Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW43

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Preparaten

Een eigen voedingssupplement ontwikkelen? Deze vraag werd mij onlangs gesteld op LinkedIn. Door de “ideale partner voor startende en middelgrote ondernemers voor professionele productie van voedingssupplementen”, die bereid was om jarenlange ervaring, tips & tricks met mij te delen. Mocht ik met hem/haar in zee willen gaan, uiteraard.

23-10-2020 | door Frans van den Houdt

Zelfzorg

In deze door het coronavirus beheerste tijd lijkt het mij nuttig eens stil te staan bij het woord zelfzorg. Volgens de Van Dale luidt de definitie: zelf·zorg (de; v(m))1het zorgen voor zichzelf, m.n. voor eigen welzijn of gezondheid

23-10-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Rechter: AstraZeneca maakte winst ten koste van Menzis

Door een te hoge prijs voor haar tabletten Seroquel met vertraagde afgifte te vragen, heeft fabrikant AstraZeneca ten onrechte winst gemaakt ten koste van zorgverzekeraar Menzis. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. AstraZeneca moet nog een nader te bepalen schadevergoeding betalen aan de zorgverzekeraar.

14-10-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW43

Welke uitspraak over farmacokinetiek bij kinderen is onjuist?

21-10-2020 | door Inge Holsappel, GIC en Kinderformularium

Aantal contacten met huisartsen bijna op oude niveau

Na een flinke daling vanwege de lockdown is het aantal contacten met de huisartsenpraktijk inmiddels bijna op hetzelfde niveau als in 2019. Van een inhaalslag is geen sprake geweest, blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

15-10-2020 | door PW

VWS: voldoende mondmaskers voor de tweede golf

Voor de tweede golf coronabesmettingen beschikt Nederland over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, zowel bij regulier als preventief gebruik. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op basis van onderzoek naar de huidige voorraden.

13-10-2020 | door PW

‘Medicijnresten risico voor oppervlaktewater’

Medicijnresten vormen een risico voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland, bevestigt een nieuwe studie door RIVM en kennisinstituut Deltares. Onderzoekers analyseerden meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018.

12-10-2020 | door PW

Beoordelingen tagraxofusp en emapalumab opnieuw onder de loep

Het eerdere negatieve CHMP-oordeel over handelsvergunningen voor twee nieuwe weesgeneesmiddelen, tagraxofusp (Elzonris) en emapalumab (Gamifant), wordt op aanvraag van de fabrikanten opnieuw bekeken door de commissie. Hierna volgt de uiteindelijke aanbeveling.

23-10-2020 | door PW

Grootste afname eerste uitgiftes bij hoestmiddelen

De COVID-19 pandemie heeft niet alleen grote impact op de zorg voor COVID-patiënten, maar ook op de reguliere zorg. Nederlandse openbare apotheken verstrekken vanwege uitstel van artsenbezoek en behandelingen minder vaak nieuwe medicatie. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-10-2020 | door SFK

‘Adviseren over veilig gebruik kruiden is een taak voor de apotheker’

Veel patiënten investeren in hun gezondheid en gebruiken naast hun geneesmiddelen ook kruidensupplementen. In verband met interacties vragen apothekers hiernaar, maar wie adviseert patiënten bij het veilig gebruik van deze producten? In suppletie en voeding gespecialiseerde apothekers vertellen waarom kennis van kruiden in de apotheek thuishoort.

23-10-2020 | door Edwin Bos

Meeste klachten over sint-janskruid betreffen supplementen

Uit meldingen bij Lareb blijkt dat geregistreerde producten met sint-janskruid net zo goed risico’s op bijwerkingen hebben als vrij verkrijgbare supplementen, al is die laatste groep ruim in de meerderheid. Klachten beginnen vaak al binnen enkele weken na start. Het is belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd zijn over de ongewenste bijwerkingen en mogelijke interacties.

23-10-2020 | door Sonja van de Koppel en Corine Ekhart

Gentherapie met antisense oligonucleotide reduceert levervet

Inhibitie van diacylglycerol-O-acyltransferase 2 (DGAT2) met een antisense oligonucleotide kan een veilige en effectieve behandeling bieden van non-alcoholic fatty liver disease bij patiënten met diabetes type 2.

23-10-2020 | door Linda de Graaf

Gefapixant vermindert de hoestfrequentie

Tweemaal daags 50 mg gefapixant vermindert significant de hoestfrequentie bij patiënten met refractair of onverklaarbaar chronisch hoesten in vergelijking met placebo.

23-10-2020 | door PW

Niet meer snijden maar smeren voor patiënten met lentigo maligna

Behandeling met imiquimod 5%-crème lijkt een goed alternatief voor chirurgie bij patiënten met lentigo maligna, een donkere vlek die meestal voorkomt in het gelaat van oudere mensen. Een prospectieve studie laat zien dat deze therapie succesvol is bij 84,2% van de patiënten. De vlek wordt behandeld om progressie naar lentigo maligna melanoom te voorkomen.

23-10-2020 | door Darryl C.K.S. Tio

Remming van aromatase niet zinvol bij obesitas

Aromataseremming middels letrozol herstelt de verstoorde estradiol-testosteronratio bij mannen met obesitas. Verrassend genoeg bevordert dit het afvallen niet. Dit komt waarschijnlijk doordat de positieve effecten van de stijging van de testosteronspiegel teniet worden gedaan door de ongunstige effecten van de daling van de estradiolspiegel, concludeert Sandra Loves op basis van haar promotieonderzoek. Deelnemers waren 42 mannen met een gemiddeld bmi van 40,8.

23-10-2020 | door Sandra Loves, Jos de Jong, Adriaan van Sorge, Darryl Telting, Cees J Tack, Ad Hermus, Klaas Westerterp en Hans de Boer

Aan de bron van medicijn COVID-19

“Super interessant”, vindt Raoul Fisser het dat hij dicht bij de bron staat van een nieuw COVID-19-geneesmiddel. Volgens de apotheker, leidinggevende bij Sanquin Plasma Products, zijn de eerste vierduizend flacons binnenkort beschikbaar.

23-10-2020 | door Annemiek Veelenturf

KNMP Kennisbank actueler dankzij dagelijkse updates IM

Updates in het Informatorium Medicamentorum (IM) worden sinds half oktober 2020 realtime gepubliceerd op de KNMP Kennisbank. Waar voorheen om de twee weken updates werden gepubliceerd, zijn deze nu direct zichtbaar.

23-10-2020 | door KNMP

Oproep aan Tweede Kamer: borg continuïteit farmazorg

De KNMP roept de Tweede Kamer op om de continuïteit van farmaceutische zorg te borgen. Dat staat in een brief aan de Kamerleden die op 15 oktober debatteerden over het geneesmiddelenbeleid.

23-10-2020 | door KNMP

Gemaskerde held!

We zijn de eerste golf nauwelijks te boven, als de tweede golf zich alweer aandient. De plexiglasschermen staan nog op de balie. De ‘Houd Afstand’-stickers zijn nog op de vloer geplakt. Ietwat versleten door de vele voeten die deze stickers betreden hebben. Ergens bij u in de apotheek hangt misschien nog een zelfgeprint, vergeeld A4 met de coronaregels. Of misschien heeft u deze vervangen door professionele posters.

23-10-2020 | door Sijtze Blaauw, bestuurder KNMP

Openbaar apothekers verrichten werkzaamheden kaderapotheker

Zo’n 135 openbaar apothekers verrichten dagelijks werkzaam­heden van een kaderapotheker. Dit blijkt uit een enquête waarin de activiteiten van openbaar apothekers als kader­apotheker zijn geïnventariseerd. De bevindingen dragen bij aan de ontwikkeling van het toekomstige opleidingsprogramma tot kaderapotheker, dat eind december 2020 gereed is.

23-10-2020 | door Desi van Eendenburg
Back to top