Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW06

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Computer

Computer says no, is een sublieme slogan uit de Britse serie Little Britain die perfect weergeeft wat er gebeurt als je ieder – makkelijk of moeilijk – door een mens van vlees en bloed te nemen besluit overlaat aan een computer. Voor veel patiënten die levensreddende medicatie nodig hebben zou dat zeer noodlottig uitpakken.

07-02-2020 | door Frans van den Houdt

Tijdig stoppen

Het gebeurt steeds vaker, op feestjes, dat mensen na een korte “hoe gaat het”-uitwisseling beginnen over hun ervaring met bijwerkingen. Het positieve is dat ze blijkbaar weten dat Lareb over bijwerkingen gaat. Jammer is helaas dat meestal na het relaas het antwoord op de vraag “heeft u dat ook gemeld?”, is “nee, kan dat dan?” Daar is dus voor ons nog veel werk aan de winkel.

07-02-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Bruins verlaagt vergoedingen geneesmiddelen

Het verlagen van de vergoedingslimieten voor geneesmiddelen moet vanaf 2022 een besparing opleveren van € 140 miljoen per jaar. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die hiermee fabrikanten wil aanzetten hun prijzen te laten dalen, bekendgemaakt. Slaagt hij daar niet in, dan moeten zes miljoen patiënten bijbetalen.

30-01-2020 | door PW

Verbeterde overleving bij hoog risico borstkanker

Van de vrouwen met borstkanker en tien of meer aangedane lymfeklieren in de oksel die een hoge dosis chemotherapie kregen, zijn na twintig jaar 15% meer vrouwen in leven in vergelijking met vrouwen die destijds de normale dosis kregen.

07-02-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW 06

Welke uitspraak over oxycodon is juist?

05-02-2020 | door Anke Lambooij (Instituut Verantwoord Medicijngebruik)

Tienduizend ouderen willen leven beëindigen

Ongeveer tienduizend mensen – 0,18% van alle 55-plussers – in Nederland hebben een wens hun leven te beëindigen, zonder dat zij ernstig ziek zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en gefinancierd door ZonMw.

31-01-2020 | door PW

EU-landen: medicijnloterij is mensonwaardig

Nederland en vier andere EU-landen zijn zwaar ontstemd over het idee van fabrikanten Novartis en Avexis om het nieuwe geneesmiddel onasemnogene abeparvovec-xioi (Zolgensma) tegen de spierziekte SMA te verloten onder patiënten. “Hier zijn morele waarden uit het oog verloren.”

31-01-2020 | door PW

Zelfstandige met apotheek verdient het meest

Binnen de bedrijfstak handel verdienden zelfstandigen met apotheken in 2017 het meest en zelfstandigen in de textiel het minst. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het inkomen van zelfstandigen per bedrijfstak.

28-01-2020 | door PW

Restricties bij gebruik alemtuzumab

De firma Sanofi Genzyme heeft een Direct Healthcare Professional Communication verstuurd over de restricties in het gebruik van alemtuzumab (Lemtrada) bij multiple sclerose.

05-02-2020 | door PW

Toename vaccinatie pasgeborenen

De deelname van pasgeborenen aan vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond is het afgelopen jaar licht gestegen, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

05-02-2020 | door PW

CBG: anidulafungine niet in vriezer bewaren

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert apothekers om de infusieoplossing met anidula­fungine (Ecalta) niet in de vriezer te bewaren, maar – in tegenstelling tot de huidige productinformatie – op 25°C.

04-02-2020 | door PW

EMA update veterinaire antibiotica

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft het wetenschappelijk advies over de categorisatie van antibiotica in de veterinaire geneeskunde geüpdatet. Het advies deelt antibiotica in op basis van het risico dat gebruik bij dieren teweegbrengt voor de publieke gezondheid door het ontwikkelen van resistentie.

03-02-2020 | door PW

2000 openbare apotheken bij aanvang kalenderjaar

Precies tweeduizend openbare apotheken telde Nederland per 1 januari van dit jaar. Dat zijn er vier meer dan een jaar eerder. 88% van de openbare apotheken is verbonden aan een keten of een formule. Brocacef nam in 2019 twintig Thio Pharma-apotheken over, maar dat heeft niet geleid tot meer BENU Apotheken. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

07-02-2020 | door SFK

‘Menselijke toets cruciaal bij kunstmatige intelligentie’

Als kunstmatige intelligentie prematuur wordt geïmplementeerd en de balans tussen nieuwe technologie en mensen niet goed wordt bewaakt, ontstaan er geheid brokken, waarschuwt Pim Haselager. Juist in de zorg, waar het allemaal om kwetsbare mensen draait, moeten risico’s zoveel mogelijk worden uitgesloten. “Het contact met mensen is het domein van apothekers en huisartsen, daar moeten robots wegblijven.”

07-02-2020 | door Frans van den Houdt

Nieuw decennium farmacologie vol spannende ontwikkelingen

Binnen de farmacologie hebben zich de afgelopen tien jaar belangrijke veranderingen voorgedaan, en ook voor de toekomst staan volop interessante ontwikkelingen op stapel. Nieuwe therapieën die patiënten steeds individueler benaderen – advanced therapy medicinal products – kennen andere risicoschattingen en vragen om heel andere regelgeving dan de klassieke farmacotherapie. In dit artikel een terug- en een vooruitblik.

07-02-2020 | door Melvin Lafeber, Rafke Schoffeten, Rebecca J. Verheggen, Noortje van Herwaarden, Jaap ten Oever en Kees Kramers

Medicatiegesprek komt op gang met vragenset

Het apotheekteam kan een belangrijke rol spelen bij het signaleren en bespreken van problemen met medicatiegebruik. Toch komen die gesprekken niet altijd goed van de grond. Om het team hiervoor handvatten te geven, ontwikkelde onderzoeksinstituut Nivel samen met (veld)partijen het TRIAGE-gespreksinstrument. Uit een praktijktest blijkt dat assistenten hiermee goed uit de voeten kunnen.

07-02-2020 | door Marcia Vervloet, Hanneke Zwikker, Annemiek Linn en Liset van Dijk

Gezocht: bereidingsapparatuur

Frans Bosman is al decennia nauw betrokken bij de farmacie in Afrika. Toen hij vorig jaar zag dat de farmacieopleiding in Oeganda het vrijwel zonder praktijkonderwijs moest doen, kwam hij onmiddellijk in actie.

07-02-2020 | door Frans van den Houdt

Baten

Het jaar is amper begonnen of de geneesmiddelen staan weer nadrukkelijk in het nieuws. Het tekort eraan hebben we als KNMP zelf via de Radar-uitzending geopenbaard en toegelicht. Met de verdubbeling van het aantal tekorten, naar 1492 over 2019, werd tevens helder dat de apothekers in 99% van de gevallen de patiënt een oplossing konden aanreiken.

07-02-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Apotheek.nl trekt maandelijks nu 1,7 miljoen bezoekers

De publiekswebsite Apotheek.nl werd in 2019 per maand gemiddeld bijna 1,7 miljoen keer bezocht. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor; toen zochten gemiddeld 1,3 miljoen mensen naar informatie over hun medicijnen op Apotheek.nl.

07-02-2020 | door KNMP

Steeds meer apothekers gebruiken app Siilo

KNMP-leden wisselden in 2019 via de beveiligde messenger-app Siilo met elkaar en met andere zorgverleners gemiddeld 81.000 berichten uit.

07-02-2020 | door KNMP

Laat de ouderen niet vallen

Patiënten signaleren die een verhoogd valrisico hebben en inschatten of het vallen medicatiegerelateerd is; apothekers hebben een belangrijke rol bij valpreventie. Tijdens de KNMP-regiobijeenkomsten komt valpreventie door apothekers breed aan bod. De sprekers lichten alvast een tipje van de sluier op.

07-02-2020 | door KNMP
Back to top