Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW10

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Scherp

Als het over farmacie gaat in de verkiezingsprogramma’s vliegen de meest scherpe formuleringen je om de oren. De macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt, apothekers dienen extra mogelijkheden te krijgen om dure medicijnen zelf te maken en de noodzaak is groot om de productie van geneesmiddelen uit Azië naar Europa te halen. Alles blijft betaalbaar, transparantie over prijzen is essentieel en misbruik van patenten wordt aangepakt.

12-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

CO2-footprint

Een jaar geleden vreesde ik voor oncontroleerbare medicijntekorten als gevolg van de huidige crisis. Maar tot dusver lijken we redelijk gespaard in onze afhankelijke positie, waarbij we de meeste medicijnen in Azië laten produceren. Verandert dit na de crisis? Hoewel het totaal niet logisch of strategisch verstandig is, blijft het wel gewoon goedkoper. Zelfs nadat de spullen 20.000 km zijn vervoerd.

12-03-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Geen bewijs voor werking vitamine D bij COVID-19

Op basis van de huidige stand van de wetenschap is niet te beoordelen of vitamine D-supplementen helpen bij de preventie van COVID-19. Daarvoor is nog onvoldoende bruikbaar onderzoek beschikbaar. Dat concludeert de Gezondheidsraad, die op verzoek van de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) advies uitbrengt.

03-03-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW10

Hoe vaak is een in India geproduceerde charge gecontroleerd door een laboratorium op specificaties voordat de Nederlandse patiënt het ontvangt?

10-03-2021 | door Oscar Smeets, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Meerderheid heeft geen behoefte aan contact met arts

Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben de meeste mensen (50-74%) geen behoefte gehad aan contact met de huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist. Van de mensen die dat wel hadden, heeft de meerderheid de zorgverlener gewoon bezocht of digitaal dan wel telefonisch contact gehad. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

05-03-2021 | door PW

IGJ: inzet voormalig zorgpersoneel tijdelijk toegestaan

Door drukte en uitval van personeel door besmetting en quarantaine krijgen zorgaanbieders tijdelijk de ruimte de zorg anders te organiseren. Bijvoorbeeld door de inzet van studenten geneeskunde of voormalige zorgverleners. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

05-03-2021 | door PW

Reumapatiënt kan veilig medicatie afbouwen

Reumapatiënten die minstens zes maanden nauwelijks tot geen klachten ervaren van hun ziekte, kunnen veilig hun medicatie afbouwen. Na stapsgewijze afbouw kan 15% van de patiënten helemaal zonder geneesmiddelen en 80% kan minderen. Daarbij maakt het niet uit welk geneesmiddel het eerst wordt afgebouwd.

04-03-2021 | door A. Veelenturf (430255)

Eerste orale middel bij spinale musculaire atrofie

Risdiplam (Evrysdi) heeft een positief advies ontvangen voor een handelsvergunning. Het is hiermee het eerste orale geneesmiddel bij spinale musculaire atrofie 5q (5q spinale spieratrofie, SMA). De geneesmiddelencommissie voor humane middelen, de CHMP, van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) geeft dit advies na analyse van twee klinische studies. Hierin is de effectiviteit aangetoond bij verschillende types SMA.

12-03-2021 | door PW

SFK steunt samenwerkingen voor beter medicijngebruik

Het farmacotherapeutisch overleg (FTO) is een overleg tussen huisartsen en apothekers waarbij zij kennis uitwisselen en afspraken maken over het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen. Begin 2021 ondersteunde de SFK 219 van zulke samenwerkingsverbanden door de gegevens van deelnemende apotheken te koppelen. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

12-03-2021 | door SFK

Openbaar apotheker en ziekenhuis investeren in poliklinisch apotheker

In samenwerking met het Medisch Spectrum Twente (MST) heeft openbaar apotheker Mathijn Brummelhuis uit Enschede poliklinisch apotheker Luc Huurneman opgeleid in zijn apotheek, zonder ‘gedoe over concurrentie’. “Ons gezamenlijk doel is het verbeteren van de medicatieoverdracht, daarvoor moeten we elkaar goed leren kennen.”

12-03-2021 | door Edwin Bos

‘Waar de pillen voor zijn? Dat weet ik eigenlijk niet’

2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen en ondervinden stress omdat ze informatie niet begrijpen. Apothekers en apothekersassistenten weten niet altijd om welke patiënten het gaat. Dit artikel laat hen zien hoe ze goede uitleg kunnen geven over medicijnen in makkelijke taal. Zij kunnen onder meer gebruikmaken van de terugvraag-methode.

12-03-2021 | door Marianne Dees, Gudule Boland en Matthijs Engering

Niet-kleincellige longkanker: cemiplimab verbetert overleving

Monotherapie met cemiplimab verbetert bij patiënten met niet-kleincellige longkanker met programmed cell death-ligand 1 (PD-L1-) de overall-overleving en progressievrije overleving meer dan chemotherapie. Daarmee is cemiplimab een potentiële nieuwe behandel­optie.

12-03-2021 | door Linda de Graaf

Meer aandacht voor afbouwen PPI’s in herziene NHG-Standaard Maagklachten

Afbouwen van protonpompremmers (PPI’s) krijgt in de recent geactualiseerde NHG-Standaard Maagklachten meer aandacht. Daarnaast hebben H2-antagonisten een prominentere rol gekregen. Onduidelijk blijft welke H2-antagonist in de praktijk moet worden gekozen, gezien de leveringsproblemen. Verder is het van belang de patiënt eenduidig voor te lichten over het innametijdstip van PPI’s.

12-03-2021 | door Jamila Abou en Sek Hung Chau

Perspectief voor kind met kanker

Kinderen met kanker een betere toekomst bieden. Dat is voor apotheker Nora Jamaladdin dé motivatie om te kiezen voor het onderzoekspad. “Mijn farmaceutische achtergrond is van toegevoegde waarde binnen de multidisciplinaire onderzoeksgroep.”

12-03-2021 | door Delia Titre

Apothekers Podcast wint KNMP Zorginnovatieprijs

De KNMP Zorginnovatieprijs 2021 gaat naar openbaar apotheker Harm Geers met zijn Apothekers Podcast. Dat is 9 maart bekendgemaakt in het World Forum in Den Haag tijdens het KNMP Voorjaarscongres 2021.

12-03-2021 | door KNMP

Begin bij het begin

12-03-2021 | door Jacco Pesser, bestuurder KNMP

Website ‘Samen voor medicatieoverdracht’ live

De website samenvoormedicatieoverdracht.nl is live. Via deze Nictiz-website van het programma Medicatieoverdracht lezen apothekers en andere zorgaanbieders, softwareleveranciers en patiënten over medicatieoverdracht.

12-03-2021 | door KNMP
Back to top