Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Zorgverleners zijn al zo terughoudend met het toepassen van innovaties en het helpt dan niet als het Pharmaceutisch Weekblad een artikel publiceert waarin de risico’s van kunstmatige intelligentie worden benadrukt (PW 6), zonder een tegengeluid over de kansen die KI biedt in een wereld waarin de zorgvraag toeneemt en personeelstekorten aan de orde van de dag zijn, schreef een lezer onlangs. Hij was bang dat uitspraken van universitair docent Pim Haselager als argument gebruikt worden door sceptische apothekers om verre te blijven van kunstmatige intelligentie.
Het Informatorium Medicamentorum bestaat vijftig jaar, hoera! Dit dikke naslagwerk is niet meer weg te denken uit de apotheek. Wij gebruiken de papieren versie van het boek nog dagelijks, om een monitor te verhogen of om de projectie van de presentatie tijdens het FTO hoger op de muur te krijgen ...
Sinds de invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD), vorige week een jaar geleden, is in Nederland één keer een vervalst geneesmiddel aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO).
Wat voor informatie kun je niet vinden in een SmPC?
72% van de Nederlanders is bereid mee te betalen aan zorgbehandelingen waar ze zelf geen gebruik van maken, maar anderen wel. 64% verwacht dat anderen bereid zijn te betalen voor deze behandelingen.
Door het gebruik van melatonine zijn 181 klachten over bijwerkingen gemeld bij het Bijwerkingencentrum Lareb. De bijwerkingen komen voor bij het geregistreerd geneesmiddel, apotheekbereidingen en bij het warenproduct.
Patiënten die tofacitinib (Xeljanz) gebruiken, hebben een groter risico op veneuze trombo-embolie. Dit blijkt uit een veiligheidsonderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
16,6% van de Nederlanders maakte in 2018 ten minste eenmaal gebruik van de huisartsenpost. Het aantal bezoeken aan huisartsenposten blijft licht toenemen, blijkt uit jaarcijfers van het Nivel.
De gentherapie voretigeen neparvovec (Luxturna) voor de behandeling van visusverlies door erfelijke retinale dystrofie moet alleen tot het basispakket worden toegelaten als de vraagprijs fors wordt gereduceerd.
De veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA, de PRAC, raadt restricties aan in het gebruik van cyproteron.
Verzekeraars maken in veel gevallen afspraken met apothekers over het te behalen percentage preferent afgeleverde geneesmiddelen. Dit percentage kan (mede)bepalend zijn voor de hoogte van de tarieven die apothekers ontvangen voor de door hen geleverde farmaceutische zorg. De SFK heeft gekeken welke percentages apotheken in de praktijk in 2019 bereikten. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Het “naslagwerk des apothekers” maakte in vijf decennia vele veranderingen door. Mede dankzij input vanuit het veld. Zo zette ziekenhuisapotheker Eric van Roon zich jarenlang in voor het opschonen en objectiveren van interacties. “Zorgverleners moeten we niet belasten met niet-relevante interacties.”
Toepassing van gecontroleerde hypothermie leidt bij neonaten met hypoxisch-ischemische encefalopathie tot een reductie in mortaliteit en ernstige, blijvende neurologische schade. Uit de PharmaCool Studie blijkt dat hypothermie invloed heeft op de klaring van amoxicilline, benzylpenicilline en gentamicine.
De therapietrouw van psoriasispatiënten is laag. Om dit te verbeteren moeten behandelaars de therapie beter afstemmen op de individuele patiënt. Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek in Apotheek Orion in Amersfoort. “Shared medical decision making moet centraal staan in de behandeling van psoriasis, dat komt de therapietrouw en kwaliteit van leven van de patiënt ten goede.”
Behandeling met varenicline vermindert de alcoholconsumptie bij patiënten met alcoholisme. Er is geen signifikant bewijs voor een afname van het aantal zware drinkdagen.
Primaire preventie met anastrozol leidt tot een reductie van borstkanker, ook na de behandelings-periode van vijf jaar, zonder bewijs voor nieuwe langetermijnbijwerkingen. De overall-sterfte en de sterfte door borstkanker nemen niet af.
Het vinden van een effectieve behandeling voor overgewicht of obesitas is een van de grootste uitdagingen in de hedendaagse gezondheidszorg. Onderzoek naar nieuwe behandelstrategieën is daarom noodzakelijk. Het inzetten van lichaamseigen galzouten door galzouttransport in de lever te remmen, lijkt een nieuw mechanisme dat in ieder geval tot gewichtsverlies leidt in dikke muizen, blijkt uit promotieonderzoek van Joanne Donkers.
Laurien Rook voelt zich als programmamanager MFB’s een spin in het web die ideeën van verschillende partijen bij elkaar brengt. “Ik wil het werk van apothekers makkelijker maken, door de medicatiebewaking te verbeteren.”
In de herziene multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van pijn bij patiënten met kanker ligt de nadruk op de multidisciplinaire benadering van pijn. Daarnaast verschijnt ook een nieuwe evidence-based richtlijn Pijn bij patiënten met gevorderde stadia van COPD of hartfalen.
De indicatorgids openbare apotheken over 2019 is nu te downloaden. De jaarlijkse uitvraag van de kwaliteitsindicatoren start op 1 april 2020. Op deze dag ontvangen openbaar apothekers de inlogcode om de enquête in te vullen. De uitvraag loopt tot 11 mei 2020.
Valpreventie leeft onder apothekers. De KNMP-regiobijeenkomsten van de afgelopen weken werden goed bezocht. We kregen tips om in de apotheek ouderen te helpen bij het voorkomen van vallen. Maar we moeten niet alleen zorgen dat ouderen niet vallen, we moeten ook élkaar niet laten vallen.
De Stichting KNMP-fondsen ondersteunt onderzoek dat relevant is voor de apotheek-praktijk. Jaarlijks ontvangen tussen 15 en 25 promovendi een financiële bijdrage voor de uitgave van hun proefschrift. Dit heeft inmiddels tot een mooie verzameling onderzoeken geleid. “Interessant voor apothekers die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen, willen experimenteren met nieuwe werkvormen of zelf praktijkonderzoek willen gaan doen.”
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad