor bij door zorgverzekeraars preferent aangewezen geneesmiddelen. Daarom moet een beperkte lijst met preferente geneesmiddelen worden ingevoerd. Dat concludeert adviesbureau Berenschot.

07-03-2018 | door PW

Herexamen 2018 PW11

Welke uitspraak over aluminiumverbindingen is juist?

14-03-2018 | door Marjorie Nelissen, IVM

Apotheek de Weide in Hoogeveen is ‘beste van Nederland’

Apotheek de Weide in Hoogeveen heeft de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek 2017 onder 909 apotheken. De apotheek leverde volgens onderzoeksbureau AMP de beste farmaceutische zorg- en dienstverlening aan de balie.

06-03-2018 | door PW

CBG schorst Gastilox en Rilies

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft handelsvergunningen voor Gastilox (algeldraat) en voor Rilies (ketoprofen) geschorst.

09-03-2018 | door PW

Aanpassingen productinformatie, februari 2018

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

09-03-2018 | door PW

Minder vrouwen aan anticonceptie

Het aantal gebruiksters van hormonale anticonceptiva in de vruchtbare leeftijd was in 2017 ongeveer 8,5% minder dan twee jaar ervoor. Het zijn vooral minder twintigers die een hormonaal anticonceptivum gebruiken. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-03-2018 | door SFK

Memantine biedt 'uitbehandelde' schizofreniepatiënt perspectief

Memantine wordt goed verdragen en lijkt gunstige effecten te hebben op geheugen, negatieve en positieve symptomen en functioneren bij clozapineresistente schizofrenie. De werkzaamheid van een memantinetoevoeging aan clozapine kan het beste pas na zes maanden worden geëvalueerd, concludeert Selene Veerman op basis van promotieonderzoek.

16-03-2018 | door Selene Veerman

Initiatief voor farmaceutische anamnese werpt vruchten af

Patiënten die de ouderenpoli bezoeken in het St. Antonius Ziekenhuis gaan eerst in gesprek met de ziekenhuisapotheker voor een farmaceutische anamnese. Ziekenhuisapothekers Cornelis Smit en Shirley Sparla werken intensief samen met geriaters en doen veel voorstellen voor interventies. “Bij ruim 60% van de patiënten stoppen we een geneesmiddel.”

16-03-2018 | door Edwin Bos

Farmacotherapie tegen dementie stap dichterbij

Zowel tropisetron als encenicline kunnen in de toekomst een plaats veroveren in de farmacotherapie bij dementie en de ziekte van Alzheimer en als adjuvante therapie bij schizofrenie, met name bij de neurocognitieve symptomen. De behandeling van neurocognitieve symptomen bij schizofrenie is nu nog een belangrijke unmet need.

16-03-2018 | door Jan Beugelink

In goud gehuld ‘gekkenhuis’

Dat haar sportcarrière in korte tijd zo’n vaart zou nemen, had olympisch kampioen Esmee Visser, student farmaceutische wetenschappen, niet zien aankomen.

16-03-2018 | door Maarke Roelofs

Kwaliteitsindicatoren 2017: zes zaken om op te letten

De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2017 start bijna. Dit jaar duurt de uitvraag twee weken korter dan voorheen: van 19 maart tot en met 16 april. Om direct aan de slag te kunnen, vraagt de KNMP samen met de SFK aandacht voor onderstaande checklist. Zes zaken om op te letten.

16-03-2018 | door KNMP

De grootste misverstanden over het aanstellen van een FG

Volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn apothekers vanaf 25 mei 2018 verplicht een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Maar hoe dat moet? Daar bestaan nog wel wat misverstanden over. Dit zijn de vier grootste.

16-03-2018 | door KNMP

‘Patiënt wijzen op apotheek.nl: maak het gemeengoed’

Collega-apothekers geven op apotheek.nl via gratis online video’s per medicijn patiënteninformatie. Want van laaggeletterd tot digital native: de patiënt is gebaat bij medicijnuitleg in beeld.

16-03-2018 | door Ilse Oranje

WSO-klapper: een must have voor goede en verantwoorde zorg

WSO-leden hebben inmiddels de ordner ‘Aanbevelingen en samenvattingen voor de Professionele Standaard Farmaceutische zorg voor de Openbaar Apotheker’ ontvangen. “Apothekers krijgen zo in één oogopslag inzicht in wat het leveren van goede en verantwoorde zorg in de praktijk betekent”, aldus WSO-bestuurslid Adrienne van Strien.

16-03-2018 | door Mart Vogel
Back to top