Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO), dat één keer per maand prominent aanwezig is in het PW, presenteert onderzoek in de farmaceutische wetenschappen, met de nadruk op klinische toepassingen zoals medicatieveiligheid, patiëntenzorg, analyse, farmacologie en casuïstiek.
Hij hangt tegen het muurtje in de wachtruimte en komt wat ongeïnteresseerd over; het is duidelijk aan hem te zien dat het voor hem allemaal te lang duurt.
De dermatologie kan een voortrekkersrol vervullen in de ontwikkeling van een doelgerichte, op de patiënt toegesneden therapie. “De huid is namelijk het meest zichtbaar”, zegt prof. Peter van de Kerkhof. “Met precision medicine is een duurzame controle mogelijk van onder meer psoriasis.”
Om zorgverleners en zorgverzekeraars de mogelijkheid te bieden digitale consulten, telemonitoring van patiënten of farmaceutische zorg via het beeldscherm te declareren, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de regels voor eHealth verruimd.
Ziekenhuizen en hun ketenpartners moeten verstoring, uitval en misbruik van ICT proberen te voorkomen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoeken of ziekenhuizen ook voldoende maatregelen nemen om de patiëntveiligheid te waarborgen.
Patiënten met een laag opleidingsniveau gaan vaker naar de huisartsenpost dan patiënten met een hoog opleidingsniveau. Gezondheidsvaardigheden lijken daarbij een deel van het verschil te verklaren. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1383 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Naar aanleiding van de meldingen zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.
Wat is het juiste advies?
In verband met een tekort van aciclovir-oogzalf mogen fabrikanten, groothandelaren en apothekers tijdelijk alternatieven uit andere EU-lidstaten afleveren aan artsen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Bij vrouwen met eierstokkanker die olaparib (Lynparza) gebruiken, kunnen fouten in de dagdosering optreden. Dat komt omdat de aanbevolen dosering bij de capsules of tabletten verschillend is, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Crèmes en zalven met enkelvoudige corticosteroïden vormen de grootste groep geneesmiddelen waarvoor dermatologen een recept uitschrijven. Deze middelen staan vermeld op ongeveer een kwart van hun recepten. Neutrale dermatica, veelal toegepast ter afwisseling met de corticosteroïden, komen op de tweede plaats. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
De herbeoordeling van chinolonen, voor oraal gebruik, injectie of inhalatie, startte in februari 2017.
Om het risico op verbranden te verkleinen, wordt deze dagen weer vlijtig gesmeerd en gesprayd met zonnebrandmiddelen. Thomas Rustemeyer, dermatoloog en hoogleraar in Amsterdam Universitair Medische Centra, geeft advies voor zonaanbidders: “Als je bang bent voor effecten van radicalen, kies dan een zonnebrandmiddel met fysiek filter.”
Dermatologen beschikken over een nieuwe behandeloptie bij volwassenen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem. Dupilumab kan uitkomst bieden als adequate behandeling met lokale middelen en orale immunosuppressiva faalt.
De natte, open plekken sloten zich, de huid versoepelde en de roodheid verdween. Sinds Dirk van der Veen zijn constitutioneel eczeem bestrijdt met twee buikinjecties dupilumab per maand heeft zijn leven een keer ten goede genomen. Hij roemt het “elegante” medicijn, en spreekt van een doorbraak.
Azathioprine, methotrexaat en mycofenolzuur worden steeds vaker off label voorgeschreven voor de behandeling van constitutioneel eczeem. Floor Garritsen onderzocht de effectiviteit en veiligheid van deze middelen op de lange termijn. “De toevoeging van allopurinol kan de behandeling met azathioprine optimaliseren.”
Acne, eczeem en rosacea verdwijnen bij veel chronische patiënten binnen de kortste keren door innovatieve technologie van Micreos. Het bedrijf ontwikkelde als eerste in de wereld huidproducten met een actief endolysine, als alternatief voor antibiotica, en kreeg daarvoor een prestigieuze Europese prijs. “De volgende stap is een oncologische toepassing.”
Wanneer huisartsen en apothekers afspraken maken over het voorschrijven van wondbedekkers kan het assortiment in de apotheek beperkt blijven. IVM heeft een FTO-module Wondbedekkers ontwikkeld, gebaseerd op de nieuwste richtlijnen.
Het bereiken van een effectieve topicale therapie met corticosteroïden zonder serieuze bijwerkingen hangt vooral af van de formulering, de mate van uitsmeren en de huidconditie; niet van de dikte van de gesmeerde laag. Corticosteroïden classificeren volgens het WHO-model vinden de auteurs beter dan de huidige Nederlandse indeling, omdat daarin de farmaceutische vorm wordt meegenomen.
Een behandeling met ‘zo nodig’ budesonide met formoterol bij klachten is effectiever bij patiënten met mild astma dan het gebruik van een kortwerkende beta2-agonist (SABA). De symptomen zijn beter onder controle, ook komen minder vaak exacerbaties voor.
Regelmatig krijgt Bijwerkingencentrum Lareb meldingen van geneesmiddelgeïnduceerde fotosensitiviteit. Zonlicht, zonnebankgebruik en lichttherapieën worden als oorzaken genoemd. Uit de meldingen blijkt dat patiënten niet altijd weten dat fotosensitiviteit ook kan ontstaan in de schaduw, achter glas, door lichttherapie en de zonnebank. Hierdoor nemen zij geen adequate voorzorgsmaatregelen.
Zalfformuleringen zijn veelal op empirische basis ontwikkeld. In deze formuleringen komen tegenwoordig, door sterk verbeterde analytische technieken en strengere regelgeving, belangrijke tekortkomingen aan het licht. Dit onderstreept de noodzaak tot het herontwikkelen van ‘oude’ formuleringen, constateert Ton van Heugten in zijn proefschrift.
Patiënten met rosacea, eczeem of acne kunnen naar Apotheek & Beauty in Monster voor onder meer camouflagetherapie en laserbehandeling door de huidtherapeut.
Zorgverzekeraars hebben aangegeven tot nader order de doorgeleverde morfinecassettes van grootbereiders nog wel te vergoeden, in ieder geval tot 1 augustus. De vergoeding geldt ook voor infuuszakken en spuiten. Dit blijkt uit navraag van de KNMP bij zorgverzekeraars.
‘Te is nooit goed.’ Door het aanbestedingsbeleid van de zorgverzekeraars blijft die ‘te’ aan de orde van de dag. Geneesmiddelen moeten geproduceerd worden tegen te lage kosten, fabrikanten hebben te weinig voorraden, de arbeidsomstandigheden zijn te treurig, duurzaamheid is te vaak niet aan de orde. Dit alles leidt tot geneesmiddelentekorten, dat merken we dagelijks in de apotheek.
VWS-minister Bruno Bruins wil meer helderheid en minder belemmeringen rondom de magistrale bereiding. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, waarin de minister voor Medische Zorg een pakket aan maatregelen aankondigt om de uitgaven voor genees- en hulpmiddelen te beheersen.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad