Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Lijden is er in vele gradaties. Een kind zien lijden is een van de ergste vormen. En als het om je eigen kind gaat is het nog zwaarder. Toen ik in Afrika woonde en mijn zoontje op tweeënhalf jarige leeftijd malaria kreeg, geen van de pillen die de kinderarts voorschreef bleken te helpen en het jongetje alsmaar zieker en zwakker werd, was dat een ware beproeving. Gelukkig was er uiteindelijk een laatste redmiddel: kinine. Een paar dagen aan het infuus deed wonderen.
Alle nieuwsbladen, internetfora en websites zetten een voor een de farmaceutische industrie in een kwaad daglicht.
Erectiemiddelen moeten net als in Groot-Brittannië ook in ons land zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Dit verlaagt de drempel voor mannen om op een legale manier deze middelen te kopen. Daarvoor pleit het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Welke uitspraak over thyroxine is juist?
Artsen kunnen voortaan eenvoudiger zien waar klinisch onderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen wordt uitgevoerd. Met de MTB-app, een initiatief van het AMC en het Radboudumc, zijn alle oncologische trials in Nederland volledig te doorzoeken.
Ruim één op de drie Nederlanders (36%) heeft lage gezondheidsvaardigheden en kan minder goed omgaan met ziekte, wat nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna zevenhonderd leden van het NIVEL Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Om de kwaliteit van medisch-specialistische zorg op niveau te houden en zelfs te verbeteren heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg een akkoord bereikt met ziekenhuizen, patiënten en zorgverzekeraars.
Nederland heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Litouwen om geneesmiddelen sneller, goedkoper en veiliger beschikbaar te krijgen voor patiënten. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekendgemaakt.
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert rolapitant (Varuby) op te nemen op bijlage 1A van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Minister Bruins van Medische Zorg heeft per 1 mei 2018 de kinderdosering lumacaftor + ivacaftor (Orkambi) opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over drie handelsvergunningen.
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft besloten dat flash glucosemonitoring (FreeStyle Libre) met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017 wordt vergoed voor vier groepen diabetespatiënten.
Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2017 1,3 miljoen keer methylfenidaat aan in totaal 222.000 personen. Voor het eerst daalde het aantal verstrekkingen met 4% en het aantal gebruikers met 2%. Het aantal jongere gebruikers van 6 tot en met 15 jaar nam bijna drie keer zo sterk af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
“Van elk kind met kanker kunnen we leren”, zegt Lidwien Hanff, het hoofd van de gloednieuwe apotheek van het Prinses Máxima Centrum. “Als we van elke behandeling data verzamelen, kunnen we bijvoorbeeld een groep definiëren die met minder intensieve chemotherapie toekan.” Zij wil graag bijdragen aan onderzoek naar betere behandelingen, maar eerst “veilig open”.
Ongeveer vijfduizend kinderen in Nederland krijgen jaarlijks palliatieve zorg. Velen van hen behoeven in de laatste levensfase parenteraal morfine en/of midazolam. Een juiste toediening vergt maatwerk; aanpassing van standaard-oplossingen van de medicatie is regelmatig nodig. Het Emma Thuis team van het AMC werkt hiervoor graag samen met apothekers in de eerste lijn.
De ontwikkeling van het Kinderformularium gaat voort. Aanpassingen in het document, dat inmiddels te boek staat als de gouden standaard voor farmacotherapie bij kinderen, blijven nodig. Daarbij is het streven kennis uit de literatuur en praktijkervaringen te combineren met farmacokinetiekstudies. Hoogleraar en kinderintensivist Saskia de Wildt: “Geluiden uit het veld zijn belangrijk voor ons.”
Het Neodose-project wil landelijke doseeradviezen opstellen voor veelgebruikte geneesmiddelen bij neonaten. Het project is een initiatief van het Kinderformularium en de werkgroep Neonatale Farmacologie. Doel is harmonisatie van medicijngebruik bij pasgeboren baby’s.
Een op de acht jeugdige antipsychoticagebruikers in Nederland continueert het gebruik gedurende minstens vier jaar. Een grote meerderheid kan volstaan met relatief kortdurende therapie: mediaan 6,0 maanden.
Bij kinderen die in hun eerste halve levensjaar maagzuurremmers of antibiotica krijgen, neemt de kans op allergische ziekten toe, blijkt uit retrospectief cohortonderzoek onder 792.130 kinderen.
Blootstelling van ongeboren kinderen aan SSRI’s beïnvloedt de ontwikkeling van hersenstructuren die betrokken zijn bij emotionele processen.
Amerikaanse adolescenten met psychische problemen die opioïden krijgen voorgeschreven, lopen een aanzienlijke kans die lang te blijven slikken.
Farmacometrie kan bijdragen aan de individualisatie van anti-epileptische farmacotherapie bij kinderen. Voor een verdere optimalisatie van de behandeling zijn biomarkers nodig. Dit concludeert Sven van Dijkman op basis van zijn promotieonderzoek. “Simpele aanpassingen in dosering gebaseerd op alleen gewicht zijn onvoldoende.”
De Werkgroep Interacties oncologische middelen heeft het advies bij de interactie van tyrosinekinaseremmers en maagzuurremmers opnieuw herzien. Het beste is de maagzuurremmer éénmaal per dag te slikken in de ochtend, twee uur na de tyrosinekinaseremmer. Mogelijk biedt cola ook uitkomst.
Op je elfde starten met medicatie om epileptische aanvallen te voorkomen is niet niks, schrijft Margit Kranenburg, moeder van een 12-jarige epilepsiepatiënt. “Toch slikt hij zijn pillen braaf; het enige wat hij actief kan doen tegen plotselinge aanvallen.”
Een hogere blootstelling aan fijnstof tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een dunnere hersenschors in de frontale en pariëtale gebieden van jonge kinderen tussen 6 en 10 jaar oud. Dit beïnvloedt het vermogen om gedrag te remmen (inhibitie). Dit blijkt uit een studie naar het verband tussen blootstelling aan luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van de hersenen.
Geneesmiddelgebruik kan een rol spelen bij de keuze om borstvoeding te geven. Vaak wordt onnodig afgezien van borstvoeding omdat mogelijke risico’s worden overschat. Belangrijk is af te wegen welk geneesmiddel de voorkeur heeft en of de borstvoeding voortgezet kan worden. Zwangerschapsregister pREGnant geeft inzicht in geneesmiddelgebruik tijdens de borstvoedingsperiode.
Een “goochelaar” noemde de juf apotheker Marij Schüsler toen ze 4- tot 6-jarigen spelenderwijs liet zien hoe je hoestdrank bereidt.
GSK heeft het advies van 26 maart 2018 voor het dreigende tekort aan Bactroban Neuszalf 2% op twee punten aangepast. Dit gebeurde in overleg met CBG en IGJ. De wijzigingen van het advies staan in een nieuwe versie van de Direct Healthcare Professional Communication (DHPC).
Aan CYP2B6 zijn 3 nieuwe contra-indicaties met de variant *5 toegevoegd om verwarring en daardoor onterechte dosisverlagingen van efavirenz te voorkomen. Het Geneesmiddel Informatiecentrum (GIC) van de KNMP adviseert apothekers om in het AIS te controleren of patiënten aan CYP2B6-contra-indicaties zijn gekoppeld en hen om te zetten naar de juiste contra-indicatie als zij de *5-variant hebben.
Nu de KNMP Farmacogenetica Pilot bijna een jaar loopt, zijn twee deelnemende apothekers zo mogelijk nog enthousiaster over de mogelijkheden. “Als we over dertig jaar terugkijken, dan denken we: jee, dat ging nog zonder DNA-test. Dat was echt een schot hagel.”
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad