Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW48

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Samen beslissen

Tijd. Dat woord wordt door patiënten en zorgverleners vaak genoemd als remmende factor om samen beslissingen te nemen over het zorgproces, blijkt uit recent onderzoek van het Nivel. Patiënten hebben het over wachttijd, contacttijd en tijd van leven. Ze willen een langer consult met hun zorgverlener, want als het contact te snel verloopt slagen ze er niet in een weloverwogen besluit te nemen over hun behandeling. Zorgverleners zeggen geen tijd te hebben om alle verschillende stappen van het samen beslissen te doorlopen en denken dat veel tijdwinst te behalen valt in de voorbereiding. Bijvoorbeeld door patiënten te wijzen op de verschillende (digitale) keuzehulpen, waarmee zij zich gericht kunnen voorbereiden op het gesprek over hun behandeling.

27-11-2020 | door Frans van den Houdt

Weerstand

Veel mensen vragen naar vitamine D. Want in de krant staat dat het helpt tegen corona. Het stond ook in de Margriet en de buurvrouw had gezegd dat het echt heel belangrijk was.

27-11-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

NZa: patiënt is vrij in keuze voor internetapotheek

Patiënten mogen niet belemmerd worden als zij hun geneesmiddelen willen bestellen bij een internetapotheek. Huisartsen moeten hieraan meewerken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die meerdere signalen heeft ontvangen dat huisartsen recepten niet digitaal willen doorsturen naar een internetapotheek.

16-11-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW48

Welk vaccin wordt gebruikt voor maternale kinkhoestvaccinatie?

25-11-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum en Kinderformularium

Tocilizumab effectief voor COVID-19-patiënt op ic

Het geneesmiddel tocilizumab heeft een positief effect bij zeer zieke COVID-19-patiënten op de intensive care. Dat blijkt een internationaal onderzoek in ruim 260 ziekenhuizen, meldt het UMC Utrecht.

19-11-2020 | door PW

Apothekers van BENU checken gezondheid

In ruim 35 BENU-apotheken zijn apothekers gestart met het aanbieden van een uitgebreide gezondheidscheck. Vanaf volgend jaar gaat BENU Apotheek de nieuwe test aanbieden in alle 365 apotheken. Volgens de nieuwe visie van de apotheekketen ontwikkelt de apotheker zich als gezondheidscoach.

19-11-2020 | door PW

Corona-vaccin van Moderna is 94,5% effectief

Het nieuwe COVID-19-kandidaatvaccin van Moderna heeft een effectiviteit van 94,5%. Dat blijkt volgens de Amerikaanse fabrikant uit de resultaten van de fase III-studie.

17-11-2020 | door PW

Ook bij milde lymfopenie oppassen met dimethylfumaraat

Patiënten met milde lymfopenie – lymfocytenaantal ≥0,8 × 109/L en onder de ondergrens van normaal – lopen het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) bij gebruik van dimethylfumaraat (Tecfidera).

27-11-2020 | door PW

Bijna 1 op de 5 gebruikt mogelijk te veel triptanen

Voor behandeling van migraine verstrekken openbare apotheken in 2020 naar verwachting aan bijna 210.000 mensen een triptaan. Dit aantal gebruikers is al jaren stabiel. Uitgaande van gemiddeld twee aanvallen per maand, gebruikt bijna één op de vijf mensen mogelijk te veel. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

27-11-2020 | door SFK

Patiënt krijgt stem bij het ontwikkelen van farmaceutische zorg

Patiënten actief betrekken bij het bouwen van een e-coach en voorlichting geven in de spreekkamer over de werkelijke effecten van een behandeling met geneesmiddelen. Apotheker Job Eijsink uit het Isala ziekenhuis en ziekenhuisapotheker Ewoudt van de Garde uit het St. Antonius Ziekenhuis vertellen hoe zij naast klinische uitkomsten de ervaringen van patiënten gebruiken om de zorg te verbeteren.

27-11-2020 | door Edwin Bos

Tijd is rijp voor meer duurzaamheid in de apotheek

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de samenleving. Ook in de zorg krijgt het een steeds prominentere plaats. Grote vraag is hoe individuele apothekers en het hele apotheekteam dit kunnen vormgeven. “Tijdens de eerste golf van de coronapandemie kreeg hergebruik van schaarse middelen al een impuls, het is nu zaak dit vast te houden en verder uit te breiden.”

27-11-2020 | door Paola Mian, Roland van den Berg en Ilona Prins-Can

Coronatijd stimuleert tot slagvaardig reageren

Tijdens de coronacrisis hoogwaardige zorg aan kankerpatiënten kunnen blijven bieden en tegelijkertijd alle COVID-maatregelen in acht nemen is geen geringe uitdaging voor ziekenhuizen. In het Erasmus MC is een aantal veranderingen doorgevoerd in de manier waarop patiënten antikankertherapieën krijgen, met als doel hen zo kort en weinig mogelijk in het ziekenhuis te laten zijn.

27-11-2020 | door Meta H.M. Diekstra, Stefan Sleijfer en Roelof W.F. van Leeuwen

Spotlight op advies bij medicatie

Het eerste-uitgiftegesprek kan beter, vond apotheker Willemijn Hop van de Harderwijkse Service Apotheek de Akker. Ze verdiepte zich in de materie en schoolde drie assistenten bij. “Vermijd de valkuil om koste wat kost je verhaal af te draaien.”

27-11-2020 | door Annemiek Veelenturf

Minste weerstand

De afgelopen maanden worden we continue uitgedaagd én opgedragen om ons handelen, ons gedrag, aan te passen. Hierdoor zijn we ons er bewuster van dan ooit hoe complex het is om gewoontes los te laten. Gedrag veranderen is moeilijk, zeker als we, zoals bij corona, er niet zelf voor kiezen en niet voor onszelf, maar voor anderen moeten veranderen. Psychologen geven aan dat we zo zijn geprogrammeerd dat ons brein er, onbewust, voor kiest om met weinig moeite voldoende te bereiken.

27-11-2020 | door Maayke Fluitman, bestuurder KNMP

Webinar ‘Betrouwbare Geneesmiddelinformatie op de KNMP Kennisbank’

Het webinar ‘Betrouwbare geneesmiddelinformatie op de KNMP Kennisbank’, met onder meer inzicht in de zoekfuntie, vindt plaats op 3 december 2020.

27-11-2020 | door KNMP

KNMP en CBG presenteren ‘Medicijnen in het kort’

De KNMP en het College ter Beoordeling van Genees­middelen (CBG) komen met een nieuwe, ingekorte vorm van medicijninformatie: ‘Medicijn in het kort’. Patiënten raken hiermee in één oogopslag geïnformeerd over het gebruik van hun geneesmiddel, de gunstige effecten ervan en de meest voorkomende of belangrijkste bijwerkingen.

27-11-2020 | door KNMP

Gebruikers rifas over het algemeen tevreden

Apothekers beoordelen het Risico-instrument Farmaceutische Stoffen (RiFaS) gemiddeld met een rapportcijfer van 7,5. Dit blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek van het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) onder apothekers over RiFaS. Op basis van de bevindingen van dit onderzoek is een aantal verbeteringen in RiFaS doorgevoerd.

27-11-2020 | door Shiwai Ng
Back to top