Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW03

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Professionaliteit

Patiënt komt bij de apotheek en zegt dat ze SLE heeft. Haar vertrouwde pijnmedicatie blijkt niet beschikbaar, waarop ze benadrukt dat ze echt iets nodig heeft vanwege een ontsteking aan haar nekwervel en hernia. De apotheker reageert met: “O, je bedoelt ALS”. Nee, zegt de patiënt, “ik heb SLE”. De apotheker glimlacht volgens de patiënt neerbuigend en houdt voet bij stuk: ”Ik heb heel wat kennis en weet zeker dat het ALS is.”

17-01-2020 | door Frans van den Houdt

Dat ene incident

Bij een tuchtrechtzaak denk ik ook aan de zorgverlener.

17-01-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Rechter: VGZ moet wél taperingstrip vergoeden

Zorgverzekeraar VGZ mag de vergoeding van magistraal bereide afbouwmedicatie voor antidepressiva niet weigeren met als reden dat geregistreerde medicatie in vloeibare vorm volstaat. Dat oordeelde de rechter in een geschil tussen VGZ en de Vereniging Afbouwmedicatie.

13-01-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW 03

Welke bewering over behandeling schouderklachten in NIET waar?

15-01-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum

‘Verkoop zelfzorg in supermarkt is niet veilig’

Voor zelfzorgmiddelen moeten duidelijke regels komen omdat de verkoop door supermarkten grote risico’s met zich meebrengt. Dat schrijven het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Consumentenbond vandaag in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

09-01-2020 | door PW

Middelen met nicotine bij jongeren niet zo effectief

Farmacologische interventies zijn niet zo geschikt om jongeren van het roken af te helpen. Volgens het Trimbos-instituut is er weinig bewijs dat nicotinevervangende middelen (NVM), bupropion en varenicline effectief zijn bij adolescenten tot 20 jaar, terwijl bijwerkingen wel worden gemeld.

09-01-2020 | door Cindy Reinders

Indicatie prostaatkankermiddel uitgebreid

Ook de uitbreiding van de indicatie van apalutamide (Erleada) is goedgekeurd door de CHMP.

16-01-2020 | door PW

Fidaxomicine nu ook voor kinderen

De uitbreiding van de indicatie van fidaxomicine (Dificlir) is door de CHMP goedgekeurd. Ook kinderen kunnen nu worden behandeld met dit middel.

16-01-2020 | door PW

Uitbreiding toepassing Daratumumab

De CHMP heeft voor daratumumab (Darzalex) een extensie van een bestaande indicatie goedgekeurd.

16-01-2020 | door PW

Extra indicatie voor ramucirumab

Aan ramucirumab (Cyramza) heeft de CHMP een nieuwe indicatie toegekend, namelijk in combinatie met erlotinib voor de eerstelijnsbehandeling van volwassenen met gemetastaseerde niet-kleincellig longkanker met activerende epidermale groeifactorreceptor (EGFR-)mutaties.

15-01-2020 | door PW

Nieuwe sterkte en toedieningsweg Akynzeo

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een nieuwe sterkte en een nieuwe toedieningsweg goedgekeurd van het spécialité Akynzeo.

15-01-2020 | door PW

Bedaquiline nu ook voor adolescenten

De CHMP heeft de uitbreiding van de indicatie van bedaquiline (Sirturo) naar adolescenten goedgekeurd.

14-01-2020 | door PW

Na recall van ranitidine vooral switch naar protonpompremmer

De farmaceutische wereld werd in oktober 2019 opgeschrikt door mogelijke vervuilingen van ranitidine-bevattende geneesmiddelen met het wellicht kankerverwekkende NDMA. Op last van de inspectie moesten apothekers producten met ranitidine bij 150.000 mensen terughalen. Het merendeel van de gebruikers stapte daarna over op een protonpompremmer. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-01-2020 | door SFK

‘Accent in tuchtrecht schuift op naar bejegening van patiënt’

Apotheekzaken voor de tuchtrechter gingen vroeger vaak over farmaceutisch inhoudelijke kwesties, tegenwoordig betreft het vooral de bejegening van de patiënt door de apotheker, zegt advocaat Catelijne Bach. De afgelopen elf jaar analyseerde zij vele tuchtzaken voor het Pharmaceutisch Weekblad. “Nu apothekers zichtbaarder worden als zorgprofessional, zullen ze meer worden aangesproken op hun gedrag.”

17-01-2020 | door Frans van den Houdt

Rechter: kritisch beoordelen recepten kerntaak apotheker

Door een verschuiving van de rol van de apotheker van bereider naar zorgverlener klagen patiënten vaker over de bejegening en de informatieverstrekking, blijkt uit een analyse van ruim honderd tuchtzaken tussen 1997 en 2018. Wat is de tuchtrechtelijke verantwoordelijkheid van de apotheker en hoe beoordeelt de rechter zijn handelen?

17-01-2020 | door Jos Dute, Caressa Bol en Ester Winterink-van Holder

Antihypertensiva: thiazidediuretica superieur aan ACE-remmers

De verschillende klassen bloeddrukverlagers zijn equivalent als monotherapie bij hypertensie, met uitzondering van de superioriteit van thiazide- en thiazide-achtige diuretica aan ACE-remmers en de inferioriteit van niet-dihydropyridine calciumantagonisten.

17-01-2020 | door PW

Cenobamaat lijkt effectief bij focale epilepsie

Toevoegen van cenobamaat reduceert op dosisafhankelijke wijze de frequentie van focale epileptische aanvallen. Bijwerkingen kwamen het meest frequent voor in de groep met de hoogste dosering.

17-01-2020 | door Linda de Graaf

‘Frauderende apothekers zijn schok voor hele beroepsgroep’

Veel klachten over apothekers die het Regionaal Tuchtcollege Zwolle behandelt gaan over communicatie en bejegening. Tuchtcollege-apotheker Yolande van Remmerden bepaalt samen met apothekers en juristen welke maatregel passend is bij een apotheker die onprofessioneel en niet in het belang van de patiënt heeft gehandeld. “Apothekers die frauderen brengen ernstige schade toe aan ons vak.”

17-01-2020 | door Edwin Bos

Claims genotypering onjuist

De relatie tussen CYP-enzymen, verwerking van voeding en fibromyalgie moet eerst wetenschappelijk worden geëvalueerd, voordat patiënten hiermee tegen betaling hun voordeel kunnen doen, betogen Kees Kramers, Alfons den Broeder en Jesse Swen. “De huidige claims zijn onjuist en misleidend.”

17-01-2020 | door Prof.dr.Kees Kramers, dr. Alfons den Broeder en dr. Jesse Swen

Apotheker veroordeeld voor fraude met weekleveringen

Een apotheker verpakte medicatie per dag in doosjes, stuurde vervolgens elke week ineens zeven doosjes en declareerde daarvoor dagleveringen. Ook stuurde hij declaraties voor niet-geleverde medicatiecassettes, waardoor zorgverzekeraars schade leden voor ruim zeven ton. Van de tuchtrechter mag de apotheker zijn beroep al niet meer uitoefenen, daarnaast legt de strafrechter hem nu een voorwaardelijke gevangenisstraf op en een taakstraf voor 240 uren.

17-01-2020 | door Catelijne Bach en Charlotte Posthuma

Het verhaal achter de patiënt

‘Welzijn op recept’; apotheker Florus Krijgsman streeft ernaar dit minimaal één keer per maand voor te schrijven. Samen met huis­artsen verwijst hij patiënten die hierbij baat kunnen hebben door naar een welzijnscoach van de gemeente.

17-01-2020 | door Marc de Leeuw

KNMP-regiobijeenkomsten over valpreventie

Het thema valpreventie staat centraal tijdens de KNMP-regiobijeenkomsten, die dit jaar worden gehouden van 11 tot en met 27 februari in de regio’s Dordrecht, Eindhoven, Utrecht, Zwolle en Amsterdam.

17-01-2020 | door KNMP

FTO ‘Medicijnen uit water’: ook in 2020 met inbreng deskundige

De speciale FTO-editie ‘Medicijnresten uit water’, die in 2019 van start ging, wordt wegens succes verlengd. Gastsprekers van het waterschap of drinkwaterbedrijf uit de regio zijn ook in 2020 beschikbaar om een presentatie te komen geven tijdens het Farmacotherapeutisch Overleg (FTO).

17-01-2020 | door KNMP

Nieuwe verbindingen

2020. Op meerdere manieren uit te spreken. Tweeduizend-twintig, twintig-twintig en twee-nul-twee-nul zou ook nog kunnen. We zitten in ieder geval in een nieuw decennium. Maar een decennium start niet heel veel anders dan een ander jaar. De nieuwsjaarlunches en -recepties zijn inmiddels weer geweest en leverden naast bevestiging van het bestaande ook nieuwe inzichten op. Een bevestiging was dat de Nederlandse apothekers in Europa uitblinken in hun rol als zorgverlener.

17-01-2020 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

‘Ik herkende mezelf in het voorzittersprofiel’

Zijn missie is dat het recept in de komende jaren vooral wordt gezien als een verwijzing, als een voorzet voor medicatie. En niet als een boodschappenlijstje van de voorschrijver. In deze eerste aflevering van de nieuwe rubriek ‘Een dag met …’: op stap met de nieuwe KNMP-voorzitter Aris Prins.

17-01-2020 | door Dennis Mulkens
Back to top