Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW07

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Tbc

Jaarlijks wordt bij ongeveer achthonderd mensen in Nederland tuberculose vastgesteld. Bij 10% van hen wordt een vorm van resistentie gevonden, die langdurige behandeling gecompliceerd maakt. Door dit relatief geringe aantal denken veel mensen dat tbc een infectieziekte van vroeger tijden is, schrijft promovenda Arianna Pranger.

15-02-2019 | door Frans van den Houdt

Goede voornemens

Laatst kwam ik bij het opruimen mijn oude Motorola D170-gsm tegen. Zo’n enorm ding met een echte antenne en een klepje dat open moest voor je erin kon praten. Geloof het of niet, ik was enorm hip destijds, want bijna niemand had toen een gsm.

15-02-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker

Verplichte controle voor fabrikanten angiotensine-II-remmers

Fabrikanten van angiotensine-II-remmers (sartanen) moeten hun productieproces grondig controleren op de aanwezigheid van het mogelijk kankerverwekkende nitrosamine. Dat heeft het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vorige week bekendgemaakt.

04-02-2019 | door Edwin Bos

Levering vijftig kritische medicijnen onzeker bij no deal-Brexit

Bij een no deal-Brexit kunnen problemen ontstaan met de beschikbaarheid van ongeveer vijftig kritische geneesmiddelen waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

07-02-2019 | door PW

Amerikaanse farma bezorgd over Nederland

Het Nederlandse vestigingsklimaat voor farmaceutische bedrijven staat onder druk door de prijsonderhandelingen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Dat stelt het farmaceutisch comité van de American Chamber of Commerce (AmCham) in Nederland.

06-02-2019 | door PW

Bruins: lage prijzen géén oorzaak van tekorten

Grondstoftekorten, productieproblemen en een kwetsbare keten door globalisering veroorzaken de geneesmiddelentekorten, en niet de lage prijzen in Nederland. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

06-02-2019 | door PW

Bruins wil gebruik opioïden terugdringen

Om het groeiende gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl terug te dringen gaat minister Bruno Bruins van Medische Zorg maatregelen nemen. Voorlichting moet patiënten en voorschrijvers bewuster maken van de risico’s van deze verslavende pijnstillers.

06-02-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 07

Welke uitspraak over de behandeling van tuberculose is juist?

14-02-2019 | door Dinemarie Kweekel en Arianna Pranger, ziekenhuisapothekers

CHMP weigert hybride doxorubicine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft geen handelsvergunning afgegeven voor het hybride geneesmiddel Doxolipad (doxorubicine), dat bestemd was voor de behandeling van borst- en ovariumcarcinoom.

14-02-2019 | door PW

Groen licht voor zes geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor zes geneesmiddelen.

13-02-2019 | door PW

Amoxicilline meest gebruikt onder kinderen tot 10 jaar

Nederlandse apothekers verstrekten in 2018 het antibioticum amoxicilline aan 231.000 kinderen in de leeftijd tot 10 jaar. Daarmee is amoxicilline het geneesmiddel met de meeste gebruikers bij kinderen in die leeftijdsgroep. Verhoudingsgewijs kent het laxeermiddel macrogol de meeste gebruikers onder de 10 jaar. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-02-2019 | door SFK

ACWY-vaccin beschermt 100% tegen ziekte én dragerschap

Meningokokkenziekte door type W neemt toe en de mortaliteit is hoger dan bij ziekte door B of C. Reden voor de Gezondheidsraad om de minister te adviseren kinderen en jongeren hiertegen te vaccineren vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Voor toevoeging van het B-vaccin gaf het adviesorgaan onlangs een negatief advies. Moleculair microbioloog Arie van der Ende legt uit waarom.

15-02-2019 | door Cindy Reinders

Radboudumc helpt complexe patiënt met unieke aanpak

In de apotheek van het Radboudumc bestaat op het gebied van infectie­ziekten een unieke combinatie van patiëntenzorg en diepgaand onderzoek, dat zich uitstrekt tot aan Azië en Afrika. De apotheek doet ook veel spiegelbepalingen voor andere ziekenhuizen, met name voor hiv-, tbc- en schimmelmiddelen. “Wij hebben hiervoor specifieke methodes ontwikkeld waarvan anderen graag gebruikmaken.”

15-02-2019 | door Frans van den Houdt

Antibiotische behandeling Q-koorts vormt uitdaging

De klinische uitingsvormen na een Q-koortsbesmetting omvatten naast acute Q-koorts en het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) ook de potentieel dodelijke variant chronische Q-koorts. Adequate behandeling is essentieel en uitdagend. Dit artikel geeft een overzicht van de huidige antibiotische behandelingen van de diverse uitingsvormen van Q-koorts.

15-02-2019 | door S.P. Keijmel en C.P. Bleeker-Rovers

Eenmalige dosis zoliflodacine effectief bij gonorroe

Ongecompliceerde urogenitale en rectale infecties met gonococcen kunnen succesvol behandeld worden met het nieuwe antibioticum zoliflodacine.

15-02-2019 | door PW

Voorkeur nitrofurantoïne bij urineweginfectie bevestigd

Bij vrouwen met een ongecompliceerde urineweg­infectie is een vijfdaagse kuur nitrofurantoïne effectiever dan een eenmalige dosis fosfomycine, wat betreft klinische en microbiologische genezing.

15-02-2019 | door Linda de Graaf

Vaccineren in de apotheek: nog niet iedereen overtuigd

Apothekers moeten een grotere rol krijgen bij het toedienen van vaccinaties, stelt de Europese organisatie van openbaar apo­thekers PGEU. Voorstanders vinden dat apothekers hiermee de toegankelijkheid van vaccinaties kunnen vergroten. Tegenstanders stellen dat apothekers de patiënt onvoldoende kennen.

15-02-2019 | door Edwin Bos

Productie van vaccins: niet alleen de namen zijn complex

In het Belgische Waver staat de grootste productiesite voor vaccins ter wereld. Deze is onderdeel van een wereldwijd netwerk van veertien productiesites van GlaxoSmithKline, waar dagelijks bijna twee miljoen vaccins de deur uitgaan. Dit na een complex proces dat soms wel 26 maanden duurt en talloze controlestappen bevat.

15-02-2019 | door Geert Westerhuis

Individuele behandeling van tbc stap dichterbij

Op dit moment krijgen alle tuberculosepatiënten dezelfde behandeling, terwijl elke tuberculose-infectie en elke patiënt anders is. Het is daarom belangrijk dat de behandeling wordt geïndividualiseerd. Dit kan met behulp van resistentiebepalingen en therapeutic drug monitoring (TDM), maar deze methodes zijn nog niet optimaal.

15-02-2019 | door M.A. Zuur

Moxifloxacine: goede kans bij resistente tbc

Het behandelsucces van geneesmiddelresistente tuberculose met moxifloxacine kan verbeteren als de dosis preciezer is aangepast op de patiënt. Belangrijk hierbij is dat ook het QTc-verlengend risico van moxifloxacine in ogenschouw wordt genomen. Dit concludeert Arianna Pranger in haar proefschrift.

15-02-2019 | door Arianna Pranger

Bijwerkingen influenzavaccins nog beter in kaart gebracht

Met Lareb Intensive Monitoring (LIM) wordt het optreden van bekende bijwerkingen en de reactogeniciteit (en veranderingen hierin) van het jaarlijkse influenzavaccin beter in kaart gebracht. De meest gerapporteerde bijwerkingen zijn ontstekingsreacties op de injectieplaats, spierpijn, hoofpijn en koorts. Lareb krijgt jaarlijks tussen de tweehonderd en driehonderd spontane meldingen.

15-02-2019 | door Leontine van Balveren en Agnes Kant

‘Spin in het web’ bij TDM

Niet de arts, maar de apotheker treedt op als regiehouder therapeutic drug monitoring (TDM) van vancomycine-thuistherapie. Poliklinisch apotheker Matthijs Jager: “Onze aanpak maakt de apotheker expliciet medebehandelaar.”

15-02-2019 | door Maarke Roelofs

Onderzoek naar ervaring met politie en OM bij agressie aan de balie

Hoe ervaren apothekers en assistenten de begeleiding van politie en Openbaar Ministerie (OM) na agressie of geweld aan de balie? Dit laat het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) onderzoeken. Apothekers en assistenten kunnen meedoen aan het onderzoek door een korte vragenlijst in te vullen.

15-02-2019 | door KNMP

Advies: anticonceptiepil maximaal voor 3 maanden meegeven

Het CBG adviseert apothekers om maximaal voor 3 maanden de anticonceptiepil mee te geven. Dit als voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat een tekort ontstaat. De voorzorgsmaatregel is van toepassing tot 31 maart 2019. De KNMP ondersteunt het advies.

15-02-2019 | door KNMP

Onberispelijk

Met twee artikelen heeft de NRC onlangs onderzoek gedaan naar de sartanen. De krant constateert dat de KNMP het juiste besluit heeft genomen door een terugroepactie op patiëntniveau te adviseren voor valsartan en schrijft dat fabrikanten van sartanen volgens de EMA binnen twee jaar extra maatregelen moeten nemen.

15-02-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Osteoporosepatiënten mogen niet zomaar stoppen met denosumab

Osteoporosepatiënten die denosumab (Prolia) gebruiken, mogen niet stoppen met dit geneesmiddel zonder overleg met huisarts of specialist. Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten mogelijk een terugval in botmassa ontstaat, wat kan leiden tot wervelinzakkingen en/of fracturen.

15-02-2019 | door KNMP

KNMP start landelijke campagne over Apotheek.nl

De KNMP start een campagne die toont dat Apotheek.nl de beste medicijnwebsite van Nederland is. Dat gebeurt via een campagnepagina, video’s, Facebook, radio, een magazine voor het team, folders, posters en narrowcasts. En hopelijk: met alle apothekers in Nederland.

15-02-2019 | door Ilse Oranje

Vermoedens van disfunctioneren kunnen veilig worden gemeld

De Commissie Functioneren Openbaar Apotheker is het KNMP-meldpunt waar vermoedens van disfunctioneren kunnen worden aangegeven. Veiligheid van melden is een prioriteit, samen met het vinden van een integere oplossing op een zorgvuldige en discrete manier.

15-02-2019 | door Geert Westerhuis
Back to top