Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 22/23

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

REGIE

In het Nederlands Dagblad stond onlangs een intrigerend stuk van een apothekersassistent over haar corona-ervaring in de apotheek. Over “een oude baas” die een volgnummertje pakt en de apotheek inloopt, tegen de richting van de pijlen op de vloer in. Een duidelijk niet meer zo schone katoenen zakdoek uit zijn broekzak vist, zijn voorhoofd afwist, zijn neus snuit en de zakdoek weer terug stopt. Het herhaalrecept voor zijn medicijnen legt hij op de statafel die voor de balie staat om de anderhalve meter afstand te waarborgen en leunt dan voorover tot vlak voor het plexiglazen scherm.

29-05-2020 | door Frans van den Houdt

Oproep artsen: werk aan gezonde leefstijl in strijd tegen corona

Patiënten met leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten lopen het grootste risico ernstig ziek te worden door COVID-19. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) en de Vereniging Arts en Leefstijl pleiten daarom voor structurele investeringen in leefstijl. Ruim 1900 zorgprofessionals hebben de oproep ondertekend.

19-05-2020 | door PW

Mens en crisis

Wonderlijk om te zien hoe verschillend men omgaat met de coronacrisis. De apotheek is omgebouwd met behulp van tafels en kratten, waardoor men zeker een meter van de balie afstaat. Op iedere balie staat met grote letters “niet op de balie leunen”. Iedere dag moeten we vragen om de handen van de balie te halen; men staat in een soort yogahouding over de barricade, met de handen op de tekst over het “niet leunen”. Daartegenover staat de patiënt die met de auto strak voor de deur parkeert, overschoenen (die blauwe uit het zwembad) aantrekt, handschoenen aantrekt, mondkapje opzet en vervolgens de medicijnen komt halen. Om daarna de hele ceremonie omgekeerd uit te voeren.

29-05-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Herexamen 2020 PW22/23

Welk middel is geen optie bij hik in de palliatieve fase?

27-05-2020 | door Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)

COVID-19 zorgt voor toename therapietrouw longpatiënten

De therapietrouw van patiënten met astma en COPD is flink toegenomen sinds het begin van de coronacrisis, blijkt uit Amerikaans onderzoek. In de eerste drie maanden van dit jaar verbeterde het gebruik van inhalatiemedicatie onder ruim zevenduizend patiënten met 14,5%. De therapietrouw nam het meest toe bij ouderen.

25-05-2020 | door PW

Kwaliteit van leven krijgt krappe voldoende

Ouderen, chronische patiënten en hun mantelzorgers waren vorig jaar redelijk tevreden over hun leven. Maar de kwaliteit van leven komt maar net boven rapportcijfer 6 uit en de zorg krijgt van patiënten en mantelzorgers een onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

18-05-2020 | door PW

LUMC screent bezoekers bij hoofdingang

Het LUMC gaat patiënten en bezoekers in een speciale controle-unit bij de hoofdingang screenen op het coronavirus. Vanaf vandaag is het ziekenhuis aan het proefdraaien.

18-05-2020 | door PW

Hormoonsuppletie bij overgangsklachten verhoogt risico op borstkanker langdurig

De veiligheidscommissie van het Europese Geneesmiddel Agentschap EMA, de PRAC, beveelt nieuwe maatregelen aan om fouten met depotpreparaten met leuproreline te voorkomen. Leuproreline moet alleen worden toegediend door zorgverleners die bekend zijn met het gereedmaken en toediening van leuproreline. Patiënten moeten het middel niet zelf toedienen.

26-05-2020 | door PW

Bijna miljoen gebruiksters eerste keus-anticonceptiepil

Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan ruim anderhalf miljoen vrouwen een receptplichtige vorm van anticonceptie. Bijna twee derde van hen ontving de combinatiepil die als eerste keus is aangewezen in de herziene NHG-Standaard Anticonceptie, die op 7 mei van dit jaar gepubliceerd is. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-05-2020 | door SFK

'Wij zorgen voor rust bij de zorginstellingen en voorkomen paniek’

Werken voor verpleeghuizen in coronatijd betekent voor de apotheek stress en hectiek, maar ook energie, dynamiek en een snel kloppend zorgverlenershart, ondervond apotheker ouderenzorg Sue Kroon-Chadli de afgelopen maanden. “Wat we anders nooit doen is medicatie terughalen voor hergebruik, om tekorten van cruciale middelen te voorkomen.”

29-05-2020 | door Frans van den Houdt

Meer kennis nodig over kinderen met covid-19

Over SARS-CoV2-infecties bij kinderen is nog minder bekend dan bij volwassenen. Specifiek onderzoek bij deze patiëntenpopulatie is daarom van groot belang. In afwachting van de uitkomsten van recent gestarte studies, wordt hier een overzicht gegeven van de incidentie en het beloop van COVID-19 bij kinderen en de beperkte behandelopties. “Te allen tijde dienen ouders geïnformeerd te worden over het experimentele karakter van de behandeling.”

29-05-2020 | door Paola Mian, Tjitske van der Zanden, Marika de Hoop-Sommen en Saskia de Wildt

Subcutane injectie met inclisiran halveert ldl-cholesterol

Zesmaandelijkse subcutane toediening van inclisiran bij patiënten met een atherosclerotische aandoening of een verhoogd cardiovasculair risico leidt tot een reductie van het LDL-cholesterol met ongeveer 50%.

29-05-2020 | door Linda de Graaf

‘Hergebruik medicatie voor nieuwe indicatie bespaart kosten’

Zorgverzekeraars en overheid kunnen een grote rol spelen bij de verdere ontwikkeling, ofwel repurposing, van generieke geneesmiddelen. Dit geldt voor middelen die zijn goedgekeurd voor een bepaalde indicatie, maar ook voor medicatie die van de markt is gehaald vanwege bijwerkingen of gebrek aan effect binnen de onderzochte indicatie, of die nooit op de markt is gekomen. Dit kan leiden tot nieuwe, betaalbare behandelingen.

29-05-2020 | door Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, Jan Willem de Groot en Rutger Koornstra

Voorkom oesofagitis bij gebruik dabigatran

Patiënten ervaren slokdarmproblemen na inname van dabigatran, blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb. Het advies is dabigatran met voldoende water in te nemen en daarna ten minste dertig minuten rechtop te blijven zitten of staan.

29-05-2020 | door Linda Härmark

Bezorgtool navigeert vrijwilligers

Vrijwilligers schoten apotheker Jan Drenth te hulp bij de bezorging van medicatiepakjes. Om hen te helpen ontwikkelde hij samen met zijn broer Albert de bezorgtool Bezorgroute. Deze is nu gratis te downloaden voor collega’s.

29-05-2020 | door Annemiek Veelenturf

Draagvlak

Twee keer per jaar bereikt onze verenigingsdemocratie haar formele hoogtepunt, want dan houdt de KNMP een Algemene Vergadering. Deze AV is het hoogste orgaan binnen onze vereniging, hier nemen we de belangrijkste besluiten en legt het bestuur verantwoording af. Ik realiseer me dat deze bijeenkomsten voor velen ver afstaan van de dagelijkse praktijk.

29-05-2020 | door Aris Prins,voorzitter KNMP

Nieuwe LESA over ‘Organisatie van zorg bij chronische medicatie’

Een werkgroep van apothekers, huisartsen en wijkverpleegkundigen heeft onder begeleiding van de KNMP, NHG en V&VN de LESA (Landelijke Eerstelijns SamenwerkingsAfspraak) ‘Organisatie van zorg bij chronische medicatie’ gerealiseerd.

29-05-2020 | door KNMP

Geen beleidswijzigingen in bekostiging voor extramurale far- macie in 2021

Voor de extramurale farmacie komen er geen beleidswijzigingen in de bekostiging voor 2021. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de KNMP en andere partijen uit het technisch overleg farmacie.

29-05-2020 | door KNMP

‘Metingen zijn uitstekend voor het verbeterproces’

De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren 2019 voor de openbare farmacie is op 1 mei begonnen. Mede vanwege de coronacrisis is de start iets later dan vorig jaar én duurt de periode iets langer. Openbaar apothekers hebben tot 1 juli de tijd om de indicatoren in te vullen. Maar waarom zouden ze?

29-05-2020 | door KNMP

Extra hulpmiddel: groeimatrix

Momenteel wordt hard gewerkt aan een extra hulpmiddel waarmee openbaar apothekers hun kwaliteit kunnen meten en verbeteren: een groei- matrix. Onder anderen dr. Jozé Braspenning, universitair hoofddocent bij de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc, ontwikkelt deze met de KNMP-werkgroepen.

29-05-2020 | door KNMP
Back to top