Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW24

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Initiatief

Afkortingen zijn een plaag. Ook in de zorg vliegen ze je te pas en te onpas om de oren. Vaak zonder duidelijke uitleg. Daardoor worden letters niet zelden door elkaar gehusseld en in de verkeerde volgorde geplaatst, met nog meer verwarring tot gevolg. In dit PW staat een artikel over I&O. Ik moest even goed nadenken waar die letters ook weer voor staan. Maar kwam er niet uit. Niet verwonderlijk trouwens, want de juiste term is O&I. Organisatie en infrastructuur.

12-06-2020 | door Frans van den Houdt

O&I-gelden

Het thema van dit nummer is O&I-gelden en eerlijk gezegd moest ik even googelen wat dit precies inhoudt. Kort samengevat: Organisatie & Infrastructuur is een betaaltitel waarmee getracht wordt samenwerking in de eerste lijn te stimuleren. Dat heette toch eerst GEZ en ketenzorg? Ja, het beestje heeft een andere naam gekregen.

12-06-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Sterke daling in recepten antibiotica tijdens pandemie

Huisartsen schrijven aanzienlijk minder antibiotica voor tijdens de COVID-19-pandemie, ook in vergelijking met 2019. De daling begon in week 12, toen scholen de deuren sloten en iedereen ging thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 350 huisartsenpraktijken.

09-06-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW24

Wat was de belangrijkste inhoudelijke wijziging ten opzichte van voorgaande richtlijnen bij Pijn bij kanker?

10-06-2020 | door Anneke Cancrinus apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

Sanquin: 5,5% bloeddonors heeft corona-antistoffen

Ongeveer 5,5% van de Nederlandse bloeddonors heeft antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus, een bescheiden stijging ten opzichte van de 3% uit een meting in april. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin.

04-06-2020 | door PW

Waarschuwing inspectie aan tien handelaren melatonineproducten

Tien bedrijven die melatonine-houdende producten verhandelen hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), omdat zij niet voldeden aan de Geneesmiddelenwet. De fabrikanten hadden geen fabrikanten- of groothandelsvergunning, terwijl voor de geïnspecteerde middelen geen handelsvergunning was afgegeven.

03-06-2020 | door PW

IGJ legt boetes op voor reclame homeopathische middelen

Zeven bedrijven of personen hebben een boete gekregen voor reclame op internet voor niet-geregistreerde homeopathische geneesmiddelen tegen onder meer griep, kinkhoest, malaria en het coronavirus. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

03-06-2020 | door PW

Tamara van Ark nieuwe minister Medische Zorg

Tamara van Ark (VVD) volgt op 9 juli Martin van Rijn (PvdA) op als minister voor Medische Zorg en Sport. Van Ark was de afgelopen jaren staatssecretaris op het ministerie van Sociale Zaken. Eerder was zij vijf jaar lid van de Tweede Kamer, met onder meer zorg in haar portefeuille.

29-05-2020 | door Frans van den Houdt

Alpelisib verschaft nieuwe behandeling voor hormoon-positieve borstkanker

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA oordeelt positief over een handelsvergunning voor een nieuw vaccin dat actieve immunisatie biedt om ebolavirusziekte bij personen van 1 jaar en ouder te voorkomen.

10-06-2020 | door PW

16% meer eerstejaars aan farmaceutische faculteiten

Bij de start van het academisch jaar 2019/2020 stonden in totaal 3479 studenten ingeschreven bij de opleidingen (bio-)farmaceutische wetenschappen aan de universiteiten van Groningen, Leiden en Utrecht. In het academische jaar 2018/2019 studeerden 211 apothekers af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

12-06-2020 | door SFK

Huisartsen dominant bij besteding geld voor versterking van eerstelijnszorg

Door geld beschikbaar te stellen voor ‘organisatie en infrastructuur’ (O&I) kunnen zorgverzekeraars multidisciplinaire samenwerking in de regio stimuleren. Echter, volgens de Nederlandse Zorgautoriteit sluiten verzekeraars de O&I-contracten meestal alleen af met huisartsenorganisaties. Andere zorgverlenersorganisaties zijn niet altijd welkom om aan te sluiten. “Een risicovolle ontwikkeling.”

12-06-2020 | door Edwin Bos

Zelfzorgbijsluiter wél goed gelezen

In een onderzoek van Neprofarm onder gebruikers van zelfzorgmiddelen zijn laagopgeleiden niet ondervertegenwoordigd, zoals Lyda Blom eerder beweerde in het PW, betoogt Bernard Mauritz. “Consumenten gaan verantwoord om met beschikbare informatie over zelfzorgmiddelen.”

08-06-2020 | door Bernard Mauritz

Nierpatiënt geholpen met speciaal farmaceutisch consult van apotheker

Om de farmaceutische zorg voor patiënten met chronische nierschade te verbeteren hebben apothekers een speciaal consult in het leven geroepen. Hiermee wil men het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met acuut nierfalen verminderen en geneesmiddeltoxiciteit voorkomen door verslechtering van de nierfunctie tijdens intercurrente ziekten. “Gegeven instructies stimuleren het zelfmanagement van de patiënt.”

12-06-2020 | door Sylvia Blind en Harm Geers

Verlost van droge ogen door medicatiewijziging

Mevrouw B heeft veel last van bijwerkingen door hydrochloorthiazide, zoals droge ogen, wazig zien en huiduitslag. Op advies van de praktijk-verpleegkundige vraagt ze een gesprek aan bij de apotheker-farmacotherapeut, die stopt met hydrochloorthiazide en start met chloortalidon. Sindsdien heeft ze vrijwel geen last meer van bijwerkingen.

12-06-2020 | door Valérie Meijvis

Veterinaire farmacie is leukste

De Apotheek Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de enige in zijn soort. Apotheker Sietske Mesu is verantwoordelijk voor de productieafdeling, werkt aan de balie en geeft onderwijs aan dierenartsen. “Alles gaat per milligram, per kilogram, per diersoort.”

12-06-2020 | door Maarke Roelofs

DLW 's

Op het moment van schrijven liggen de Districts Leden Webinars (DLW’s) nog niet allemaal achter ons, maar een tussen-balans kunnen we al wel opmaken. Die is dat we merken dat de leden deze digitale bijeenkomsten absoluut waarderen.

12-06-2020 | door Eric Janson,algemeen directeur KNMP

Jaar uitstel overheveling van immunoglobulinen

Minister Martin van Rijn (VWS) stelt het besluit van de overheveling van immunoglobulinen met een jaar uit. Daarover heeft de bewindspersoon de Tweede Kamer geïnformeerd.

12-06-2020 | door KNMP

Oud-KNMP-voorzitter Bart Cox overleden

Oud-KNMP-voorzitter Bart Cox is op 19 mei op 86-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Zwolle. Hij was tussen 1980 en 1988 voorzitter en daarvoor een jaar gewoon lid van het hoofdbestuur. Voor zijn jarenlange belangenbehartiging van apothekers kreeg hij de erepenning van de KNMP.

26-05-2020 | door Frans van den Houdt

'Apothekers zien noodzaak van specialistische functie'

Om te laten zien wat de toegevoegde waarde kan zijn van een kaderapotheker, hield het Jan van Es Instituut workshops voor apothekers. Marc Bruijnzeels, directeur van het Jan van Es Instituut, vertelt: “Een kaderapotheker is een inhoudelijk deskundige gesprekspartner voor stakeholders en andere zorgverleners in de eerste lijn.”

12-06-2020 | door Paul Poley
Back to top