Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW13

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zorghelden

Een gekkenhuis, was nog de meest gehoorde kreet als gevraagd werd naar de situatie in de apotheek. Telefoonlijnen overbezet, de voordeur noodgedwongen op slot vanwege een enorme aanloop van mensen die extra medicatie of een voorraadje paracetamol wilden inslaan, verloven ingetrokken, alle hens aan dek. Maar we rooien het, was tegelijkertijd de stellige overtuiging. Met vereende krachten wordt ultieme patiëntenzorg geleverd!

27-03-2020 | door Frans van den Houdt

(Bij)werking

Onlangs presenteerden we een overzicht van meldingen over bijwerkingen van melatonine. De bijwerkingen komen voor bij melatonine dat een geregistreerd geneesmiddel is, bereid is door de apotheek en als warenproduct te koop is.

27-03-2020 | door Agnes Kant,directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Apothekers nemen maatregelen om personeel te beschermen

Met geïmproviseerde afhaalbalies, plastic schermen, duct tape en waarschuwingsborden doen apothekers er alles aan om hun personeel te beschermen tegen besmetting, want het leveren van zorg en medicatie moet doorgaan. Ook gaan apotheken meer bezorgen. “We moeten de sfeer en motivatie goed houden, dat is nu het belangrijkste.”

19-03-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW13

Welk patiëntgebonden kenmerk wordt genoemd als risicofactor in de G-Standaard?

25-03-2020 | door Caroline Huiskamp, Geneesmiddel Informatie Centrum KNMP

DPD-deficiëntie controleren voor start fluorouracil

De veiligheidscommissie van het EMA, de PRAC, adviseert om patiënten die met parenteraal fluorouracil worden behandeld voor start van de behandeling te laten testen op gebrek aan het enzym dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD).

24-03-2020 | door PW

Herbeoordeling PRAC van Esmya

De PRAC is een herbeoordeling van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten (Esmya) gestart bij de behandeling van vleesbomen. De commissie raadt vrouwen aan te stoppen met het gebruik van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten zolang de herbeoordeling loopt en om geen nieuwe behandelingen te starten.

23-03-2020 | door PW

Scores kwaliteitsindicatoren ook grafisch weergegeven

Voor de landelijke uitvraag van de kwaliteitsindicatoren ondersteunt de SFK haar deelnemers met het voor-berekenen van een aantal indicatoren. De SFK geeft de kwaliteitsindicatoren vanaf nu ook grafisch weer in een overzicht met landelijke spiegel-informatie. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

27-03-2020 | door SFK

‘Belangrijk om seksuele bijwerkingen te bespreken met de patiënt’

Veel patiënten krijgen door hun medicatie last van seksuele klachten, variërend van minder zin hebben tot helemaal niet meer in staat zijn seks te hebben. Door hierover te praten met een arts of apotheker kunnen veel problemen worden opgelost, concludeert Babette Verdiesen na onderzoek. “Wij moeten veel alerter zijn op de impact van deze klachten.”

27-03-2020 | door Frans van den Houdt

Persisterende seksuele disfunctie na gebruik SSRI’s

Bij gebruik van SSRI’s kan seksuele disfunctie optreden en ook lang aanhouden, zelfs jaren na het staken van de therapie. Deze klachten kunnen een belangrijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Bijwerkingencentrum Lareb ontving de afgelopen decennia 565 meldingen, waarbij het in 86 gevallen ging om persisterende klachten na staken van de SSRI.

27-03-2020 | door Florence van Hunsel en Corine Ekhart

Rol van ACE2 in SARS-CoV-2 en mogelijke behandelopties

Een bewezen behandeloptie voor het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) is er momenteel niet. Daarom is het van belang het infectiemechanisme en de pathofysiologie te leren begrijpen om op basis daarvan een (tijdelijke) behandeloptie te bepalen. “Het RIVM zou moeten kijken naar de veronderstelde bescherming en risico’s van angiotensinereceptorblokkers (ARB’s).”

17-03-2020 | door Receb Gündogan

Adrenaline auto-injector: ongeluk treft vaak kind

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) wordt gemiddeld zeventien keer per jaar geraadpleegd voor advies bij prikaccidenten met een adrenaline auto-injector. Opvallend is het relatief grote aantal kinderen van 12 jaar of jonger dat hierbij betrokken is. Accidentele prikken komen voor in hand, vinger, arm en been.

27-03-2020 | door C. Oerlemans, I. de Vries en A.J.H.P. van Riel

Leven moet eindig zijn

Nicky Cornelissen schreef dat behandelingen voor zeldzame ziekten niet tegen iedere prijs beschikbaar hoeven zijn en won de columnwedstrijd van de farmacieopleiding in Utrecht. “Om de wereld leefbaar te houden moet het leven eindig zijn.”

27-03-2020 | door Frans van den Houdt

Rare tijden

Het is corona wat de klok slaat, zowel in de apotheek als in de rest van het land. De maatregelen die premier Rutte aankondigde in een historische toespraak hebben forse effecten op het maatschappelijk verkeer. Scholen en universiteiten hebben hun deuren gesloten. Ongekend voor een land in vredestijd.

27-03-2020 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

‘Geef patiënt gebruikelijke hoeveelheid medicatie mee’

Patiënten krijgen de gebruikelijke hoeveelheid recept-geneesmiddelen mee bij de apotheek, stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze periode wordt niet verlengd door ontwikkelingen rondom het coronavirus.

27-03-2020 | door KNMP

Geneesmiddelentekorten, coronavirus en drukte in de apotheek

Met het eerste kwartaal gaat 2020 in publicitair opzicht stevig van start. In januari openbaart de KNMP het aantal geneesmiddelentekorten. Niet veel later komt het coronavirus over Nederland. Met als gevolg drukke dagen bij de apotheek.

27-03-2020 | door KNMP
Back to top