Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
In het oerwoud van Rwanda vliegt een drone. Hij bezorgt medicatie bij de bewoner van een hut in een afgelegen dorpje. Via een app heeft hij aangegeven waaraan hij lijdt, en een zorgverlener in een kliniek elders heeft de geneesmiddelen ingepakt en verzonden. Maar wacht even, Afrika, drone, app?
Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond heeft als eerste streekziekenhuis alle doelstellingen gehaald van het landelijke VIPP-programma voor online inzage van medische gegevens door patiënten. Hierdoor kunnen patiënten onder meer binnen zeven dagen onderzoeksuitslagen, brieven van de medisch specialisten en informatie over afspraken inzien.
De baxterrol is een geweldige uitkomst voor oudere mensen. Ook mijn moeder ging door elkaar halen wanneer ze welke pil moest innemen en vergat of ze dat al wel of niet had gedaan. Meteen heb ik geregeld dat ook haar medicatie voortaan via de baxterrol in de brievenbus kwam. Lastig blijft wel dat de paracetamol en vitamine D niet in de rol zitten. Zij moet die zelf kopen. Gevolg is dat ze die dan ook regelmatig vergeet.
Het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA) heeft een eerste antikankermiddel goedgekeurd voor de behandeling van solide tumoren met een specifieke mutatie – los van de plek van origine. Het gaat om het weesgeneesmiddel larotrectinib (Vitrakvi), dat een voorwaardelijke handelsvergunning krijgt.
Wat is de eerste keus voor obese kinderen met een te hoge bloeddruk?
Laboratoriummuizen met een natuurlijke darmflora voorspellen menselijke afweerreacties op geneesmiddelen beter dan de huidige, 'schone' inteeltmuizen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in vaktijdschrift Science.
Fampyra (fampridine) wordt per 1 september opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg neemt het advies van Zorginstituut Nederland over, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Het aantal palliatieve sedaties in Nederland is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd, tot 35.500 keer. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat die stijging onderzoeken. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vraagt zich af of artsen vaker kiezen voor palliatieve sedatie om de euthanasieprocedure en het risico op rechtsvervolging te vermijden.
Het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA) adviseert het geneesmiddel fingolimod (Gilenya) niet te gebruiken tijdens de zwangerschap of door vrouwen in de vruchtbare leeftijd die geen effectieve anticonceptie gebruiken.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor vier geneesmiddelen.
Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 gezamenlijk 232 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel. Daarvoor waren 246 miljoen handelsverpakkingen nodig. Dat komt per verstrekking gemiddeld uit op 1,06 verpakkingen. Zonder de verstrekkingen in weekmedicatierollen bestaat de gemiddelde verstrekking uit 1,67 verpakkingen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Ook al is farmaceutische ontwikkelingshulp minder sexy dan medische hulp, belangrijk is het wel. Reden voor Farmacie Mondiaal om ondanks tegenslagen, een bescheiden budget en 100% vrijwilligersinzet, met vertrouwen de toekomst in te gaan. Dit jaar viert de organisatie haar veertigjarig jubileum. “We blikken met een goed gevoel terug.
Het Ketogeen Dieet is succesvol bij refractaire epilepsie bij zowel kinderen als volwassenen, maar is niet zonder bijwerkingen. Ook is sprake van een aantal interacties tussen geneesmiddelen en het dieet. Gedurende het behandeltraject met het Ketogeen Dieet is de expertise en controlerende rol van de apotheker daarom van groot belang. Het Erasmus MC-Sophia kinderziekenhuis heeft een speciale ketopoli voor kinderen met therapieresistente epilepsie.
Oraal semaglutide is niet inferieur aan subcutaan liraglutide wat betreft daling van het HbA1c. Het leidt tot een grotere afname van het lichaamsgewicht na zesentwintig weken.
Een opkomende drug targeting techniek kan met behulp van microbubbels en ultrasound weefsel meer permeabel maken voor geneesmiddelen. Zowel geconjugeerde microbubbel geladen geneesmiddelen als co-injectie van geneesmiddel en microbubbel kunnen de bereikbaarheid van mogelijk moeilijk te bereiken weefsels verbeteren, aldus masterstudent farmacie Mostafa Soleyman. Hij ziet mogelijkheden voor de behandeling van alvleesklierkanker.
Laag-gedoseerd rivaroxaban naast acetylsalicylzuur heeft toegevoegde waarde bij patiënten met stabiel atherosclerotisch vaatlijden met een zeer hoog risico op atherotrombotische complicaties. Dat blijkt uit de zogeheten COMPASS-studie, waaraan ruim 27.000 patiënten deelnamen. Goede educatie en communicatie over de ziekte en het verhoogde bloedingsrisico van de behandeling zijn essentiële factoren voor het slagen ervan.
De verplichting om aan patiënten te vragen schriftelijk vast te leggen aan wie de apotheek medicatie mag meegeven, creëert volgens Kees Stutterheim schijnveiligheid en kan wat hem betreft op de hoop te schrappen administratieve rompslomp.
Als intervisiecoach spreekt apotheker Marcel van den Bosch-Niestijl veel gedreven collega’s die zich willen ontwikkelen. Door te denken in mogelijkheden kunnen zij volgens hem nog meer bereiken. “Ook binnen het preferentiebeleid heeft een apotheker invloed.”
Euthyrox (levothyroxinenatrium) is veranderd van hulpstoffen. Lactose is vervangen door mannitol en citroenzuur. De tabletten hebben wel exact dezelfde werkzame stof. Dit geldt voor alle sterktes. Fabrikant Merck heeft bevestigd dat alle sterktes inmiddels op de markt zijn.
Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) is vanaf 1 augustus via de GGD beperkt beschikbaar. Binnen een pilotperiode van vijf jaar mogen GGD’en PrEP-medicatie uitgeven aan mensen met een verhoogd risico op hiv; het gaat naar schatting om 6500 mensen. PrEP-medicatie via de apotheek blijft voor iedereen toegankelijk.
Hopelijk bent u van deze zomer aan het genieten. Meestal zijn de zomerweken voor mij wat rustiger qua werkzaamheden. Tijd om achterstallig werk te doen, werkinstructies op te poetsen en te bedenken wat ik de tweede helft van het jaar op de planning heb staan.
In bijna elke apotheek hangt er wel één, een wachtkamerscherm. Beeldschermcommunicatie is een laagdrempelige manier om patiënten te informeren en nodigt uit tot het stellen van vragen aan het apotheekteam. Maar er zijn meer redenen om een wachtkamerscherm in te zetten, aldus Michèle Hermans en Evert Liem. “Ze leiden de aandacht af van andere wachtenden.”
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad