Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW05

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Praktijkonderzoek

Een handjevol apothekers liet vorig jaar weten wel geïnteresseerd te zijn in praktijkonderzoek – zelf iets opzetten of zich aansluiten bij bestaand onderzoek – nadat we in het PW een gloedvol betoog hadden gepubliceerd van Martina Teichert over het belang van praktijkonderzoek: goed voor jezelf, je vak en de patiënt. Dat houdt dus niet over.

01-02-2019 | door Frans van den Houdt

Nachtapotheek Zeeland bezorgt medicatie thuis

De dienstapotheek in Vlissingen is vanaf 1 februari de enige nachtapotheek van Zeeland en bezorgt ook geneesmiddelen aan huis. Ook geldt in de provincie voortaan één tarief voor dienstapotheken. Dat hebben apothekers, huisartsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraar CZ met elkaar afgesproken.

28-01-2019 | door Edwin Bos

Tijd

De definitie van tijd is volgens Van Dale “de opeenvolging van ogenblikken”. Een abstracte omschrijving. In de praktijk is tijd een vreemd verschijnsel, dat zowel heel snel als heel langzaam voorbij kan gaan. Ik heb dit net aan den lijve ondervonden.

01-02-2019 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Patiëntenfederatie: bescherm gegevens patiënt

Voor medische gegevens in eigen beheer van patiënten moet rechtsbescherming komen. Dat stelt de Patiëntenfederatie Nederland in een oproep aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

22-01-2019 | door PW

Deense leverancier investeert in Pluripharm

De Deense geneesmiddelenleverancier Abacus Medicine investeert in de farmaceutische groothandel Pluripharm Groep. Abacus Medicine is gespecialiseerd in de parallelimport van geneesmiddelen.

24-01-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 05

Welke uitspraak over bijwerkingen is juist?

31-01-2019 | door M.J.A. Zeemeijer, Stichting Health Base

CBG: kans op necrose bij deoxycholzuur

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor een risico op het ontstaan van necrose op de injectieplaats bij gebruik van deoxycholzuur (Belkyra).

30-01-2019 | door PW

Risico gangreen van Fournier bij enkele SGLT-2-remmers

Bij gebruik van SGLT-2-remmers met de werkzame stof canagliflozine (Invokana, Vokanamet), dapagliflozine (Forxiga, Xigduo), empagliflozine (Jardiance, Synjardy) of ertugliflozine (Steglatro) zijn meldingen gedaan over het optreden van gangreen van Fournier.

31-01-2019 | door PW

Sterkere daling aantal jonge gebruikers methylfenidaat

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 206.000 personen methylfenidaat. Dat zijn 3,7% gebruikers minder dan in 2017. Voor deze daling zijn vooral de jonge gebruikers verantwoordelijk. Hun aantal nam met 7,8% af, anderhalf keer zoveel als in 2017. De daling voor de overige leeftijden bedroeg slechts 1%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-02-2019 | door SFK

Sterkere daling aantal jonge gebruikers methylfenidaat

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 206.000 personen methylfenidaat. Dat zijn 3,7% gebruikers minder dan in 2017. Voor deze daling zijn vooral de jonge gebruikers verantwoordelijk, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Hun aantal nam met 7,8% af, anderhalf keer zoveel als in 2017. De daling voor de overige leeftijden bedroeg slechts 1%.

25-01-2019 | door PW

‘Veiligheid patiënt voorop bij Falsified Medicines Directive’

De Europese Falsified Medicines Directive (FMD), bedoeld om geneesmiddel­vervalsingen tegen te gaan, wordt 9 februari van kracht. Alle nieuwe medicijn­doosjes hebben dan een unieke code en moeten worden geregistreerd en gescand voordat ze worden uitgegeven. Apotheek­houdenden zijn er klaar voor, zegt projectleider Erwin van Malland. “De beginperiode zal nog wat rommelig zijn, maar na de zomer loopt alles vloeiend.”

01-02-2019 | door Frans van den Houdt

Bereiden heeft toekomst

Steeds minder apotheken houden zich bezig met bereiden, met als gevolg dat hiervoor in de opleiding minder aandacht is. Echter, kennis van bereiden mag niet verloren gaan, betogen Paul Le Brun en Ralph van Wezel. Het is immers een unieke, aan de apotheker voorbehouden, handeling.

01-02-2019 | door Paul Le Brun en Ralph van Wezel

Voorkom falen pijnmedicatie

Vermijd combinaties van fentanyl of oxycodon met CYP3A4-inductoren vanwege het risico op therapiefalen van het opioïd. De interactie was al relevant voor fentanyl met rifampicine, maar geldt vanaf 1 februari voor alle sterke CYP3A4-inductoren met fentanyl en oxycodon.

01-02-2019 | door Brigit Wensveen en Annemarie Heersche

Opioïden net iets beter dan placebo bij niet-maligne pijn

Het gebruik van opioïden bij chronische niet-maligne pijn leidt tot kleine verbeteringen van pijn en fysiek functioneren in vergelijking met placebo. Opioïden lijken ook iets effectiever dan andere pijnstillers, zoals NSAID’s en tricyclische antidepressiva.

01-02-2019 | door Linda de Graaf

Gebruik antidepressiva verhoogt kans op heupfractuur

Het gebruik van antidepressiva verdubbelt de kans op een heupfractuur, zowel in het jaar voor als het jaar na starten.

30-01-2019 | door PW

Eerstekeusantibiotica vaak onnodig vermeden bij allergie

Veel patiënten die een penicilline-allergie melden, blijken niet allergisch voor penicillines te zijn. Hierdoor wordt bij patiënten onnodig vaak afgeweken van de eerstekeusantibiotica, met soms falen van behandeling tot gevolg. In dit artikel de achtergrond van antibiotica-allergie, de prevalentie van kruisovergevoeligheid en adviezen voor de praktijk.

01-02-2019 | door Kim van der Elst, Marit van Vonderen, Linda Kampschreur, Robert Vodegel, Ananja Middel, Eric van Roon

Wereldwijde ongelijkheid in toegang tot dure biologicals

Wereldwijd profiteren mogelijk niet alle patiënten in dezelfde mate van verbeterde behandelmogelijkheden voor reumatoïde artritis (RA). Uit een groot onderzoek onder 20.379 patiënten uit twaalf landen blijkt dat er een relatie is tussen de sociaal-economische status van een land, het gebruik van dure medicatie en de gemiddelde ziekteactiviteit.

01-02-2019 | door Sytske Anne Bergstra

740 e-mails voor de webapotheker

Dol is hij op praten over geneesmiddelen. Daarom blijft Peter van der Zee, die zojuist is gepensioneerd als ziekenhuisapotheker, voorlopig nog actief als webapotheker. “Een vraag komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Vaak zit er iets achter.”

01-02-2019 | door Annemiek Veelenturf

Vier maanden

In de strijd tegen geneesmiddelentekorten kwam een groothandel eind vorig jaar met het voorstel om ijzeren voorraden aan te leggen van ongeveer vier maanden. Een interessant idee, dat nog wel de nodige vragen oproept. Inmiddels vindt de werkgroep geneesmiddelentekorten, onder regie van VWS, het de moeite waard om de haalbaarheid hiervan te onderzoeken. Maar is er van elk geneesmiddel een voorraad van vier maanden nodig? Of los je het gros van de problemen op als je je beperkt tot de hardlopers? Misschien met daarnaast een lijst van delicate geneesmiddelen? En zo zijn er nog wel meer vragen.

01-02-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

StiPCO 2018: meer punten behaald en intervisie blijft groeien

Openbaar apothekers benutten in 2018 57% van het maximaal aantal te behalen StiPCO-punten, 3 procentpunt meer dan in 2017. En intervisie maakt een almaar groter percentage uit van de nascholingsuren binnen StiPCO: van 6% in 2016, naar 13% in 2017, tot 20% afgelopen jaar. Dit blijkt uit cijfers van de deelname aan StiPCO in 2018.

01-02-2019 | door KNMP

Monoklonale antilichamen: nu ook bij migraine en eczeem

De nieuwe editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) 2019 in boekvorm bevat 40 nieuwe stoffen. Een kwart hiervan zijn monoklonale antilichamen. Ze worden toegepast bij diverse aandoeningen, waaronder nu ook migraine en eczeem. Abonnees ontvangen het boek per post en bestellen kan via knmp.nl/im.

01-02-2019 | door Atty Hielema
Back to top