Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW26

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Cruciaal

Bang om achter het net te vissen hebben Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië de Inclusieve Vaccin Alliantie in het leven geroepen om samen sterk te staan en – nog voordat is gebleken dat vaccin ChAdOx1 nCoV19 effectief en veilig is – alvast driehonderd miljoen doses te kunnen bestellen bij de universiteit van Oxford en AstraZeneca.

26-06-2020 | door Frans van den Houdt

Van Rijn bezorgd over substitutie paracetamol naar opioïden

Dat paracetamol (1000 mg) en enkele vitaminen en mineralen niet meer worden vergoed zorgt voor minder voorschriften, maar leidt ook tot ongewenst substitueren naar risicovollere opioïden, concludeert Nivel. Ook blijkt dat artsen en apothekers te weinig communiceren met patiënten over deze veranderingen in hun medicatiegebruik. “Zorgwekkend”, stelt minister Martin van Rijn van Medische Zorg.

18-06-2020 | door PW

Zelfverzorgend

In deze tijd leven we allemaal in een bubbel. Ik zelf nog een beetje meer dan menig ander. Vanwege mijn zwangerschapsverlof heb ik de effecten van de corona-uitbraak in het zorglandschap net niet meegemaakt. Ik verbleef in mijn zelfverzorgende bubbel. Om mij heen gingen de mensen ongevraagd in quarantaine voordat ze bij ons kwamen, boodschappen werden op de stoep gezet, op afstand werd mijn nieuwe kleine aanschouwd. Nu kwam alles echt op onszelf aan, we waren een zelfverzorgende bubbel, mijn gezinnetje en ik.

26-06-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Horizonscan: veel nieuwe geneesmiddelen voor COVID-19

Voor COVID-19 zijn honderden merkgeneesmiddelen in ontwikkeling die naar verwachting in de komende twee jaar op de markt komen. Ook het aantal nieuwe medicijnen en indicatie-uitbreidingen voor andere ziektebeelden neemt toe. Dat blijkt uit de Horizonscan van Zorginstituut Nederland (ZIN).

16-06-2020 | door PW

Aanpassing bijsluiters promethazine na hallucinaties

Promethazine kan hallucinaties veroorzaken, zo blijkt uit elf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Bij drie gebruikers was sprake van een overdosering. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt medicijnbedrijven een waarschuwing op te nemen in de bijsluiters.

16-06-2020 | door PW

Emicizumab beschikbaar voor patiënten met ernstige hemofilie A

Emicizumab (Hemlibra) is toegelaten tot het basispakket; het middel komt beschikbaar voor ongeveer zevenhonderd patiënten met ernstige hemofilie A.

26-06-2020 | door PW

Bijna 30% geneesmiddelen zonder recept is paracetamol

De bekende pijnstiller paracetamol is het geneesmiddel dat openbare apotheken het meest zonder recept van een arts verkopen. De SFK baseert dat op handverkoopgegevens die een ruime meerderheid van de deelnemende apotheken aan de SFK aanlevert. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-06-2020 | door SFK

Connectie maken met de klant en doorvragen leidt tot goed advies

Adviseren en voorlichting geven over zelfzorggeneesmiddelen hoort thuis in de apotheek, niet bij de drogisterij. Standaarden voor zelfzorg is daarbij een essentieel hulpmiddel, menen de redacteuren van het boek, Nuhoda Aldarij en Suzan Gipmans. Deze maand verscheen de negende, geheel herziene editie. “Belangrijke meerwaarde van de apotheek is de medicatie­bewaking.”

26-06-2020 | door Frans van den Houdt

Van geheim middel naar tijgerbalsem

Producten die nu onder ‘zelfzorg’ vallen werden door apothekers lange tijd met enig dedain “handverkoop” genoemd. Immers: de apotheker diende zich vooral bezig te houden met (de bereiding van) receptgeneesmiddelen, bedoeld voor serieuze gezondheidsproblemen.

26-06-2020 | door Kees Baggerman

Pure coffeïne in trek: steeds meer meldingen van overmatig gebruik

Sneller afvallen of langer intensief sporten. Het is in de mode om daarvoor voedingssupplementen te slikken. Maar dat is volgens Antoinette van Riel van het vergiftigingencentrum lang niet altijd zonder gevaar. Zeker als gebruikers bij onvoldoende effect meer innemen dan de bedoeling is. “Apothekers moeten zich afvragen wat ze wel en niet willen verkopen.”

26-06-2020 | door Cindy Reinders

Minder acne in gezicht met clascoteroncrème

Het gebruik van een crème met 1% clascoteron heeft een gunstig effect bij acne en geeft weinig bijwerkingen.

26-06-2020 | door PW

Nasaal glucagon mogelijk alternatief bij hypoglykemie

Nasaal toegediend glucagon is niet-inferieur aan intramusculaire toediening bij personen met diabetes type 1 of 2 en een insuline-geïnduceerde hypoglykemie. Dit ondersteunt het gebruik van nasaal glucagon als rescue-medicatie bij ernstige hypoglykemie.

26-06-2020 | door Linda de Graaf

Patiënt wil graag advies over gebruik rode gistrijst

Patiënten die statines niet willen of kunnen verdragen wijken steeds vaker uit naar rode gistrijst. Ook mensen die hun cholesterolgehalte op peil willen houden gebruiken het middel. Echter, mensen weten niet altijd dat er risico’s zitten aan het gebruik van dit product. Goede communicatie hierover in de apotheek is essentieel, concludeert Nicky Methley op basis van haar kleinschalig onderzoek.

26-06-2020 | door Nicky Methley

‘Huisarts en apotheker zijn samen verantwoordelijk voor zelfzorg’

Op basis van de zelfzorgstandaard hebben apothekers en huisartsen in Bodegraven gezamenlijk adviezen opgesteld voor zelfzorg. Huisarts Martijn Daniels en apotheker Kamjar Elmi vinden dat meer aandacht voor kleine kwalen veel gezondheidswinst kan opleveren. “We hebben afgesproken 70-plussers te bewaken die een NSAID kopen in de handverkoop.”

26-06-2020 | door Edwin Bos

Vooral bij zelfzorgmiddel is helder taalgebruik cruciaal

Apothekers zijn vertrouwd met communicatie op academisch niveau, terwijl veel patiënten eenvoudig taalgebruik gewend zijn. In een lijfelijk gesprek kan direct worden ingespeeld op de feedback van de patiënt (een opmerking of een frons), maar bij schriftelijke geneesmiddelinformatie is dat onmogelijk. Geneesmiddelteksten moeten daarom toegankelijk en begrijpelijk zijn.

26-06-2020 | door Corrien Blom, Lyda Blom en Hilka Wolschrijn

Medicijngebruiker krijgt graag bijsturing van expert

Medicijngebruikers overschatten hun eigen kennis over pijnstillers, toch hebben ze behoefte aan een deskundige voor vragen over zelfzorgmiddelen en andere medicatie. Dat concludeert adviseur Hanneke Zwikker van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik uit de Pijnpeiling 2019, waaraan ruim zeshonderd mensen meededen. Consumenten stellen vragen liefst mondeling: “Ze hebben er graag een gezicht bij.”

26-06-2020 | door Maarke Roelofs

Intranet voor elke apotheek

Door de vele parttimers in een apotheekteam is het niet eenvoudig iedereen goed te informeren. Apotheker Jan-Hein Koops bouwde samen met een collega een intranetomgeving waarmee apothekers op elke computer dezelfde nieuwsberichten, documenten en roosters kunnen delen.

26-06-2020 | door Edwin Bos

KNMP vraagt aandacht voor de ongewenste effecten van pakketuitstroom

De KNMP vraagt bij de Tweede Kamerleden aandacht voor de ongewenste effecten van het besluit om vanaf 2019 paracetamol en een aantal vitaminen en mineralen geen deel meer te laten uitmaken van het verzekerd pakket.

26-06-2020 | door KNMP

G-Standaard: specifiekere bewaking op interacties

De medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard is vernieuwd met specifiekere bewaking en daardoor beter toegespitst op de individuele patiënt. Deze bouwstenenstructuur is op basis van Medisch Farmaceutische Beslis­regels (MFB’s) ingericht.

26-06-2020 | door KNMP

Politici bezoeken apotheek en horen verhalen over de farmaceutische zorg in het land

De coronacrisis ontbrandt in het eerste kwartaal, maar houdt de daaropvolgende drie maanden de apothekers in het land volop bezig. In de openbare apotheek, in het ziekenhuis, bij beleid. Ook de politiek is geïnteresseerd.

26-06-2020 | door KNMP

Herexamen 2020 PW26

Eenvoudige zinsconstructie en eenvoudige taal.

24-06-2020 | door Corrien Blom (Taalunie), Lyda Blom (voormalig docent Universiteit Utrecht) en Hilka Wolschrijn (Bruring&Wolschrijn).
Back to top