Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW29/30

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Rupsengekte

De gekte was compleet. Bij apothekers was het een gekkenhuis omdat ze hun verzachtende zalf niet aangesleept konden krijgen en werden bedolven onder vragen van journalisten van kranten, radio en tv. En cliënten werden gek van de jeuk, veroorzaakt door de oprukkende harige eikenprocessierups.

19-07-2019 | door Frans van den Houdt

Zorgverlenershart

Afgelopen week was ik aanwezig bij een multidisciplinair overleg in een verzorgingstehuis. Hierbij spraken we met drie van mijn cliënten. Aan de ene zijde van de tafel zaten de specialist ouderengeneeskunde, de huisarts en ik, en aan de andere zijde een verzorgende, een mantelzorger en de patiënt zelf. Deze rol voelde anders dan gebruikelijk, maar tegelijkertijd voelde ik mij zeer gelijkwaardig aan de andere zorgverleners.

19-07-2019 | door Chiara van Rodijnen, apotheker

Menzis wint strijd tegen MSD om prijsverhoging

Menzis hoeft een cholesterolverlagende combinatiepil Atozet van MSD niet te vergoeden omdat deze twintig keer duurder is dan de oude combinatie van de twee losse medicijnen ezetimib en atorvastatine. Dat oordeelde het Gerechtshof van Arnhem vorige week in hoger beroep.

04-07-2019 | door Edwin Bos

Herexamen 2019 PW 29/30

Welke uitspraak over angina pectoris is juist?

18-07-2019 | door Marinka van Dalfsen, IVM

Vaccinatie pneumokokken voor 60-plussers

Volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar kunnen vanaf het najaar 2020 eens per vijf jaar terecht bij hun eigen huisarts voor de pneumokokkenvaccinatie. Een meerderheid van de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft dit besloten.

09-07-2019 | door PW

Bruins: 'We moeten tekorten Europees aanpakken'

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg vindt dat geneesmiddelentekorten in Europees verband aangepakt moeten worden en vraagt de nieuwe Europese Commissie hierover in gesprek te gaan met de farmaceutische industrie. Ook moeten landen samen in kaart brengen welke kwetsbaarheden zijn ontstaan door de concentratie van producenten van grondstoffen en geneesmiddelen in derde landen.

09-07-2019 | door PW

CBG start campagne over medicatie en kruiden

Om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken van de wisselwerking tussen kruidenproducten en geneesmiddelen en de bijbehorende risico’s is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een campagne gestart.

08-07-2019 | door PW

Indicatie liraglutide uitgebreid

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft geadviseerd de indicatie van liraglutide (Victoza) uit te breiden, zodat deze ook geïndiceerd is voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij kinderen en adolescenten van 10 jaar en ouder.

18-07-2019 | door PW

Reactivatie hepatitis B-infectie door Darzalex

Gebruik van het geneesmiddel daratumumab (Darzalex) kan bij patiënten leiden tot reactivatie van een eerdere hepatitis B-infectie. Deze waarschuwing volgt naar aanleiding van melding van gevallen – waaronder enkele fatale – waarbij het hepatitis B-virus weer actief werd bij patiënten die het middel gebruikten.

17-07-2019 | door PW

Tariefinkomsten blijven ver achter bij loonkosten zorg

De gemiddelde openbare apotheek zag in 2018 de omzet aan farmaceutische zorg uit het basispakket met 0,8% stijgen naar bijna € 2,23 miljoen. Het deel bedoeld voor vergoeding van zorgactiviteiten nam weliswaar toe met 0,9%, maar dat is maar een derde van de loonkosten-compensatie elders in de zorg. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-07-2019 | door SFK

Zwangere mag nicotinepleister gebruiken, alleen niet ’s nachts

Gebruik van nicotinevervangende middelen in de zwangerschap is toegestaan. Naast kauwgom en zuigtabletten mogen zwangeren nu ook nicotinepleisters gebruiken als stoppen met roken niet lukt met gedragsmatige ondersteuning. Liever nicotinevervangers dan doorroken, maar altijd onder begeleiding van een erkende coach, aldus Taskforce Rookvrije Start. De dosering luistert nauw.

19-07-2019 | door Cindy Reinders

Inzicht in meerwaarde motiveert apotheker tot praktijkonderzoek

Veel apothekers vinden dat farmaceutisch praktijkonderzoek onderdeel moet zijn van hun dagelijkse praktijk, maar slechts een kleine groep doet er ook daadwerkelijk aan mee. Belangrijke voorwaarde is dat het onderzoek eenvoudig en efficiënt uitvoerbaar is en een duidelijke meerwaarde heeft voor patiëntenzorg, apotheek of beroepsgroep, blijkt uit een recente studie.

19-07-2019 | door Esther Kuipers, Michel Wensing, Peter A. G. M. de Smet en Martina Teichert

Waardering voor uitleg zelfzorg

Mensen kopen zelfzorgmedicatie in de apotheek omdat ze daar goede uitleg krijgen en omdat daar gekeken wordt naar mogelijke contra-indicaties en interacties. De kennis van apothekersassistenten over zelfzorg wordt gewaardeerd met een rapportcijfer 8, blijkt uit een peiling.

19-07-2019 | door L. de Jonge, H.C.M. Huysmans en M.H.L. Arts

Eigen bereiding leidt tot overgebruik meprobamaat

De huisarts herhaalt op verzoek van de patiënt telkens opnieuw een recept voor meprobamaat, apothekersassistenten verwerken het recept zonder steeds vragen te stellen aan de huisarts en de apotheker signaleert geen overgebruik. Conclusie: niemand is kritisch genoeg geweest in deze casus. De desbetreffende 46-jarige patiënt deed sinds 1996 meerdere verzoeken tot levensbeëindiging; in 2018 is dit ingewilligd.

19-07-2019 | door Mieke van Hattum

Genderspecifieke bijwerkingen

Verschillen in bijwerkingen van geneesmiddelen tussen mannen en vrouwen bestaan, weet Loes Visser na jarenlang onderzoek in dit veld. “Geslacht is geen dichotome variabele”, zegt ze. “Dat is een versimpeling van de werkelijkheid.”

19-07-2019 | door Maarke Roelofs

LAD niet langer cao-partij apothekers

De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) heeft de samenwerkingsovereenkomst met de KNMP opgezegd. Dit betekent dat de LAD stopt met het behartigen van de collectieve belangen van openbaar apothekers werkzaam binnen de werkingssfeer van de cao Apothekers in dienstverband. Dit heeft het LAD-bestuur naar buiten gebracht na overleg met de KNMP en de Vereniging Jonge Apothekers (VJA).

19-07-2019 | door KNMP

Ondersteuning voor apothekers bij zorg patiënt morbide obesitas

Voor twintig geneesmiddelen zijn medicatiebewakingsadviezen beschikbaar voor patiënten met morbide obesitas en mensen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. De doseringsadviezen staan in de G-Standaard.

19-07-2019 | door KNMP

Stammenstrijd

De oermens organiseerde zich in kleine, rondzwervende stammen. Interactie met andere stammen was bedreigend en leidde vaak tot stammenoorlog. Urbanisatie bracht stammen bij elkaar. Een boost voor kennis en vooruitgang, maar ook voor toenemende conflicten. Voor elkaar zorgen, elkaar begrijpen bleek toch complexer dan binnen de grenzen van de eigen stam.

19-07-2019 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

‘Het gaat om ’t gesprek, niet om de farmaceutische beslisregel’

Overgebruik, antistolling en medicatieveiligheid vormen de drie actuele farmaco­-therapeutische thema’s die centraal staan in de nieuwe set Medisch Farma­ceutische Beslisregels (MFB’s) 2020. Oud-voorzitter van de MFB-stuurgroep en openbaar apotheker Evelyn Schuil-Vlassak deelt haar ervaringen: “Dankzij de openbaar apotheker blijven vrouwen niet onnodig lang de anticonceptiepil gebruiken.”

19-07-2019 | door Ilse Boekweg
Back to top