Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
“Ga niet naar binnen, er zitten vleermuizen in die grot en die verspreiden verschrikkelijke ziektes waar je dood aan gaat”, luidde vaak de waarschuwing van gidsen, zodra ik in een Afrikaans land aanstalten maakte om dieper door te dringen tot massieve rots-partijen.
De grote tekorten aan geneesmiddelen; dat ene probleem waar we met z’n allen veel te veel tijd aan hebben besteed de afgelopen jaren. Dat de schuld niet bij ons apothekers ligt, is inmiddels hopelijk ook veel artsen en patiënten duidelijk. Toch kijken zij richting ons voor een oplossing.
Fabrikanten en groothandels moeten een ijzeren voorraad aanleggen van vijf maanden om de medicijntekorten op te lossen, is het plan van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Brancheorganisaties waarschuwen voor hoge kosten, verspilling en de financiële risico’s van niet-verkochte voorraden. Mosadex-directeur Ludwig Castelijns: "Ons magazijn moet drie keer zo groot worden."
Van de patiënten die klagen over een zorgverlener of instelling is de helft niet tevreden over de afhandeling. Dat geldt voor patiënten die klagen bij de zorgverlener en voor patiënten die schriftelijk een klacht indienen bij óf een klachtenfunctionaris óf een geschillencommissie. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder achtduizend patiënten van het eigen panel.
Welke uitspraken inzake PrEP instructie zijn correct?
Door onderhandelingen over de prijs van nieuwe en dure geneesmiddelen is vorig jaar € 272 miljoen bespaard, een verdubbeling ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage financiële arrangementen geneesmiddelen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt met extra maatregelen om veilig gebruik van methotrexaat te bevorderen. Volgens de geneesmiddelenautoriteit komt het nog geregeld voor dat patiënten zich vergissen in de dosering, ondanks eerdere maatregelen.
De cholinesteraseremmer donepezil, toegepast bij de ziekte van Alzheimer, geeft een tweemaal zo hoog risico op een ziekenhuisopname als gevolg van rabdomyolyse dan rivastigmine of galantamine, de twee andere cholinesteraseremmers die worden ingezet bij alzheimer.
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert zorgverleners maatregelen te nemen om het risico op ernstige bijwerkingen van het multipele sclerose (MS)-middel alemtuzumab (Lemtrada) te verkleinen.
Met het stijgen van de leeftijd neemt het aantal mannen met mictieproblemen, ofwel plasproblemen, toe. Het gaat hierbij om klachten als vaker plassen, een zwakkere straal, urineverlies en nadruppelen. Openbare apotheken verstrekten in 2018 aan ongeveer 330.000 mannen een geneesmiddel bedoeld voor die klachten. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Bij het Centre voor Human Drug Research (CHDR) in Leiden worden nieuwe geneesmiddelen voor het eerst getest op personen. Niet zelden blijken middelen helemaal niet te werken of zodanig heftige bijwerkingen te hebben dat ze nooit op de markt zullen komen. “Een onderzoek wordt snel afgebroken als in een vroeg stadium onvoorziene bijwerkingen optreden.”
Met de toenemende resistentie tegen eerstelijnsmedicatie is de behandeling van tuberculose een steeds grotere uitdaging. Het is noodzakelijk meer actieve tbc-medicijnen te ontwikkelen. Maar ook de inzet van middelen uit patent bij nieuwe indicaties kan effectief zijn. Zo lijkt ertapenem een waardevolle aanwinst voor de behandeling van multiresistente tuberculose.
Het gebruik van opioïden in Nederland is tussen 2008 en 2017 bijna verdubbeld. Het misbruik van opioïden lijkt tegelijkertijd ook toe te nemen.
Vrijwel alle beschikbare antipsychotica verminderen de symptomen bij schizofrenie. De verschillen in effectiviteit tussen de diverse antipsychotica bij schizofrenie zijn bescheiden. Verschillen in het bijwerkingenprofiel zijn meer uitgesproken.
Anita Kort studeerde farmacie in Groningen, kwam in een apotheek in Denemarken terecht vanwege de liefde en staat nu een groot deel van de dag aan de balie. Liever zou ze wat meer op de achtergrond werken, zoals projecten opzetten.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) intensiveert het toezicht op producten die meer dan 0,3 mg van het hormoon melatonine bevatten. Daarom legt de IGJ vanaf deze maand bezoeken af beginnend bij fabrikanten en groothandels en vervolgens bij apotheken die melatonineproducten verstrekken, zo heeft de IGJ aan de KNMP laten weten.
Tekorten, verspilling, ijzeren voorraad en substitutie. Maar ook ranitidine, dexamfetamine en opioïden. Een greep uit de agendapunten van het algemeen overleg (AO) Geneesmiddelenbeleid van de Tweede Kamercommissie voor VWS dat begin november plaatsvond. De agendapunten illustreren kwesties die een aanzienlijk deel van de dagelijkse werkzaamheden van apothekers uitmaken.
In de Special Interest Group (SIG) Internationaal komen apothekers samen die belangstelling hebben voor internationale farmaceutische zorg. “Nederland is wereldwijd voorloper in de farmaceutische patiëntenzorg. Dus naast dat we in het buitenland veel kunnen leren, bréngen we zeker ook kennis.”
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad