Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
In de afgelopen vijftig jaar is er naarstig naar gezocht, maar gevonden werd er niks. Tenminste, niks bruikbaars. Met de hormonale en niet-hormonale mannenanticonceptie wil het maar niet lukken, beaamt seksuoloog Rik van Lunsen. Volgens hem duurt het ook nog zeker twintig jaar voordat er op dat gebied iets op de markt is.
“Bereiden? Dat doen we allang niet meer, ik focus mij nu op patiëntenzorg!” Hoe vaak heb ik dit niet gehoord van collega’s, en ik snap het ook. Eens was bereiden een belangrijk onderdeel van ons vak, maar het is op de achtergrond geraakt. Daar moeten wij, apothekers, echt iets tegen doen! Laat me uitleggen waarom.
Patiënten kunnen eenvoudig, zonder tussenkomst van een arts, zware receptmedicatie online bestellen, bleek onlangs uit onderzoek van de Consumentenbond. Volgens minister Bruins van Medische Zorg kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hier heel weinig tegen doen.
Welke uitspraak over de vaginale ring is juist?
Jongvolwassenen hebben een hoger risico op suïcidaal gedrag wanneer zij SSRI’s gebruiken. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft daarom aanbevelingen opgenomen, in zowel de NHG-Standaard Depressie als de NHG-Standaard Angst, voor het gebruik van SSRI’s bij patiënten tussen de 18 en 25 jaar
Apotheker Denise van Vessem, die vorige week is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA), gaat in haar nieuwe functie de strijd voeren tegen de onzichtbaarheid van de apotheker.
Kurkuma verlaagt de geneesmiddelspiegel van hormoontherapie tamoxifen bij vrouwen met borstkanker. Die patiënten moeten daarom voorzichtig zijn met het gebruik van dit voedingssupplement. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat hiv-geneesmiddelen die elvitegravir en cobicistat bevatten minder goed werken in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Bij deze groep zwangere vrouwen bestaat het risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. De virusinfectie kan daardoor overgaan op het ongeboren kind.
Door productieproblemen bij twee fabrieken werd Nederland in de zomer van 2018 geconfronteerd met schaarste aan de meest gebruikte anticonceptiepil. Apotheken verstrekten minder pillen per keer, waardoor gebruiksters gemiddeld vaker naar de apotheek moesten. Het aantal gebruiksters nam in 2018 af met 3%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Het gebruik van de hormonale anticonceptiepil loopt terug. Sommige vrouwen kiezen liever voor lokale afgifte zoals het hormoonspiraal, andere voor hormoonvrije methoden – condoom, app of koperspiraal – omdat hormonen als ‘onnatuurlijk’ worden bestempeld. “Angst voor depressie of kanker is over het algemeen niet nodig”, benadrukt gynaecoloog Carla van der Wijden.
Een handheld device dat de dosering insuline bepaalt na meting van de bloedglucosespiegel, in combinatie met ondersteuning door een zorgverlener, geeft superieure glykemische controle bij diabetes mellitus type 2 in vergelijking met alleen ondersteuning door een zorgverlener.
Al vijftig jaar wordt gesproken over hormonale en niet-hormonale anticonceptie voor mannen, maar een doorbraak is nog altijd niet in zicht. Mannen willen er niet op grote schaal aan, vrouwen vertrouwen het niet en de industrie wil er niet in investeren. De genderongelijkheid op het gebied van anticonceptie duurt nog zeker twintig jaar voort, constateert seksuoloog Rik van Lunsen.
Aanvankelijk klopten een of twee – soms nul – patiënten aan bij het anticonceptiespreekuur in de Amsterdamse Bijlmer. Nu weten steeds meer vrouwen zonder verblijfsstatus, voor wie het spreekuur is bedoeld, de artsen van Dokters van de Wereld te vinden. Zij helpen deze kwetsbare groep een beetje regie over hun lichaam terug te winnen.
De veiligheid van het gebruik van de anticonceptiepil na bariatrie is onduidelijk. Reden te meer voor goede counseling, vooral ook na de operatie, aldus ziekenhuisapotheker en promovendus Michiel Damhof. “We weten gewoon niet in hoeverre de pil nog betrouwbaar is na bariatrie.”
Het tekort aan de anticonceptiepil is voorbij nu volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen de meeste fabrikanten aangeven weer aan de vraag te kunnen voldoen. Maar van een stabiele markt is nog geen sprake en over de oorzaken van het tekort blijven de meningen verdeeld. “Morgen kan er opnieuw een leveringsprobleem ontstaan.”
Door pilconsulenten in te zetten wil hij het grote publiek duidelijk maken dat de dienstverlening van de apotheek veel breder is dan het verstrekken van geneesmiddelen alleen, zegt Tony van den Berg. “Bij keuze voor anticonceptie heb je kennis en expertise nodig.”
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apothekers nog steeds om maximaal voor drie maanden de anticonceptiepil levonorgestrel/ethinylestradiol 150/30 µg mee te geven. Dit om het risico op tekorten te verkleinen. De voorzorgsmaatregel is van toepassing tot en met 31 mei 2019 en wordt ondersteund door de KNMP.
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) is met de Vaccinatiealliantie van start gegaan. Apothekers leveren hieraan hun bijdrage door kennis en expertise in te zetten om de vaccinatiegraad te verhogen. Met de Vaccinatiealliantie verbindt Blokhuis apothekers, jeugd- en huisartsen, doktersassistenten, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers.
De KNMP hoort graag van apothekers wat zij in hun apotheek doen om gedragsveranderingen bij oudere patiënten te signaleren – bijvoorbeeld als zij zien dat hun gezondheid of zelfredzaamheid achteruitgaat. In het kader van het VWS-programma Langer Thuis gaat de KNMP goede voorbeelden, knelpunten en wensen inventariseren.
We weten dat meer dan 90% van de bevolking minimaal 1 ‘actionable gen’ heeft. En 10% van de bevolking zelfs 4 of meer. Farma-cogenetica is dan ook niet voor niks een van de speerpunten van het WSO-bestuur. Op dit moment werken het Amsterdam UMC en het LUMC samen in een initiatief waarbij patiënten een pas mee krijgen met een QR-code. Via deze code is op de website mijnDNAmedicatiepas.nl het farmacogenetisch profiel van de patiënt in te zien.
Een opleiding moet je blijvend evalueren en verbeteren, vindt opleidings-directeur Annemieke Floor-Schreudering. “Na de herziening van het opleidingsplan in 2015, is vorig jaar het centraal cursorisch onderwijs geëvalueerd en we kregen een dikke voldoende. Maar ook 38 handvatten voor verbetering.”
Is een vrouw direct beschermd tegen zwangerschap als zij overstapt van de pil naar de spiraal? Wat is het advies bij doorbraakbloedingen tijdens gebruik van een sub-30-pil? Voor dit soort vragen en meer kunnen gebruikers de nieuwe informatie over anticonceptie op de KNMP Kennisbank raadplegen.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad