Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
De wereld van potentiële behandelingen voor COVID-19 is grillig. Geprezen, verguisd, gerehabiliteerd is in het kort gezegd het lot dat menig middel ondergaat. Na aanvankelijk de hemel te zijn in geprezen kan het de volgende dag heel diep de grond in worden gestampt.
Bij het tv-programma Op1 betoogde huisarts Rob Elens dat hij “het medicijn tegen corona” (hydroxychloroquine in combinatie met zink en azitromycine) zou hebben gevonden. Samen met zijn apotheker heeft hij deze combinatie verstrekt aan patiënten, zoals in sommige ziekenhuizen ook is gedaan.
Meer dan de helft van de openbare apotheken heeft van maart tot mei geen medicatieboordelingen uitgevoerd vanwege de coronacrisis. Ook de privacy stond onder druk, omdat minder gebruik gemaakt werd van de spreekkamer en patiënten harder moesten praten vanwege spatschermen. Dit blijkt uit een enquête van UPPER van de Universiteit Utrecht.
Wat is uw advies voor pijnstilling bij terugkerende pijn?
Diabetesmedicijn Rybelsus - semaglutide in de vorm van tabletten - is het eerste geneesmiddel dat de procedures bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland (ZIN) tegelijkertijd heeft doorlopen en daardoor veel sneller beschikbaar is voor patiënten. De komende tijd worden nog twee middelen op deze wijze beoordeeld.
Deze coronacrisis laat pijnlijk zien waarmee de zorg al jaren worstelt: vaak is niet duidelijk wie verantwoordelijk is en wie de regie voert. Dat schrijft een groep van duizend artsen in een manifest. Ze roepen volksvertegenwoordigers op de gezondheidszorg nu te hervormen.
Bij in totaal 16.973 zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis is tot nu toe COVID-19 vastgesteld. Het is niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen, meldt het RIVM.
Bijna 20% van de patiënten stelt een bezoek aan de huisarts nog even uit omdat ze zich onveilig voelen of denken dat de huisarts het te druk heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend patiënten.
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA adviseert patiënten door te gaan met het gebruik van een ACE-remmer of angiotensine-II-antagonist. Het gebruik van deze middelen heeft geen effect op het risico geïnfecteerd te raken met SARS-CoV-2. ACE-remmers of angiotensine-II-antagonisten hebben ook geen negatieve impact op de uitkomsten bij patiënten met COVID-19. Dit blijkt uit recent observationeel onderzoek.
Het aandeel van de verstrekkingen met een generiek middel is in 2019 met 0,2%-punt gestegen tot 77,9% ten opzichte van een jaar eerder. Historisch gezien is dat een zeer beperkte stijging. Een behandeling met een generiek geneesmiddel kostte in 2019 gemiddeld € 3,32 per maand, een stijging met € 0,25. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Voor het bewaken van voorraden essentiële ic-geneesmiddelen voor COVID-19 heeft ziekenhuisapotheker Joris Uges aan het begin van deze pandemie in allerijl een team met deskundigen samengesteld voor het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG). “Door alle voorraden en bereidingen samen te voegen, hebben we ook midden in de crisis tekorten kunnen voorkomen.”
De voorraden van veel gebruikte sedativa en opioïden, zoals propofol, remifentanil en midazolam in Nederlandse ziekenhuizen waren aan het begin van de COVID-19-pandemie niet berekend op de enorme toename van het aantal ic-patiënten, zo blijkt uit een enquête onder 46 ziekenhuizen. Deze informatie helpt ziekenhuizen zich voor te bereiden op een eventuele nieuwe toename van het aantal COVID-19-patiënten.
De specifieke NLRP3-inflammasoomremmer dapansutril is veilig en effectief bij de behandeling van een jichtaanval.
Ze waren wekenlang doodziek en alle symptomen wezen volgens de huisarts op COVID-19, maar een bevestiging daarvan kregen ze nooit omdat ze niet konden worden getest. In tegenstelling tot andere zorgverleners die snel de deuren sloten. Een hard gelag voor apothekers en hun assistenten. “Patiënten kwamen hoestend en proestend bij ons binnen; de huisartsenpraktijk was dicht.”
Bij veel thuiswonende ouderen gaat iets mis bij hun medicatiegebruik, blijkt uit onderzoek van Apotheek Stede Broec. Medicijnen worden vergeten, dubbel ingenomen of slechts af en toe. Door een interventie wist de apotheek veel fouten te herstellen en de therapietrouw te verbeteren. “Patiënten ervaren betere kwaliteit van leven.”
Om patiënten te helpen onderscheid te maken tussen oxycodon die ze tweemaal daags moeten innemen en de vorm die bestemd is voor doorbraakpijn, gebruikt apotheker Mark van der Steen speciale stickers. “Het was wel lastig om aan te komen.”
De Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) kent per 1 juli 2020 nieuwe verplichtingen. Patiënten verwerven het recht op kosteloze elektronische inzage in een afschrift van het dossier en het recht op inzage in de logbestanden.
Het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP is voor de werkgroep Dubbelmedicatie op zoek naar een enthousiaste poliklinisch apotheker die wil meewerken aan een verbeterde signalering van (pseudo)dubbelmedicatie in de G-Standaard.
En toen zat ik ineens thuis, vanwege een quarantaineprotocol. Mijn echtgenote Anne-Marie, ook openbaar apotheker, had te veel klachten om daar achteloos aan voorbij te gaan. Op advies van huisarts en GGD reden wij zodoende op een maandagmorgen voor een test richting Van der Valk Nootdorp, nota bene daar waar we doorgaans met de KNMP onze districtsledenbijeenkomsten houden. Thuisgekomen namen we de maatregelen die horen bij een mogelijke besmetting van COVID-19.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad