Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
DOAC’s vragen een andere blik van de apotheker op medicatiebewaking, schrijft Marcel van den Broek, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog van het St. Antonius ziekenhuis. Maatwerk is noodzakelijk en medisch-farmaceutische beslisregels kunnen volgens hem een belangrijke rol spelen om de veiligheid van het gebruik van antistollingscombinaties verder te vergroten.
Soms heb je een aanleiding nodig om weer even de volle focus te krijgen op een potentieel risico. Zo ook in mijn geval. Voor de opleiding tot openbaar apotheker specialist besloten mijn collega’s en ik een farmaceutisch praktijkonderzoek uit te voeren naar het onjuist gebruik van DOAC’s. Het onderzoek is nog niet officieel van start gegaan, maar het blijkt nu al een focus te hebben gecreëerd bij mijn team en mij.
Drogisterijketen Etos lanceert een nieuwe app waarmee klanten receptgeneesmiddelen kunnen bestellen, ophalen in een Etos-winkel of thuisbezorgd krijgen. Thuisapotheek levert de geneesmiddelen en de farmaceutische zorg.
Welke DOAC’s zijn niet geschikt bij morbide obese patiënten?
De instroom van nieuwe huisartsen en hun vestigingsvoorkeuren zijn ongelijk verdeeld over Nederland, waardoor in regio’s buiten de Randstad tekorten aan huisartsen kunnen ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.
Verpleegkundigen en verzorgenden voelen zich slechts matig gesteund door het elektronisch dossier waarin zij gegevens zetten over de zorg aan cliënten. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.
De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) oordeelde positief over uitbreiding van de indicaties van drie geneesmiddelen.
De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan van twee geneesmiddelen.
Apothekers verstrekten in 2019 aan ruim 140.000 verschillende mensen rivaroxaban, een anti-stol-lingsmiddel van het DOAC-type, 25.000 meer dan in het jaar daarvoor. Hierdoor stegen de uitgaven aan dit middel met € 18 miljoen tot € 85 miljoen*. Daarmee voert rivaroxaban de lijst aan van pakketgeneesmiddelen met de hoogste uitgaven in 2019. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
DOAC’s vragen een andere blik van de apotheker op de wijze van medicatiebewaking. Maatwerk is noodzakelijk, waarbij medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) een belangrijke rol kunnen spelen. “Met behulp van MFB’s kunnen patiënten met combinatietherapie geïdentificeerd worden bij wie potentieel onjuiste keuzes zijn gemaakt.”
Het is niet toegestaan dabigatran etexilaat in een medicatierol te verpakken omdat het middel, vanwege de hygroscopische eigenschappen, maar zes uur buiten de originele blisterverpakking mag worden bewaard. Echter, uit onderzoek blijkt dat dabigatran etexilaat gedurende tenminste 28 dagen zonder verlies van werkzaamheid in een medicatierol kan zitten.
Medicatiebewaking behoort tot de corebusiness van de apotheker. Hierbij is goede ondersteuning cruciaal. Ondanks dat te veel signalen kunnen leiden tot signaalmoeheid, vinden Margreet van Herwaarden en Bas van de Steeg dat er meer ondersteuning moet zijn om DOAC’s optimaal te kunnen bewaken.
Patiënten met atriumfibrilleren met VKA- of DOAC-triple therapie hebben hoge incidentiecijfers van majeure bloedingen, blijkt uit een Deense studie. Vooral subgroepen als patiënten van 90 jaar en ouder of met een voorgeschiedenis van zware bloedingen, hebben hoge bloedingsrisico’s. Dit laat zien dat zorgvuldigheid is geboden bij triple therapie en deze niet langer dan nodig moet worden voortgezet.
Een medicatierobot in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC gaat verspilling tegen en geeft verpleegkundigen meer tijd aan het bed. Apotheker Pedram Hassanpour: “Ongebruikte medicatie gaat retour in de robot en geven we na controle opnieuw uit aan een andere patiënt.”
Om zorgverleners te ondersteunen bij ‘veilig e-mailen’ heeft het ministerie van VWS drie handboeken gepubliceerd. Deze handboeken helpen bij de implementatie van de normelementen uit de NTA7516, die helderheid moet scheppen in de eisen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt.
Als op wereldschaal sprake is van een verstorende invloed, moeten we op verschillende niveaus paraat staan. Dat is nu het geval met het coronavirus, maar ook bij een grote recall. We moeten als KNMP de individuele apotheker ondersteunen en beschermen. Maar ook de ontwikkelingen binnen de wereldwijde geneesmiddelenlogistiek in de gaten houden.
KNMP-leden kunnen stemmen op de nieuwe samenstelling van het KNMP-bestuur. Stemgerechtigden hebben een uitnodiging ontvangen vanuit het e-mailadres knmp@digitaleverkiezing.nl.
In de rubriek ‘Een dag met …’ periodiek aandacht voor iemand die in relatie tot de KNMP actief is binnen de farmacie. In deze derde aflevering: de manager van de ICT- en BI-afdeling van de KNMP, Richard Kemp.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad