Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW37

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Unicum

In Utrecht kunnen dertig tot veertig farmaciestudenten vanaf dit studiejaar de keuzecursus digitale farmaceutische zorg (DFZ) volgen. Een unicum. Temeer daar een aantal studenten ook zelf betrokken is geweest bij de totstandkoming van de cursus. Een prijzenswaardig initiatief, want zij moeten straks tenslotte aan de slag met de digitale innovaties en wat kun je dan beter doen dan ze er vanaf het begin bij te betrekken.

13-09-2019 | door Frans van den Houdt

Antistollingsbeleid

Een 36-jarige man wordt op donderdag de spoedeisende hulp binnengebracht met uitval van spraak- en rechterarmfunctie. De MRI wijst uit dat sprake is geweest van een herseninfarct. Een heftige diagnose voor een sportieve, fitte man, die drie maanden geleden voor het eerst vader is geworden.

13-09-2019 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

Zij-instromers in strijd tegen personeelstekort

In de regio’s Midden-Nederland en Amsterdam zijn 42 zij-instromers gestart met een nieuwe verkorte BBL-opleiding voor apothekersassistent. Dat is het resultaat van wervingsacties van Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) en apothekersverenigingen om het grote tekort aan apothekersassistenten aan te pakken.

06-09-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW37

Welke bewering over de Paediatric Regulation is waar?

12-09-2019 | door Inge Holsappel, GIC

Ook Zweden sluit zich aan bij medicijn-alliantie

Na Canada wil ook Zweden zich aansluiten bij het initiatief van Nederland om kennis over nieuwe geneesmiddelen te delen en een eerlijke prijs te realiseren. Dat meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg, na een ontmoeting met Lena Hallengren en Maja Fjaestad, de minister en de staatssecretaris van Gezondheid en Sociale Zaken.

05-09-2019 | door PW

Fingolimod verdubbelt risico op aangeboren afwijkingen

Het gebruik van het geneesmiddel fingolimod (Gilenya) voor multiple sclerose (MS) tijdens de zwangerschap verdubbelt het risico op aangeboren afwijkingen. Vrouwen mogen daarom vlak voor of tijdens de zwangerschap geen fingolimod gebruiken. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

03-09-2019 | door PW

Geen licht bij parenterale voeding

Parenterale voeding die is bestemd voor kinderen jonger dan 2 jaar moet voortaan beschermd worden tegen licht, om de vorming van peroxiden en andere afbraakproducten tegen te gaan. Vooral bij prematuur geboren kinderen – vanwege een nog verminderde afweer tegen oxidanten – kunnen deze afbraakproducten ernstige bijwerkingen veroorzaken.

13-09-2019 | door PW

Nodig: onderscheid (non-)lipsomale formuleringen

Om medicatiefouten te voorkomen moet er een duidelijker onderscheid komen tussen liposomale en non-liposomale formuleringen van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof.

11-09-2019 | door PW

Anticoagulantia: DOAC blijft terrein winnen op VKA

Het gebruik van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC) is sinds hun introductie ongeveer tien jaar geleden gestaag gestegen. Dit gaat ten koste van de al vele decennia toegepaste ‘bloedverdunners’ van het type vitamine-K-antagonisten (VKA). 53% van de gebruikers van orale anticoagulantia slikt inmiddels een DOAC. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

13-09-2019 | door SFK

Groningen pakt therapietrouw aan met multidisciplinair centrum

Ondanks allerlei interventies is de afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt op het gebied van therapietrouw. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie neemt slechts de helft van de patiënten zijn geneesmiddelen op de juiste wijze in. Het Medication Adherence Expertise Center Of the northern Netherlands (MAECON), een uniek multidisciplinair samenwerkingsverband in Groningen, wil daarin verandering brengen.

13-09-2019 | door J.F.M. van Boven, J. Stevens, P.L.P. Brand en L. van Dijk

Herken tekort door medicatie

Welk medicatiegebruik kan leiden tot een tekort aan vitamines of mineralen en welke symptomen daarbij horen, komt aan bod in de nieuwste FTO-module. Tevens is er aandacht voor de wisselwerking tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen.

13-09-2019 | door Cindy Reinders

Cursus digitale farmaceutische zorg bereidt voor op innovaties

Niet alleen docenten, maar ook masterstudenten, staan aan de basis van de nieuwe keuzecursus digitale farmaceutische zorg (DFZ), die de Universiteit Utrecht vanaf het studiejaar 2019/2020 aanbiedt. “Het is belangrijk dat studenten en apothekers zich bewust zijn van digitale innovaties en er actief mee aan de slag gaan.”

13-09-2019 | door Bilal Boughalab, Annebel Crebolder, Danny den Hamer, Eva van Haren, Emma Ruiter, Aukje Mantel en Claudia Rijcken

Tekort: confronteer leverancier

Apothekers moeten leveranciers steevast confronteren met de problemen die tekorten veroorzaken en moeten zich te allen tijde gedragen als een goede zorgverlener en de patiënt helpen, betoogt Gerrit van Ommeren. Ook al kost het moeite en soms inkomsten.

13-09-2019 | door Gerrit van Ommeren

Fluorouracil meest effectief bij actinische keratose

Fluorouracilcrème is effectiever dan imiquimod­crème, ingenolmebutaatgel en fotodynamische therapie bij de behandeling van patiënten met multipele laesies van actinische keratose op het hoofd.

13-09-2019 | door Linda de Graaf

Fundamentele wijzigingen in behandeling van astma

Een astmabehandeling dient niet langer eerst met kortwerkende luchtweg­verwijders te beginnen, maar meteen met ‘zo nodig’ laag­gedoseerde inhalatiecorticosteroïden. Deze kunnen worden gebruikt in een vaste combinatie met formoterol of naast elke inhalatie met een kortwerkende luchtwegverwijder. Die aanbeveling betekent de meest ingrijpende verandering in de behandeling van astma in de afgelopen dertig jaar.

13-09-2019 | door Martina Teichert

Amerikaanse hospitality

Geïnspireerd door de uiterst klantvriendelijke verwelkoming in een Apple Store, benutte Reggy Smith de verbouwing van Apotheek Ridderveld om een nieuw concept te introduceren. De cliënt gaat niet langer zelf naar de balie toe, maar wordt uitgenodigd door een medewerker.

13-09-2019 | door Maarke Roelofs

Nieuwe VTGM-adviezen over het algemeen minder streng

Welke maatregelen moeten apotheekmedewerkers nemen bij het uit-vullen van Camcolit-tabletten? Deze vraag komt met enige regelmaat terecht bij de LNA-helpdesk. Voor het veilig uitvoeren van deze en andere VTGM-handelingen zijn, na blootstellingsonderzoek, nieuwe adviezen te vinden in het Risico-instrument Farmaceutische Stoffen (RiFaS).

13-09-2019 | door KNMP
Back to top