Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW44

Sleutelfiguren

Was het een magistrale bereiding die per ongeluk werd verontreinigd? Opzettelijke vergiftiging? Moord? Er gebeurt tegenwoordig steeds meer in de wereld van de apotheek, maar dit was uiteraard niet de bedoeling. Een aanstaande moeder van 28 jaar overleed door orgaanfalen na enkele uren eerder een in de apotheek bereide glucoseoplossing te hebben gedronken. Haar baby werd met een keizersnee ter wereld gebracht, maar overleed ook. Politieonderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd. Toxicologen hebben al wel vastgesteld dat zich in de glucoseoplossing een dodelijke dosis van een anesthesiemiddel bevond.

01-11-2019 | door Frans van den Houdt

‘Personeel apotheken slachtoffer vrije tarieven’

Werkgevers en vakbonden in de apotheekbranche hebben hun onderhandelingen over een nieuwe Cao Apotheken opgeschort omdat de tarieven die zorgverzekeraars betalen te laag zijn. Hierdoor is het niet mogelijk het apotheekpersoneel een marktconform salaris te bieden, stellen de cao-partijen in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

22-10-2019 | door PW

Kopje koffie

Als de nota’s van de verzekeraars aan hun cliënten weer verzonden zijn, kun je erop wachten: de telefoontjes over de prestatievergoeding. Ja, het eigen risico is nog niet op, dus het moet uit eigen zak komen. En dan staat op de factuur één euro voor medicijnen en zes euro terhandstelling, of meer, bij een eerste uitgifte.

01-11-2019 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Herexamen 2019 PW 44

Conform de nieuwe RiFaS-adviezen hoe dient een apotheek zijn medicijnen te verstrekken?

31-10-2019 | door Denise van Vessem, apotheker BENU Apotheek Nieuwkoop

ACM: Brocacef mag Thio Pharma overnemen

Brocacef mag van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de twintig eigendomsapotheken overnemen van Thio Pharma Apotheken. Enkele zorgverzekeraars hebben zorgen over deze overname, maar volgens de mededingingsautoriteit is de concurrentie niet in het geding.

21-10-2019 | door PW

Veelbelovende medicijnen sneller bij patiënt

Patiënten krijgen sneller toegang tot veelbelovende weesgeneesmiddelen die vanwege onvoldoende bewijs niet via het basispakket worden vergoed. Onder strenge voorwaarden mogen fabrikanten onderzoek doen terwijl patiënten het weesgeneesmiddel gebruiken. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloten.

24-10-2019 | door PW

Lareb: sluit ondasetron bij zwangerschap niet uit

Bijwerkingencentrum Lareb houdt vast aan het advies om gebruik van het anti-emeticum ondansetron tijdens het eerste trimester van de zwangerschap niet uit te sluiten, maar zorgvuldig af te wegen wanneer meclozine (met of zonder pyridoxine) of metoclopramide onvoldoende werken.

31-10-2019 | door PW

Neusspray met esketamine tegen depressie

(CHMP) keurt neusspray met esketamine goed.

31-10-2019 | door PW

Ernstige hypoglykemie: glucagon nasaal

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft het bloedglucoseverhogende middel glucagon (Baqsimi) goedgekeurd als eerste nasale dispenser voor ernstige hypoglykemie.

29-10-2019 | door PW

Vaccin tegen ebola goedgekeurd

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft goedkeuring verleend aan een voorwaardelijke handelsvergunning voor een vaccin tegen ebola (Ervebo).

29-10-2019 | door PW

Tandartsen schrijven vooral antibiotica en NSAID’s voor

Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 bijna 1 miljoen keer een geneesmiddel op voorschrift van een mondzorgverlener. Hieronder worden tandartsen, kaakchirurgen en orthodontisten verstaan. De tandartsen schreven daarvan 67% van de recepten uit, de kaakchirurgen 31% en de orthodontisten 2%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-11-2019 | door SFK

Bij extra uteriene graviditeit is methotrexaat vaker geïndiceerd

Methotrexaat (MTX) is voor vrouwen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap een goed alternatief voor een chirurgische interventie. Met de meest recente richtlijn Tubaire Extra Uteriene Graviditeit (EUG) en Zwangerschap met Onbekende Locatie (ZOL) wordt methotrexaat vaker geïndiceerd. Dit artikel gaat in op veel voorkomende vragen uit de klinische praktijk over indiceren, voorschrijven en toedienen van MTX.

01-11-2019 | door L.N. Verwiel, M.Crul, M.Lemmers en N.M. van Mello

Serum magnesium significant lager bij hypertensiepatiënten

Statistische analyses van datasets van de serum magnesiumwaarden van gezonde mensen, willekeurige hypertensiepatiënten en ernstige hypertensiepatiënten laten significant verlaagde serum magnesiumwaarden zien bij hypertensiepatiënten. Magnesiumtekort kan bijdragen aan een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel, terwijl magnesiumsuppletie dit risico en de bloeddruk juist kunnen verlagen.

01-11-2019 | door Jan Beugelink

Vetrijk dieet verlaagt gehalte magnesium in het bloed

Bijna een op de drie patiënten met gevorderde diabetes type 2 heeft een te lage concentratie magnesium in het bloed. Dit wordt deels veroorzaakt door een te vetrijk dieet. Het verbeteren van de magnesiumbalans kan een belangrijke strategie zijn om de incidentie van diabetes type 2 te verlagen en het ziekteverloop te verbeteren.

01-11-2019 | door Steef Kurstjens

Mandaat én aanspreekpunt

Formele samenwerking maakt het makkelijker om afspraken te maken met andere partijen, zegt voorzitter Jouk Snoek van de Apothekers Coöperatie Eemland. Zoals met de vele thuiszorgorganisaties over de toedienregistratie.

01-11-2019 | door Cindy Reinders

VWS-subsidie voor nascholing StiPCO verlengd tot in 2020

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de subsidie voor het Stimuleringsprogramma competentieontwikkeling openbaar apothekers (StiPCO) verlengd tot 1 september 2020. Openbaar apothekers en leden van het apotheekteam kunnen daardoor bij StiPCO-scholingen acht maanden langer dan voorzien gebruikmaken van de tegemoetkoming.

01-11-2019 | door KNMP

Langer thuis

Het Programma Langer Thuis is nummer 1 in de zoekresultaten van Google als je zoekt op ‘langer thuis’. Ook ons eigen KNMP Congres had als thema Langer thuis, net als deze column. Een andere zoekterm die naar hetzelfde verwijst is ‘JZOJP’: Juiste Zorg Op Juiste Plek. Voor wie is dit eigenlijk allemaal bedoeld? Voor onze ouderen, want zij blijven tot 2040 in aantal toenemen. En al die ouderen willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

01-11-2019 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO

Ding mee naar de KNMP Zorginnovatieprijs

De KNMP roept apothekers op mee te dingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2020. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt kunnen tot en met 5 januari 2020 worden ingediend.

01-11-2019 | door KNMP

Hoe minder, hoe beter

Deprescribing van geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten (HVZ) staat centraal tijdens ‘Hoe minder, hoe beter’, een bijeenkomst van de Special Interest Group Hart- en Vaatziekten op 5 november in Utrecht. Niet alleen gaan sprekers in op het stoppen van HVZ-middelen. Ook het patiëntenperspectief komt aan bod: want hoe breng je ter sprake dat een patiënt kan stoppen met een geneesmiddel dat jarenlang nodig was?

01-11-2019 | door Ilse Boekweg
Back to top