Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het trivalente influenzavaccin is dit jaar ingeruild voor het quadrivalente, waarin zowel twee type A-virussen als beide B-viruslijnen zitten, en minister Bruno Bruins liet zich hiermee onlangs vaccineren in het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen. De plek was bewust gekozen, want Bruins wil graag benadrukken hoe belangrijk het is dat zorgverleners zich ieder jaar laten inenten. Er is zelfs een speciale campagne en slogan: “Haal je #prikkie en #voorkomgriep.”
Helaas kennen velen van ons voorbeelden uit de praktijk van wat kan misgaan bij onvolledige of onjuiste medicatieoverdracht en de gevolgen daarvan. En niet zelden gaat het in die voorbeelden om het optreden van ernstige bijwerkingen.
Zorgverzekeraar CZ en groothandel Mosadex zijn er ook in hoger beroep niet in geslaagd de overname van Mediq door Brocacef te stoppen. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wordt de concurrentie op de farmaciemarkt niet belemmerd door deze machtsconcentratie.
Albert Heijn neemt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s door zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht in de winkels te verkopen. Dat schrijven de Consumentenbond en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in een brief aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Welke uitspraak over triamcinolonacetonide is juist?
In de strijd tegen de illegale handel in opioïde pijnstillers heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg een speciale groep van experts ingesteld. Ook is de website opiaten.nl gelanceerd en zijn er afspraken gemaakt over verantwoord voorschrijven en afleveren van deze zware pijnstillers.
Van de groep hoogrisicopatiënten heeft 51,3% in 2018 een griepvaccinatie gekregen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 49,9% in 2017. Dat blijkt uit de Monitor Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) van het Nivel.
Gebruik van een alfablokker bij urinestenen biedt mogelijk toch klinisch relevante voordelen, laten nieuwe onderzoeken zien. Daarom heeft het Nederlands Huisartsengenootschap tamsulosine opnieuw als behandeloptie opgenomen in de NHG-Standaard Urinesteenlijden.
Handelsvergunninghouders van liposomale (gepegyleerde) geneesmiddelen waarbij een hoog risico op medicatiefouten aanwezig is, waardoor veilig gebruik van het middel in het geding komt, zijn verzocht een voorstel voor een naamswijziging in te dienen.
De prodrug lisdexamfetamine (Elvanse) is onlangs in Nederland op de markt gebracht. Dit langwerkende geneesmiddel is geïndiceerd voor attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) bij kinderen vanaf 6 jaar en adolescenten, waarbij methylfenidaat geen of onvoldoende effect heeft.
Het monoklonale antilichaam mepolizumab (Nucala), dat gebruikt wordt als adjuvans bij de behandeling van ernstig refractair eosinofiel astma, is nu ook beschikbaar in de vorm van een voorgevulde pen.
De prijzen van receptplichtige geneesmiddelen binnen het basispakket namen per 1 oktober met gemiddeld 0,4% af in vergelijking met de maand ervoor. Dat is in 2019 tot dusver de sterkste daling in een maand. De prijsdaling van het antikankermiddel pegfilgrastim – die onder druk van de WGP tot stand kwam – draagt het meeste bij aan de besparing. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Dit seizoen ruilt het Nationaal Programma Grieppreventie het trivalente influenzavaccin in voor het quadrivalente. Daarin zitten vertegenwoordigers van zowel twee type A-virussen als beide B-viruslijnen. Voorheen bevatte het vaccin maar één B-lijn. Toch biedt de nieuwe prik geen 100% bescherming tegen de griep, zegt viroloog Adam Meijer. De virussen blijven evolueren.
Een griepvaccin dat beschermt tegen alle verschillende virussubtypen, dat ideaalbeeld ziet farmaco-epidemioloog Eelko Hak voor zich. En dan liefst in inhaleerbare vorm. Eind volgend jaar worden resultaten uit een eerste fase III-studie voor een universeel griepvaccin bekend. “Als dat goed uitpakt, verwacht ik dat een registratie volgt.”
Hoewel Nederlandse apothekers het lastig vinden laaggeletterdheid te herkennen, is de behoefte aan een Klare Taal Keurmerk gering. Dat komt naar voren uit onderzoek naar het Crystal Clear Mark, dat in Ierland is ontwikkeld om de farmaceutische zorg aan laaggeletterden te verbeteren. Nederlandse apothekers vinden het wel belangrijk dat het taalniveau van de website en folders wordt aangepast.
De variabiliteit van de voriconazol-concentratie in bloed kan veroorzaakt worden doordat de patiënt een ernstige infectie heeft. Hierdoor vermindert het voriconazol-metabolisme, waardoor de concentratie in het bloed kan toenemen tot potentieel toxische waarden. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van Anette Veringa. “Met meer informatie over farmaco-kinetiek kan behandeling met voriconazol worden geoptimaliseerd.”
Omdat apothekersassistenten door krapte op de arbeidsmarkt bijna niet te vinden zijn, neemt apotheker Kees Scheffers voortaan gemotiveerde medewerkers aan, die hij een opleiding Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) aanbiedt. “Door zelf te werven kan ik de beste kandidaten in huis halen.”
Het ADHD-geneesmiddel lisdexamfetamine is onlangs op de markt gekomen. De KNMP attendeert apothekers erop dat lisdexamfetamine niet onder de Nederlandse Opiumwet valt, dit in tegenstelling tot dexamfetamine. In enkele andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, valt het middel wél onder de nationale Opiumwet.
DNA is de belangrijkste drager van erfelijk materiaal. Ons DNA bepaalt wie we zijn, tot welk soort we behoren. De genetische code in het DNA is onze individuele, unieke blauwdruk. Op basis van deze inzichten evolueert het geneesmiddel, blockbusters worden personalised medicines. Apothekers spelen een rol vanaf ontwikkeling tot juiste toepassing van het geneesmiddel. Dat is nou eenmaal ons DNA, toch?
KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent ontving uit handen van scheidend Farmacie Mondiaal- bestuurslid Richard van Slobbe het jubileumboek ‘Farmacie Mondiaal en haar voorgangers, 1979-2019’ met als ondertitel ‘Veertig jaar farmaceutische ontwikkelingshulp’. Arjo Roersch van der Hoogte schreef het boek ter ere van het 40-jarig bestaan van de organisatie.
De apotheker zorgt voor goed en veilig gebruik van geneesmiddelen. Als medicatiespecialist zoekt hij verbinding met de patiënt, maar ook tussen eerste en tweede lijn. Hij neemt initiatief in de ketensamenwerking én is letterlijk zichtbaar. De stip op de horizon van de KNMP Toekomstvisie 2025 tekent zich steeds verder af.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad