Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
De voor- en tegenstanders van de griepprik buitelen ook dit jaar weer over elkaar heen nu het griepseizoen is aangebroken. Heeft vaccineren zin? Het is op zo’n moment goed even stil te staan bij een verwoestende pandemie die precies honderd jaar geleden woedde: de Spaanse griep. Vijftig miljoen doden wereldwijd, zo’n dertigduizend in Nederland.
“Goedemiddag, ik zag dat u net een toner bij ons hebt besteld!”, begon de man aan de telefoon ons gesprek.
Farmacogenetisch onderzoek ten behoeve van betere farmacotherapie vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) alleen zinvol als een patiënt onverwacht reageert op een geneesmiddel, waarvan bekend is dat een variatie in het DNA een lage respons of een ernstige bijwerking kan verklaren. Dat staat in het NHG-Standpunt Farmacogenetica dat begin november op de website van het huisartsengenootschap is gepubliceerd.
Welke uitspraak over pulmonale monoklonale antilichamen is juist?
Een grote studie naar Optimaal PERsoonsgericht Antidepressiva gebruik (OPERA) moet antwoord geven op de vraag wanneer patiënten na het herstel van een depressie het beste – zonder dat de klachten terugkeren – kunnen stoppen met antidepressiva. ZonMW kent hiervoor een subsidie toe van € 2,9 miljoen vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.
Zorgverleners in de eerste lijn moeten patiënten actief betrekken bij de zorg. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Zorggebruikers en zorgverleners maken nog weinig samen gebruik van eHealth-toepassingen. Dit vertraagt de verdere ontwikkeling van eHealth. Dit blijkt uit de monitor ‘eHealth in verschillende snelheden’ van Nictiz en Nivel.
Chronische patiënten gebruiken veel pijnstillers, maar weten er niet genoeg van, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties van een aantal geneesmiddelen.
De SGLT-2-remmer dapagliflozine (Forxiga) bleek geen beter of slechter effect te geven dan placebo wat betreft een gecombineerd eindpunt van cardiovasculaire sterfte, myocardinfarct en cerebrovasculair accident bij diabetes type 2-patiënten die lijden aan of een verhoogd risico hebben op atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen.
Het Europees geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP heeft zijn eerdere advies om geen handelsvergunning te verlenen voor eteplirsen (Exondys 51) herbeoordeeld en bevestigd.
Ongeveer twee miljoen Nederlanders gebruiken een cholesterolverlager. Door patentverloop zijn in de afgelopen maanden de kosten voor deze groep middelen aanzienlijk gedaald. De opkomst van twee nieuwe cholesterolverlagers beperkt de daling met een kwart. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Patiënten bewaren geneesmiddelen thuis vaak niet volgens de aanbevolen condities. Ook worden middelen bewaard waarvan de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Dit kan leiden tot een afname in kwaliteit en kan van invloed zijn op de veiligheid en werkzaamheid. Patiënten, apothekers, overheid en fabrikanten moeten zich gezamenlijk inspannen om deze problematiek het hoofd te bieden, stelt Niels Vlieland.
Wanneer is controle van de nierfunctie noodzakelijk en welke factoren kunnen een eGFR-waarde beïnvloeden? Huisartsen en apothekers kunnen met die vragen aan de slag met de nieuwe FTO-module Chronische Nierschade.
Apothekers, patiënten en zorgverzekeraars zijn relatief onbekend met het nocebo-effect, terwijl wetenschappelijk bewijs laat zien dat zeker de helft van de placebogebruikers in klinisch onderzoek last heeft van bijwerkingen. Hieraan moet dan ook extra aandacht worden geschonken bij geneesmiddelsubstitutie. “Schep een positief verwachtingspatroon.”
Psylliumbevattende laxantia kunnen overgevoeligheidsreacties als conjunctivitis, rinitis en dyspneu veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de vezels. Indien dit niet wordt herkend, kunnen patiënten onnodig lang met dergelijke klachten blijven rondlopen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 103 meldingen over bijwerkingen bij gebruik van Plantago ovata.
Het in PW 38 gepubliceerde stroomschema voor keuze DOAC bij niet-valvulair atriumfibrilleren is alleen zinvol voor een zeer selecte groep patiënten, betogen Rianne van den Ham en Joris Komen. “Zij zijn niet representatief voor de meerderheid van patiënten met atriumfibrilleren.”
Na plaatsing van een drug-eluting stent na een myocardinfarct is limiteren van dubbele plaatjesremming – dual antiplatelet therapy (DAPT) – tot zes maanden niet inferieur aan twaalf maanden DAPT, als patiënten na de eerste zes maanden geen cardiovasculair event hebben gehad.
Bij vier van de vijf patiënten die een psychiatrische ouderenkliniek bezoeken wijkt het medicatieoverzicht van de patiënt af van dat de apotheek en de huisarts. Bij mensen die alleen wonen worden de meeste verschillen gevonden. Het overzicht van de patiënt verschilt vaker met dat van de huisarts dan met dat van de apotheek.
Niesko Pras hield zich aan de Rijksuniversiteit Groningen tot 1 augustus intensief bezig met de optimalisering van het farmacotherapieonderwijs. Hieronder geeft hij zijn visie op heden en toekomst van deze opleiding, samen met Nynke Schuiling-Veninga die een deel van zijn taken heeft overgenomen. “Een volgende stap is verbetering van innovatief praktijkonderzoek.”
Om therapietrouw onder dak- en thuislozen te bevorderen, levert apotheker Taco van Witsen van de Amsterdamse Schinkel Apotheek medicatie veelal in baxterrollen aan.
Sommige combinaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Jut en Jul, olie en azijn of boerenkool en rookworst. In de apotheek kennen we ook genoeg combinaties van middelen die vrijwel altijd samengaan. Foliumzuur en methotrexaat is een overduidelijk voorbeeld.
Voor diabetespatiënten die zijn ingesteld op de insuline Lantus en die overstappen naar een biosimilar insuline zijn aandachtspunten opgesteld. Samen met VGZ, de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft de KNMP deze punten ontwikkeld.
Minister Bruno Bruins (VWS) heeft op donderdag 15 november het startschot gegeven voor beter vindbare en betrouwbare medicijninformatie op het internet. De KNMP en zes andere zorgorganisaties tekenden op hetzelfde moment een intentieverklaring hiervoor. De eerste stap die ze met elkaar zetten, is het aan elkaar koppelen van vier websites: Apotheek.nl, CBG-meb.nl, Lareb.nl en Thuisarts.nl.
Het verbeterplan van het Landelijk Schakelpunt (LSP) is de afgelopen jaren een vliegwiel gebleken voor breed gebruik van het LSP. Een leverancier en een gebruiker blikken terug op het succes van het traject en geven aan wat dit voor de zorg-ICT in de toekomst kan betekenen. “In 2018 is het aantal succesvolle bevragingen bij het LSP nog steeds aan het toenemen.”
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad