Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW48

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Brexit

Voorbereiden is het magische woord als het om de Brexit gaat. De douane stuurde mij onlangs een mail waarin werd aangekondigd dat hoewel de datum van de Brexit steeds dichterbij komt, veel ondernemers geen of beperkte voorbereidingen hebben getroffen om er zeker van te zijn dat hun handel met het Verenigd Koninkrijk vanaf 29 maart, als de Brexit een feit moet zijn, soepel blijft verlopen.

30-11-2018 | door Frans van den Houdt

Durf te vragen

Op de afgelopen ziekenhuisfarmacie­dagen had ik het genoegen een lezing van voormalig commandant der strijdkrachten generaal b.d. Van Uhm te mogen bijwonen.

30-11-2018 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Slechts enkele farmabedrijven gericht op arme landen

Van de twintig grootste farmaceutische bedrijven zetten vijf zich het meest in voor de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden. Daarbij richten ze zich voornamelijk op vijf ernstige ziektes. Dat blijkt uit de Access to Medicine Index 2018.

22-11-2018 | door Edwin Bos

Herexamen 2018PW48

Welke uitspraak over een recall is waar?

28-11-2018 | door Oscar Smeets, LNA

Lesprogramma biosimilars voor ziekenhuizen

Om ziekenhuizen en universitair medische centra te ondersteunen bij vragen rond de toepassing van biosimilars hebben het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en Initatiefgroep Biosimilars Nederland een educatief programma gemaakt.

23-11-2018 | door PW

Meetapparaatje voorspelt ziekten en overlijden

Door de onderarm op een eenvoudig apparaat te leggen kan door weerkaatsing van het licht het risico worden gemeten op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en overlijden. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 73.000 deelnemers door het UMC Groningen.

23-11-2018 | door PW

Zilveren Kruis op de vingers getikt vanwege polis

Zilveren Kruis heeft patiënten te laat geïnformeerd over wijzigingen in de polisvoorwaarden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft de zorgverzekeraar hiervoor een formele waarschuwing. Ook heeft Zilveren Kruis de wijzigingen niet voorgelegd aan de zorgautoriteit.

22-11-2018 | door PW

Medicatiebeoordelingen niet altijd zinvol bij grote groep

Een medicatiebeoordeling door een arts en een apotheker bij een grote groep patiënten zorgt voor een afname van het aantal medicatieproblemen, maar leidt niet tot betere klinische uitkomsten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het VUmc, waarop Floor Willeboordse vorige week promoveerde.

20-11-2018 | door PW

Uitbreiding indicaties drie middelen

Voor drie geneesmiddelen heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een aan­beveling gegeven voor uitbreiding van de therapeutische indicaties van deze middelen.

29-11-2018 | door PW

Ook CHMP: restrictie (fluor)chinolonen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) onderschrijft het eerder dit jaar uitgebrachte advies van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) voor een restrictie op het gebruik van (fluor)chinolonen.

28-11-2018 | door PW

Positief advies vier geneesmiddelen

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies gegeven over handelsvergunningen voor vier nieuwe geneesmiddelen.

28-11-2018 | door PW

400.000 NSAID-gebruikers minder dan tien jaar geleden

Openbare apotheken verstrekten in 2017 in totaal 5,3 miljoen keer een pijnstiller van het NSAID- type. Dat is één miljoen minder dan in 2007. Het aantal gebruikers daalde sindsdien met 400.000 naar 2,6 miljoen. Van de NSAID’s wordt diclofenac nog altijd het meest gebruikt. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

30-11-2018 | door SFK

‘We scheppen rust door zorg en logistiek te scheiden’

Om ruimte te creëren voor zorg hebben de vier apotheken van Pharmium Apothekers in Drachten zorg gescheiden van logistieke processen en gebundeld in een nieuwe vestiging. Apothekersassistenten in de zorgapotheken kunnen zich focussen op voorlichting en begeleiding van patiënten. “Onze apotheken zijn omgevormd tot één organisatie.”

30-11-2018 | door Edwin Bos

P-gp-inductor bij digoxine: let op

De Werkgroep Farmacotherapie en Geneesmiddelinformatie (WFG) vindt dat bij toevoegen van een P-glycoproteïne (P-gp)-inductor aan digoxine het klinisch effect van digoxine moet worden gemonitord. De spiegel van digoxine kan dalen.

30-11-2018 | door Minke Kranenborg en Annemarie Heersche

Twijfels bij massale omzetting naar hoge dosis vitamine D

Het massaal omzetten van patiënten met een lage dagdosering vitamine D (800 IE) naar hoge maanddoseringen (25.000-100.000 IE) voor preventie is ongewenst vanwege ernstige twijfels over de klinische effectiviteit. Toch is een verschuiving van een lage dagdosis naar een hoge maand­dosis vitamine D te verwachten, omdat per 1 januari 2019 de lage dosis niet meer wordt vergoed door zorgverzekeraars.

30-11-2018 | door J.R.B.J. Brouwers, E.N. van Roon en W. Knol

Grote verschillen in kosten onderzoek geneesmiddelen

Klinische studies voor het registreren van een geneesmiddel zijn duurder als het effect van het nieuwe middel klein is of als er al een effectief middel beschikbaar is. Onderzoeken naar nieuwe middelen met een groter klinisch voordeel kunnen wel tegen relatief lage kosten worden uitgevoerd.

30-11-2018 | door Linda de Graaf

Mirtazapine bij SSRI’s of SNRI’s niet effectief bij resistente depressie

Het toevoegen van mirtazapine aan een SSRI of SNRI in de eerste lijn heeft geen klinisch relevant voordeel ten opzichte van placebo bij een therapieresistente depressie.

29-11-2018 | door PW

Verlichting klachten na gesprek

Meneer M is elke dag duizelig en heeft al ruim dertig jaar diarree. Tijdens een medicatiegesprek met de apotheker blijkt dat de klachten komen door gebruik van enalapril (duizeligheid) en colchicine (diarree), die in overleg met de huisarts worden gestopt.

30-11-2018 | door Toine Seesing en Valérie Meijvis

Combinatietherapie effectief bij abnormaal littekenweefsel

Littekenvorming is in de dermatologie onderdeel van de dagelijkse praktijk. Hoewel littekens vaak als hinderlijk worden ervaren, geldt dit nog meer voor hypertrofische littekens en keloïden. Naast de reguliere behandeling met triamcinolonacetonide (Kenacort), is een combinatietherapie met verapamil mogelijk ook effectief.

30-11-2018 | door Hinke Siebinga, Ramon Contrucci en Tjalling van der Schors

Zonnig farmaceutisch klimaat

Yvette Nusse werkt de komende twee jaar als enige apotheker in de enige apotheek op Sint Eustatius en wil die periode graag gebruiken om de zorg, die al van goede kwaliteit is, naar een nog hoger plan te tillen.

30-11-2018 | door Frans van den Houdt

MFB’s en kwaliteitsbeleid

Afgelopen jaren hebben we in de openbare apotheek maar liefst een paar miljoen keer een MFB afgehandeld. Een MFB is een medisch farmaceutische beslisregel en komt naar boven op basis van patiëntkenmerken en medicatiehistorie. Bij een mogelijke verbetering in het medicatiegebruik wordt een interventievoorstel gemaakt. Hierdoor kunnen we complicaties door verkeerd of onnodig medicijngebruik voorkomen, maar ook zorgen voor een betere en effectievere farmacotherapie.

30-11-2018 | door Evelyne Schuil-Vlassak, WSO

Apotheek.nl wint publieksprijs voor beste website 2018

Apotheek.nl is door het Nederlandse publiek verkozen tot Beste Website van het Jaar 2018 in de categorie Gezondheid. De award ‘Website van het Jaar’ is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Het team achter Apotheek.nl nam op donderdagavond 22 november in Amsterdome de prijs in ontvangst.

30-11-2018 | door KNMP

DVN: apothekers wisselen glucosemeters sporadisch

Apothekers verzoeken gebruikers van bloedglucosemeters slechts sporadisch om te wisselen van meter. Dit concludeert Diabetes­vereniging Nederland (DVN) na een inventarisatie van gebruikers­ervaringen over meterwissels.

29-11-2018 | door KNMP

Zwolse pilot: labwaarden met een druk op de knop in het AIS

Labwaarden vanuit het laboratorium automatisch in het apotheekinformatie-systeem (AIS). De oplossing komt steeds dichterbij. In omgeving Zwolle is men bezig met een pilot. “Een heleboel regio’s weten dat dit eraan zit te komen. Apotheken willen zo snel mogelijk aangesloten worden.”

30-11-2018 | door KNMP
Back to top