Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW27en28

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Privacy

Dan wil je het goed doen als apotheker en weiger je medicatie mee te geven aan een onbekende vrouw, trekt die persoon een vuurwapen…..! Bleek achteraf een nepwapen te zijn , maar toch, de schrik zat er begrijpelijkerwijs goed in bij het personeel van de apotheek in het Limburgse Hoensbroek dat hier onlangs mee werd geconfronteerd.

06-07-2018 | door Frans van den Houdt

Incidenten melden

Sinds enkele maanden ben ik betrokken bij Portaal voor Patiëntveiligheid, ook wel CMR genoemd.

06-07-2018 | door Jaap Dik, apotheker

Eerste ziekenhuizen ontvangen digitaal medicatieoverzicht

HagaZiekenhuis in Den Haag, Reinier de Graaf in Delft en Voorburg en LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer zijn de eerste ziekenhuizen die een digitaal actueel medicatieoverzicht ontvangen vanuit de openbare apotheek en dit met de patiënt verifiëren.

26-06-2018 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2018 PW27en28

Welke behandeloptie is juist?

05-07-2018 | door Bart Kremers, GIC

Fenytoïne kan ontwikkeling ongeboren kind schaden

Werknemers in de farmaceutische industrie, apotheken of ziekenhuizen die tijdens hun werk in aanraking komen met fenytoïne kunnen daar nadelige gevolgen van ondervinden. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag gepubliceerd advies.

27-06-2018 | door E. Bos (420720)

Vrouw aangehouden voor dreigen met wapen in apotheek

In het Limburgse Hoensbroek is dinsdagochtend een vrouw aangehouden die in een apotheek in de Kouvenderstraat had gedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de Limburgse politie.

27-06-2018 | door E. Bos (420720)

Ierland nieuwe deelnemer inkoopcollectief medicijnen

Ierland heeft zich als vijfde land aangesloten bij de Beneluxa, een initiatief om geneesmiddelen betaalbaar en duurzaam in te kunnen kopen. Het land tekende hiervoor vorige week een overeenkomst met Nederland, Oostenrijk, België en Luxemburg.

26-06-2018 | door E. Bos (420720)

Aanzienlijke daling aantal HPV-vaccinaties

Het aantal jonge meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker is met 8% aanzienlijk gedaald: van 53,4% naar 45,5% in 2017. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

25-06-2018 | door E. Bos (420720)

Hiv-medicatie darunavir en cobicistat niet samen

Gecombineerd gebruik van hiv-medicatie darunavir en cobicistat werkt bij zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester minder goed. Zij lopen een groot risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. Het ongeboren kindje kan daardoor besmet raken met het hiv-virus. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen vrouwen die zwanger zijn niet te behandelen met de combinatiemiddelen Symtuza en Rezolsta of Prezista samen met Tybost.

05-07-2018 | door PW

CBG: let op bij omzetting Spiriva naar Tiotrus

Het CBG adviseert apothekers bij omzetting van het tiotropium COPD-middel Spiriva 18 mcg capsules naar Tiotrus 10 mcg capsules patiënten goed te begeleiden en te informeren. Beide geneesmiddelen werken hetzelfde, maar zien er anders uit en worden met een andere inhalator toegediend.

05-07-2018 | door PW

Bloeduitstortingen bij gebruik van inhalatiemedicatie met corticosteroïden

Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat nog niet in alle bijsluiters van inhalatiemedicatie en neussprays met corticosteroïden staat vermeld dat deze bloeduitstortingen als bijwerking kunnen geven. Dit is een bekende bijwerking van corticosteroïden die gebruikt worden bij astma, COPD en hooikoorts.

04-07-2018 | door L. Zuur (462180)

Handelsvergunningen diergeneesmiddelen, juli 2018

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) adviseert positief over een handelsvergunning voor het eerste, op stamcellen gebaseerde veterinaire geneesmiddel Arti-Cell Forte.

03-07-2018 | door L. Zuur (462180)

Aandeel merkloze medicijnen stijgt in 2017 verder naar 76%

Het aandeel generieke geneesmiddelen is in 2017 opnieuw toegenomen. Inmiddels verstrekken openbare apotheken van bijna 76% van de receptgeneesmiddelen een generieke variant. De bijbehorende kosten komen op ruim 18% uit. Hiermee behoort Nederland tot de Europese top.

06-07-2018 | door SFK

‘Meer regie nodig bij tegengaan versnippering in de eerste lijn’

Samenwerking in de eerste lijn is noodzakelijk voor goede zorg, maar nog altijd niet vanzelfsprekend. Domein-denken en gebrek aan kennis over elkaars expertise spelen daarbij een rol, zegt Anoeska Mosterdijk, directeur van InEen. “Vertrouwen moet groeien door praktijkervaring.”

06-07-2018 | door Frans van den Houdt

NHG actualiseert medicamenteus stappenplan diabetes-standaard

Metformine, sulfonylureumderivaten (bij voorkeur gliclazide) en insuline zijn de belangrijkste middelen bij de behandeling van type 2 diabetes. De overige bloedglucoseverlagende middelen dienen alleen op indicatie te worden voorgeschreven. Dat is een van de kernboodschappen van de herziene NHG-standaard Diabetes mellitus type 2.

06-07-2018 | door Prem Adhien

Waarschuwing voor meegeven medicatieoverzicht aan ex

Als apothekers medicatie meegeven aan andere personen dan de patiënt moeten zij zorgvuldig te werk gaan, blijkt uit een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag. Een apotheker krijgt een waarschuwing voor het meegeven van het medicatieoverzicht aan de ex-vriendin van een patiënt.

06-07-2018 | door Catelijne Bach en Rik Geurts

Minder antibiotica door point of care-test

Een point of care-test voor C-reatief proteïne (CRP) in de apotheek bij patiënten met een mogelijke luchtweginfectie vermindert het aantal consulten bij de huisarts. Het gebruik van de test kan waarschijnlijk ook het aantal onnodige voorschriften voor antibiotica terugdringen.

06-07-2018 | door Linda de Graaf

Therapietrouw bij DOAC’s is beter dan men denkt

Resultaten van zeven maanden onderzoek in het Gooi en omstreken laten zien dat het gemiddelde therapietrouwpercentage bij DOAC-gebruikers bijna 100% is. Door goede, preventieve zorg te leveren kunnen apothekers de therapietrouw positief beïnvloeden, blijkt uit onderzoek waaraan vijf apotheken deelnamen.

06-07-2018 | door Marilou Tromp en Jolande Koller

Samenwerking schiet tekort in de zorg voor parkinsonpatiënt

Onjuiste of tegenstrijdige informatie kan een reden zijn voor lage therapietrouw bij parkinsonpatiënten. De gespecialiseerde zorgverleners geven aan dat zij nauwere samenwerking met de apotheek erg op prijs stellen. Voorwaarde is wel dat de kennis bij het apotheekteam op orde moet zijn. Dat blijkt uit onderzoek van masterstudenten Farmacie van de Universiteit Utrecht.

06-07-2018 | door Vince Maar en Annebel Crebolder

Tabletstukjes in neussonde

Vermalen tabletstukjes die een neussonde verstoppen, of een patiënt die wondzalf oplikt. Als apotheker voor verstandelijk beperkten moet Christiaan Daniels specifieke farmaceutische oplossingen bieden. Daarbij heeft hij hulp van een speciale beroepsvereniging.

06-07-2018 | door Annemiek Veelenturf

Weer vergoedingsstatus wondverband en compressiemiddelen in G-Standaard

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) beoordeelt sinds juni 2018 weer op landelijk niveau de vergoedingsstatus van wondverband- en compressie-hulpmiddelen. Hierdoor is in de G-Standaard zichtbaar wanneer verbandhulpmiddelen niet vergoed worden. Wanneer is aangegeven dat er wel vergoed wordt, is dit nog wel steeds afhankelijk van het inkoop-beleid van de individuele zorgverzekeraar.

06-07-2018 | door KNMP

Goede zorg

Op de afgelopen districtsledenbijeenkomsten is enthousiast en interactief gesproken over goede zorg. Goede zorg is onze taak als apotheker en dat willen we laten zien. In de dagelijkse praktijkvoering loopt het wel eens anders. Het is dan ook niet voor niets dat er een Professionele Standaard is. Apothekers zijn verantwoordelijk hiervoor en geven zelf richting, koers en invulling. Ook onbewust, bleek uit gesprekken die ik voerde. “Goede zorg, dat doe je toch gewoon. Soms pak ik die oranje klapper erbij. Effe gauw checken of ik aan alles heb gedacht, super handig”.

06-07-2018 | door Steven Verhagen-Smits, openbaar apotheker en lid WSO-bestuur

Afvoer ingezamelde geneesmiddelenresten in 93% van Nederlandse gemeenten geregeld

De inzameling van medicijnafval is in 93% van de Nederlandse gemeente inmiddels goed geregeld. Dit blijkt uit het derde ‘KNMP Onderzoek Medicijnafval’. Mede dankzij de steun van de KNMP zijn apotheken er in geslaagd om in nagenoeg alle gemeenten te komen tot goede afspraken. In 2016 was dit in nog maar 55% van de gemeenten het geval.

06-07-2018 | door KNMP

Wat mag er in de koffer?

Benzodiazepines en medicinale cannabis meenemen op reis kan niet zomaar, ook niet binnen Europa. Een Schengenverklaring of Engelstalige medicijnverklaring is meestal nodig. En zelfs dan wordt het niet per definitie geaccepteerd. Het blijkt nog niet altijd helder te zijn hoe geneesmiddelen meegenomen mogen worden op vakantie. Daarom een overzicht.

06-07-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top