Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
“Dit heb ik in vijftig jaar niet meegemaakt”, schrijft Ele Visser in een mail. Normaal zou hij als assistent in de Haagse Transvaal Apotheek met een zware verkoudheid doorwerken, maar nu zit hij preventief thuis “om mogelijke besmetting van collega’s en patiënten te voorkomen. Bij verdenking van corona thuisblijven, geen risico’s nemen.”
Mevrouw belde. Of er een medicijngesprek over de medicatie van haar man kon worden gevoerd. Dit was in het pre-coronatijdperk en ja, haar man kwam mee.
Om tekorten te voorkomen aan geneesmiddelen die nodig zijn voor ic-patiënten met COVID-19 bewaakt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) vanuit een landelijk centrum de beschikbare voorraden, en coördineert de inkoop van grondstoffen en de productie van apotheekbereidingen. “Midazolam gaat met emmers de deur uit.”
Welke anticonceptiemethode is het minst geschikt bij gebruik van carbamazepine?
Bij probleemgedrag bij patiënten met dementie dient een huisarts alleen medicatie te overwegen – het liefst in samenspraak met een specialist ouderengeneeskunde of ouderenpsychiater – als een of meer niet-medicamenteuze interventies onvoldoende helpen.
Door een verviervoudiging van de testcapaciteit in diverse labs is het vanaf half april mogelijk al het zorgpersoneel dat lichamelijk contact heeft met patiënten en patiënten met klachten buiten het ziekenhuis te testen op COVID-19. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) beveelt goedkeuring aan van isatuximab (Sarclisa) voor de behandeling van multipel myeloom.
De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt positief over het verstrekken van een handelsregistratie voor het influenzavaccin Fluad Tetra voor de profylaxe van influenza.
De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft een positief advies onder voorwaarden gegeven voor de gentherapie onasemnogene abeparvovec (Zolgensma) voor de behandeling van baby’s en jonge kinderen met spinale musculaire atrofie (SMA), een zeldzame en vaak fatale genetische aandoening die spierzwakte veroorzaakt en een progressief verlies van beweging.
Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan 3,6 miljoen mensen voor € 181 miljoen aan receptplichtige geneesmiddelen die niet uit het basispakket werden vergoed. Dat is € 4 miljoen meer dan in het jaar daarvoor. De toename is vooral het gevolg van de pakketmaatregel van begin 2019. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Wereldwijd zijn onderzoekers druk bezig een vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen, zo ook in Nederland. Hanneke Schuitemaker van Janssen Vaccines is een van hen en vertelt over het proces. Van ontwerp, het testen in proefdieren en mensen tot aan grootschalige productie van 300 miljoen vaccins per jaar. Samenwerken met andere partners is volgens haar cruciaal. “Met zijn allen tegen het virus.”
We kunnen niet zonder meten, kijk naar de huidige coronacrisis. Maar meten betekent niet altijd meer of beter weten. En dan moeten we ook nog alert zijn op allerlei onbedoelde bijeffecten en maatschappelijke onrust over bepaalde metingen en hun toepassing, betoogt Bert Leufkens. “Het debat over meetlatten is noodzakelijk, maar blijft lastig.”
Hij begon als bezorger, werd apothekersassistent en werkte als bestuurder voor vele instellingen in de zorgsector. Na vijftig jaar heeft Ele Visser nog één belangrijke missie: pleiten voor duurzaamheid in de farmacie. “Verspilling tegengaan is beter voor de patiënt, de apotheker én het milieu. En het bespaart de zorg veel geld.”
Voor apothekers wordt het tijdelijk mogelijk onderling voorraden van COVID-19- en ic-geneesmid-delen uit te wisselen. Dat schrijft VWS-minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
KNMP-voorzitter Aris Prins stond vorige week op deze plaats stil bij de materiële controle, die wordt ingekort van vijf naar twee jaar. Een succes waarnaar lang is uitgekeken. Enkele dagen later is er weer goed nieuws te melden tussen alle coronaberichtgeving: het ministerie van VWS keurt de VIPP Farmacie goed.
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kregen ze eind februari de eerste coronapatiënt binnen en sindsdien is het werk in de ziekenhuisapotheek onderhevig aan dagelijkse veranderingen. “Het komt aan op veel teamwork.”
Openbare apotheken moeten geen chloroquine en hydroxychloroquine afleveren. Deze middelen zijn bedoeld voor de behandeling tijdens het verblijf in en na ontslag uit het ziekenhuis van coronapatiënten. Dat is het standpunt van de KNMP.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad