Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Er gaat geen dag voorbij zonder dat kranten, radio en tv in vooral negatieve zin berichten over een farmaceutisch onderwerp: van geneesmiddelentekorten en peperdure medicijnen tot met kankerverwekkende stofjes vervuilde middelen en gevaarlijke bijwerkingen, zoals (zelf)moordneigingen.
Op het jaarlijkse PCNE-congres mocht ik ons onderzoek presenteren naar het gebruik van een elektronische reminder bij patiënten met longaandoeningen. Een dergelijk apparaatje kan patiënten helpen herinneren de medicatie in te nemen en het eigen gebruik te monitoren. De ervaringen van de patiënten bleken wisselend te zijn.
Zorgverzekeraar VGZ is niet verplicht magistraal bereide afbouwmedicatie voor antidepressiva in de vorm van taperingstrips volledig te vergoeden. Volgens de rechter komt de zorgverzekeraar op dit moment voldoende tegemoet aan de behoefte van patiënten door bepaalde afbouwmedicatie te vergoeden.
Welke uitspraak over voorschrijven is juist?
Het zelf bereiden van weesgeneesmiddelen door apothekers biedt kansen voor goedkopere alternatieven voor dure geneesmiddelen. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt, die enkele onderzoeken is gestart naar de hoge prijzen van geneesmiddelen.
Patiëntenfederatie Nederland is een actie begonnen tegen de 'pillenchaos' in Nederland. Via de website stopdepillenchaos.nl, social media en twitter roept de behartiger van patiëntenbelangen iedereen op de actie te ondersteunen.
Voor zeven middelen heeft de CHMP een positief advies gegeven voor uitbreiding van de indicatie. Emicizumab (Hemlibra) is bestemd voor profylaxe van bloedingen bij patiënten met hemofilie A – congenitale factor VIII-deficiëntie – met antistoffen tegen factor VIII, maar nu ook voor patiënten met een ernstige vorm (factor VIII < 1%) zonder antistoffen.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) overweegt of maatregelen nodig zijn naar aanleiding van de resultaten van een observationele studie naar het bloedingsrisico van de orale direct werkende anticoagulantia (DOAC) apixaban, dabigatran en rivaroxaban vergeleken met andere orale anticoagulantia. Daarin is een verschil gevonden in risico op majeure bloedingen.
Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 ongeveer 6,3 miljoen keer een product dat tot de categorie hulpmiddelen behoort. Dat aantal is ongeveer 1 miljoen kleiner dan in 2017 en zelfs 4,9 miljoen minder dan in 2009. Gemiddeld verstrekte een apotheek vorig jaar 2200 keer een hulpmiddel. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Regelmatig is het afgelopen jaar melding gemaakt van mogelijk kankerverwekkende effecten van medicijnen. Onlangs nog riep het EMA fabrikanten van angiotensine-II-remmers op hun productieproces te controleren op nitrosaminen. Hoe ga je hiermee om als apotheker? In dit artikel enkele praktische handvatten: Eerste Hulp Bij Observationeel onderzoek.
Direct nadat de vervuiling van valsartan aan het licht kwam, had het advies moeten uitgaan patiënten om te zetten naar ‘veilige’ sartanen, betoogt Bob Ulmann. Hij pleit ervoor het prerogatief voor geneesmiddeleninkoop weer bij apothekers te leggen.
Dosisaerosolen met extrafijne formuleringen maken volgens de fabrikanten een lagere dosering mogelijk vergeleken met de conventionele aerosolen. De meerwaarde van extrafijne deeltjes is echter matig onderzocht. Zo zijn er geen studies beschikbaar die alleen de deeltjesgrootte als variabele meenemen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bestempelt de factcheck daarom als: onzeker.
Het risico op een niet-vertebrale of vertebrale fragility-fractuur was significant lager bij vrouwen met osteopenie die werden behandeld met zoledroninezuur vergeleken met placebo. De afname van de kans op een niet-vertebrale fractuur was gelijk aan de afname bij osteoporose.
Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte met relatief onschuldige klachten, maar met grote impact op kwaliteit van leven. Momenteel is er geen geregistreerd geneesmiddel beschikbaar; behandeling richt zich daarom op symptoombestrijding. Door biologische effecten van experimentele immunotherapie te onderzoeken kunnen nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling worden ontdekt, stelt promovenda Gwenny Verstappen.
Adolescenten met een chronische aandoening zijn vaak niet therapietrouw. Een mobile health- (mHealth-)interventie kan een goede manier zijn om het medicatiegebruik van jongeren te verbeteren. Het promotieonderzoek van Richelle Kosse laat zien dat zo’n mHealth-interventie de therapietrouw van adolescenten met astma verbetert. “Er zijn apothekers nodig die het voortouw nemen.”
Wat begon met een plan voor gezamenlijke nascholing, leidde tot een regionale Formulariumkaart: een overzicht van geschikte inhalatoren voor astma- en COPD-patiënten. Margot Barendregt was een van de initiatiefnemers.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schrapt per 1 maart 2019 zes formulieren met tien bijlage 2-geneesmiddelen. Na een constructief overleg tussen de KNMP en zorgverzekeraars over het beperken van de administratieve lasten, werden vorig jaar al zeventien formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen geschrapt.
De discussie over de vaccinatiegraad is weer in volle hevigheid losgebarsten. Mogen ouders verplicht worden hun kinderen te vaccineren? Kan je ouders financieel korten? Of kunnen kinderdagverblijven kinderen weigeren als ze niet gevaccineerd zijn? Allemaal vragen die ik voorbij hoor komen. Maar moeten we dwang, boete of uitsluiting inzetten? Of kan de vaccinatiegraad op een meer vriendelijke manier gestimuleerd worden? Voorlichting helpt daarbij uiteraard, maar apothekers kunnen ook een belangrijke rol spelen. Apothekers zijn immers de meest laagdrempelige zorgverleners die er zijn in Nederland.
Het proces rondom de invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD) komt op gang. Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van reacties door de KNMP. Veel apotheekteams zijn aan de slag gegaan met de FMD, maar dit gaat niet zonder slag of stoot.
KNMP roept apothekers op om afspraken te maken met andere zorgverleners bij de omzetting van patiënten naar biosimilar insuline. Zorgverzekeraar CZ heeft besloten dat Abasaglar (insuline glargine) per 1 maart 2019 ook het preferent geneesmiddel is voor bestaande gebruikers van Lantus. VGZ kondigde in december 2018 al uitbreiding aan van het preferentiebeleid naar bestaande gebruikers.
Ruim de helft van de bijna vijftig regionale apothekersgroepen was vertegenwoordigd op de eerste KNMP Netwerkdag. De belangrijkste conclusie van de netwerkdag was vaker afspreken om te leren van elkaars kennis en ervaring.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad