Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW45

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Resistentiestrijd

De doemscenario’s zijn al eerder beschreven in het PW. Vergezeld van waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), de Internationale Federatie van Apothekers (FIP) en ministers van Volksgezondheid uit de hele wereld. Antibioticaresistentie vormt een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid.

06-11-2020 | door Frans van den Houdt

Antibiotica

Antibiotica, wat zouden we zonder ze moeten? Veelvuldig worden ze voorgeschreven voor allerlei typen infecties. Ik las in een PW-nieuwsbericht dat er minder antibiotica zijn voorgeschreven, ook na de lockdown. Zou het dan toch zo zijn dat minder antibiotica nodig zijn dan we op dit moment gebruiken?

06-11-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Dienstapotheek Eemland naar rechter na onverwachte beëindiging contract

Dienstapotheek Eemland gaat naar de rechter omdat zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hun contract abrupt hebben beëindigd. Volgens de apothekers willen de zorgverzekeraars niet zeggen waarom ze de samenwerking staken. “We hebben geen idee wat hierachter zit.”

29-10-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW45

Wat is de plaats van PCSK9-remmers?

04-11-2020 | door Anke Lambooij, Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Griepprik biedt mogelijk bescherming tegen COVID-19

Een griepvaccinatie versterkt de immuunreactie tegen het coronavirus, wat mogelijk kan leiden tot een betere bescherming tegen COVID-19. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc.

28-10-2020 | door PW

Toestemming IGJ voor verwerken recepten vanuit huis

Apothekers en apothekersassistenten krijgen gedurende de coronacrisis toestemming om recepten ook buiten de apotheek te verwerken. Medewerkers kunnen dan doorwerken als ze in thuisquarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

27-10-2020 | door PW

Twee weesgeneesmiddelen goedgekeurd voor handelsvergunning

Twee weesgeneesmiddelen hebben een positief advies gekregen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning, te weten het middel lumasiran (Oxlumo) en een gentherapie (Libmeldy).

06-11-2020 | door PW

Bijna 1 op de 5 antibiotica geen eerste-keusmiddel

Nederlandse apotheken verstrekten in 2019 2,9% minder antibiotica dan een jaar eerder. De verstrekkingen van tweede-keus- en reserve-­antibiotica namen met 4% sterker af, maar desondanks is bijna 20% van alle antibiotica-­afleveringen een middel uit deze groep. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

06-11-2020 | door SFK

Ook in Nederland opmars te zien van resistente micro-organismen

Antibioticaresistentie geldt als een van de grootste bedreigingen voor de wereldgezondheid. Hoewel het met overgebruik van antibiotica meevalt in Nederland, is ook hier ruimte voor verbetering. “Slim omgaan met innovatieve ideeën biedt veel kansen om infecties in de toekomst goed en veilig te kunnen blijven behandelen.”

06-11-2020 | door Frans van den Houdt

Creativiteit viert hoogtij in strijd tegen resistentie

Knutselen aan de structuur van bestaande anti­biotica, proberen het ‘schild’ van bacteriën of resistente enzymen te verzwakken, en testen met gloednieuwe antibiotische stoffen. Een greep uit de innovaties om multiresistente bacteriën te lijf te gaan. “Het hoofddoel is om één van de stoffen tot aan een fase I-studie te krijgen.”

06-11-2020 | door Maarke Roelofs

Antibiotica: kroon op het interbellum

Eén dag voor Operatie Duinkerken en ruim twaalf jaar na de iconische ontmoeting van Alexander Fleming met zijn vergeten petrischaal vol stafylokokken, werd op 25 mei 1940 het proof of concept geleverd voor het antibioticum penicilline. De schaal raakte via het geopende raam geïnfecteerd met de Penicillium-schimmel.

06-11-2020 | door Kees Baggerman

Risico op hypokaliëmie bij gebruik van flucloxacilline

Aandacht voor hypokaliëmie als mogelijke bijwerking van flucloxacilline is van belang, vooral wanneer het gebruik ervan wordt gecombineerd met hypokaliëmie-inducerende diuretica. Maar ook wanneer andere risicofactoren voor de ontwikkeling van hypokaliëmie aanwezig zijn. Tussen juni 2008 en september 2020 ontving Bijwerkingencentrum Lareb tien meldingen van hypokaliëmie bij het gebruik van flucloxacilline.

06-11-2020 | door Florence van Hunsel en Annet van Erp

Moderne techniek verbetert doseringen ‘oud’ antibioticum

Veel betalactam-antibiotica zijn al tientallen jaren op de markt. In de loop van de tijd is meer bekend geworden over hun spiegel/effect-relatie. In haar proefschrift evalueert Femke de Velde de doseringen van oude betalactam-antibiotica op basis van populatie-farmacokinetische modellen en de huidige farmacokinetische en farmacodynamische kennis. “Gezien het resistentieprobleem is het belangrijk de doseringen van antibiotica te optimaliseren.”

06-11-2020 | door Femke de Velde

Iets minder raadsel in ‘black box’

AIOS ziekenhuisfarmacie Tim Smeets wilde eindelijk wel eens weten hoe vancomycine zich gedraagt bij dialysepatiënten op de intensive care. Hij meet daartoe het antibioticum in restmateriaal uit bloedgasspuitjes. “Zo kunnen we nagaan of het juiste target wordt behaald.”

06-11-2020 | door Maarke Roelofs

MFB’s vervangen klassieke interactiebewaking G-Standaard

De klassieke medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard is vervallen. Sinds 1 november 2020 bevat de G-Standaard alleen nog interactiebewaking op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).

06-11-2020 | door KNMP

Apothekers betrokken bij proeftuinen voor verbetering therapietrouw

ZonMw honoreert vier onderzoeksprojecten gericht op verbetering van therapietrouw bij thuiswonende patiënten. Daarbij zijn ook apothekers en apotheken betrokken.

06-11-2020 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

‘Mensen kunnen meer doen dan direct naar de arts gaan’

Veertig jaar KNMP en een leven lang actief binnen de farmacie; ook na haar formele afscheid van de KNMP blijft Rian Lelie-van der Zande betrokken. Ze hoopt in 2021 haar promotie­onderzoek ‘Versterking van zelfmanagement’ af te ronden. Voor de apothekers ziet ze in de komende jaren een belang­rijke rol weggelegd als vraagbaak bij zelfzorg.

06-11-2020 | door Dennis Mulkens
Back to top