Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW06

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

DNA

To genotype or not to genotype, that is the question. En, wanneer? Die essentiële vragen stonden deze week onder meer centraal in de workshop over farma­cogenetica op het internationale PCNE-congres in Egmond aan Zee. De meningen zullen verdeeld zijn geweest, zoals ze al verdeeld zijn sinds het onderwerp prominent op de farmaceutische zorgagenda is komen staan.

08-02-2019 | door Frans van den Houdt

Au!

Afgelopen weekend was ik wintersporten met collega’s. Op dag drie kwam ik helaas ten val. De collega achter mij stopte en stelde de voorzichtige diagnose dat mijn sleutelbeen wel eens gebroken kon zijn. Door naar het ziekenhuis in Innsbruck, waar wij ons verbaasden over de werkwijze van de staf.

08-02-2019 | door Chiara van Rodijnen, apotheker

Uitgave dure medicatie stijgt naar € 2,1 miljard

De uitgaven aan dure geneesmiddelen zijn in 2017 verder gegroeid tot € 2,08 miljard, een stijging van 9% ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit de Monitor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

01-02-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 06

Welke uitspraak over rijvaardigheidsadvies is juist?

07-02-2019 | door Mandy van Rhenen, GIC

Verdubbeling van het aantal datalekken

In totaal zijn vorig jaar 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), een verdubbeling ten opzichte van 2017. De meeste datalekken werden gemeld door organisaties uit de sector gezondheid en welzijn.

31-01-2019 | door PW

Ernstige oogschade door Alka-druppels

Door verkeerd gebruik van Alka-druppels, een basisch mineralenconcentraat om toe te voegen aan drinkwater, kan ernstige oogschade ontstaan, blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum ontving tientallen meldingen over de druppels.

29-01-2019 | door PW

EMA: olaratumab niet voor nieuwe patiënten wekedelensarcoom

Op basis van voorlopige onderzoeksresultaten van de ANNOUNCE-studie adviseert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) geen nieuwe patiënten meer te laten starten met het geneesmiddel olaratumab (Lartruvo). In combinatie met doxorubicine blijkt dit middel niet effectiever voor het verlengen van de levensduur van patiënten met wekedelensarcoom dan doxorubicine alleen.

08-02-2019 | door PW

Omega-3-vetzuren: niet langer voor preventie hartproblemen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) concludeert dat orale geneesmiddelen met omega-3-vetzuren niet effectief zijn bij preventie van verdere problemen aan hart- en bloedvaten bij patiënten die eerder een hartaanval doormaakten.

07-02-2019 | door PW

Onderzoek naar antibioticum fosfomycine

In het kader van de stijgende antibioticaresistentie is het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), op verzoek van het Duitse geneesmiddelagentschap (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizin­produkte), een onderzoek gestart naar geneesmiddelen die het antibioticum fosfomycine bevatten.

07-02-2019 | door PW

Medicijngebruik per hoofd bevolking gelijk gebleven

Openbare apotheken verstrekten in 2018 binnen het basispakket gemiddeld vrijwel evenveel geneesmiddelen per hoofd van de bevolking als in 2017, ondanks beperkte toename van de totale hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen met een half procent. Het geneesmiddelgebruik per 70-plusser nam sterk af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

09-02-2019 | door SFK

'We moeten genotypering claimen als apothekerstaak'

Apotheker Gertjan Hooijman startte drie jaar geleden een farmaco­genetisch consult voor patiënten met ernstige geneesmiddelbijwerkingen of een lage respons. Voor honderd patiënten verbeterde hij de farmacotherapie door medicatie te vervangen of doseringen aan te passen. “Voorschrijvers hebben al mijn voorstellen voor interventies overgenomen.”

08-02-2019 | door Edwin Bos

Patiënt ervaart vragenlijst als nuttig bij medicatiebeoordeling

De PROMISE-vragenlijst kan een nuttig hulpmiddel zijn bij medicatie­beoordelingen. Patiënten voelen zich beter voorbereid en de apotheker ziet het als een goede leidraad voor het patiëntgesprek. Ter verbetering van de farmaceutische zorg wordt apothekers aangeraden meer gebruik te maken van PROM’s (patiëntgerapporteerde uitkomstmetingen). Dat komt naar voren uit promotieonderzoek van Tim Schoenmakers.

08-02-2019 | door Tim Schoenmakers

Na lange tijd stoppen met alfablokker blijkt vaak lastig

Het lukt mannen die langdurig een alfablokker gebruiken tegen prostaatklachten niet altijd daarmee probleemloos te stoppen. Het is daarom van belang dat bij uitvoering van de MFB ‘STOP Alfablokkers’ het doel en de procedure goed met de patiënt worden besproken. De apotheker kan daarbij een belangrijke rol spelen, blijkt uit onderzoek onder dertien patiënten in Apotheek Bennekom.

08-02-2019 | door Roel Pieters en Harm Geers

Het complete plaatje

Een volledig pakket met infusen en orale cytostatica voor de dagbehandeling, samengesteld door ziekenhuisapotheek en poliklinische apotheek. Zie daar een tastbaar resultaat – handig voor arts én patiënt – van het periodiek farmaoverleg in VieCuri Medisch Centrum.

08-02-2019 | door Maarke Roelofs

KNMP Onderzoeksagenda

Op het KNMP Najaarscongres in oktober 2018 vroegen we u: “Welke vraag uit uw praktijk binnen de openbare farmacie wilt u de komende 5 jaar wetenschappelijk onderzocht zien?” En we vroegen dit daarna ook aan de ketens en formules binnen onze sector, aan besturen, aan patiëntenverenigingen, huisartsen, onderzoeksinstituten, etc.

08-02-2019 | door Peter Wognum, voorzitter WSO

KNMP-bestuur: export bij geneesmiddelentekorten immoreel

De KNMP wijst export van medicatie bij geneesmiddelentekorten in Nederland ten zeerste af. “Als dit zou plaatsvinden is het immoreel en verwerpelijk”, zegt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP in een reactie op een publicatie in Trouw.

08-02-2019 | door KNMP

Herziene KNMP-richtlijn Ter hand stellen gereed

De KNMP-richtlijn Ter hand stellen is herzien, geautoriseerd en staat online. Waar de oude richtlijn nog uitging van een patiënt aan de balie met een papieren recept, houdt de herziene richtlijn rekening met de verschillende manieren van ter hand stellen. Hierdoor is er meer ruimte voor praktijkvariatie, met een grotere professionele verantwoordelijkheid voor de openbaar apotheker.

08-02-2019 | door KNMP

FMD: het uur U

Na drie jaar voorbereiding gaat de verordening Falsified Medicines Directive nu van kracht. Apotheker Frank Verheijen is als LOA-bestuurslid sinds februari 2016 betrokken bij de voorbereidingen. Het belangrijkste speerpunt van de LOA - het moment van afmelden - is succesvol meegenomen in de Nederlandse uitvoering van de verordening. De financiële compensatie is het speerpunt voor 2019.

08-02-2019 | door Geert Westerhuis
Back to top