Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Propofol - tijdens de coronacrisis veelvuldig genoemd als onmisbaar op de intensive care en onderwerp van een artikel in dit PW - waar kenden we dat ook alweer van? Toen ik de naam Michael Jackson voorbij hoorde komen wist ik het weer: de King of pop stierf 11 jaar geleden aan een overdosis propofol, na er al enige tijd aan verslaafd te zijn geweest.
De regels zijn versoepeld. Maar voor alles weer ‘normaal’ is moet er een vaccin zijn, hoor je steeds. De inspanningen en haast om vaccins te ontwikkelen zijn groot. Alles gaat in een snelkookpan. Eventuele vaccins zullen versneld worden geregistreerd, geproduceerd en gebruikt.
Groothandels en leveranciers moeten uiterlijk op 1 juli 2022 een ijzeren voorraad geneesmiddelen hebben van vijf maanden. Vanaf dat moment gaat ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierop toezien. Dat schrijft minister Martin van Rijn van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
Wat is het middel van eerste keus bij patiënten met depressieve klachten en een korte levensverwachting?
Door onvoldoende beschermingsmaatregelen kunnen zorgverleners die patiënten behandelen met Qutenza-pleisters (capsaïcine) te maken krijgen met bijwerkingen. Dat blijkt uit 24 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Een dwanglicentie kan een effectief instrument zijn bij het bestrijden van hoge medicijnprijzen, maar per geval moeten de belangen zorgvuldig worden afgewogen. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.
Een eerste triple-therapie voor de behandeling van cystische fibrose (taaislijmziekte) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) goedkeuring ontvangen voor een handelsvergunning. De therapie, bestaande uit een combinatie van elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio), zorgt voor een verhoging van het cystische fibrose transmembraanconductieregulator (CFTR)- eiwit en verbetert zijn functie.
Van de naar schatting 23.000 tot 28.000 mensen met chronische HCV in Nederland zijn er zevenduizend behandeld met een nieuwe generatie HCV-remmer. Aanvankelijk bestond de therapie uit een combinatie van enkelvoudige middelen; momenteel worden vrijwel alleen nog maar vaste combinaties van HCV-middelen toegepast. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Om ziekenhuisopnames en trombotische complicaties te voorkomen, kunnen huisartsen preventieve antistolling overwegen bij bedlegerige patiënten met COVID-19 én een reeds verhoogd risico op trombose. “We zijn daarmee in de NHG-Leidraad aan de veilige kant gaan zitten”, zegt medeauteur Geert-Jan Geersing. Omdat specifiek onderzoek ontbreekt, maar longembolieën wel vaker voorkomen dan bij andere infectieziekten.
De coronapandemie heeft impact op zowel de distributie van geneesmiddelen als op de farmaceutische patiëntenzorg, blijkt uit een online enquête van UPPER. Aanpassingen in het uitgifteproces zijn vooral gericht op het verminderen van patiëntencontact. Aanvullende voorlichtingsmaterialen, zoals animatievideo’s, kunnen de begeleiding door de apotheker niet volledig vervangen.
Om uitdroging of oververhitting te voorkomen kan het bij aanhoudend hoge temperaturen nodig zijn om het gebruik van bepaalde geneesmiddelen tijdelijk te staken of de dosering te halveren. Met een nieuwe FTO-module kunnen huisartsen en apothekers hierover afspraken maken en stilstaan bij middelen zoals lithium, die risicovol zijn wanneer sprake is van (dreigende) dehydratie.
Veel ziekenhuizen hebben het of zijn ermee bezig: een microsampling-methode. Een voorbeeld is dried blood spot (DBS), waarmee patiënten thuis een bloedmonster kunnen afnemen met een vingerprik. In zijn proefschrift beschrijft apotheker Herman Veenhof de drie stappen die nodig zijn om succesvol DBS-thuismonitoring voor therapeutic drug monitoring (TDM) te implementeren in de patiëntenzorg.
Om mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen van werkdruk en hen te helpen deze aan te pakken, zijn twee (openbaar) apothekers, een ziekenhuisapotheker en een bedrijfskundige gestart met platform InnerConnect. “Gezien het toenemend aantal klachten van overspannenheid en burn-out onder zorgverleners is het belangrijk dat zij werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.”
Ten tijde van corona zagen zorgverleners de voorraad propofol, nodig voor COVID-19-patiënten op de intensive care, hard slinken. Snelle en intense samenwerking van onder meer Tiofarma, ziekenhuisapothekers, grondstofproducent Ofichem en Apotheek A15 maakt het nu mogelijk in dergelijke noodsituaties iedere dag een voorraad propofol te produceren. Het initiatief laat zien dat volledige medicijnproductie in Nederland geen utopie is.
Een ‘Masker 19’-melding liet Suzette van de Schootbrugge achter met een onbevredigend gevoel. Ze vindt het enerzijds goed dat slachtoffers van huiselijk geweld kunnen aankloppen bij een laagdrempelige apotheker. “Maar aan de andere kant: wij zijn hier niet voor opgeleid.”
De KNMP stelt in verband met de vakantietijd nieuw publieksmateriaal gratis beschikbaar voor KNMP-leden. Het gaat om een folder en een poster over ‘Medicijnen mee op reis?’ Apothekers en apotheekteams kunnen de patiënt zo nog beter informeren over hoe zij zonder zorgen reizen met geneesmiddelen.
De veiligheid van paracetamol staat niet ter discussie. Dit stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in een reactie op publicaties van NRC en Zembla. De publicaties leggen een verband tussen de productie van paracetamol en de aanwezigheid van een kankerverwekkend middel.
Per 9 juli heten we in dit jaar onze derde minister van Medische Zorg welkom. Na het vertrek van Bruno Bruins en de gewaardeerde invalbeurt van Martin van Rijn neemt nu Tamara van Ark het roer over. Deze ervaren politica krijgt bij de start van het zomerreces gelegenheid zich in te werken in de grote dossiers die spelen in ons werkveld.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad