Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Een inspectie door medewerkers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is niet altijd fijn. Zorgt voor spanning. Logisch, want hoe leuk is het als iemand even je werk dat je naar eer en geweten verricht komt doorlichten? En dan ook nog constateert dat je steken laat vallen. En daar bovenop ook nog eens een fikse boete (een kleine zeventienduizend euro) oplegt. Logisch dat je daar dan niet al te relaxed op reageert. Woedend soms. Met de inspecteur als de gebeten hond.
Het is slecht nieuws dat van het AstraZeneca-vaccin een nieuwe ernstige bijwerking – die gelukkig weinig lijkt voor te komen – is ontdekt. Het is goed nieuws dat het meldsysteem van bijwerkingen werkt. Begrijpelijkerwijs is er veel aandacht voor bijwerkingen van coronavaccins. Ze liggen onder een vergrootglas, en ja dat kan leiden tot onrust. Maar als ze in plaats van onder een vergrootglas te liggen, onder het tapijt worden geveegd, zou dat terecht veel meer onrust geven.
Voor patiënten met een onbekende primaire tumor (PTO) is een uitgebreide DNA-test beschikbaar die een doelgerichte behandeling mogelijk maakt. Zorgverzekeraars kunnen deze test vanaf nu ook vergoeden vanuit de basisverzekering.
Welk effect heeft langdurige blootstelling aan NSAID’s op vissen?
Door de coronapandemie kan nog maar 49% van de ziekenhuizen de kritieke planbare zorg volledig volgens planning leveren. Ook de druk op de intensive care (ic) is onverminderd hoog. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Coronatestservice in Badhoevedorp heeft ondanks een verbod eerder deze maand nog zeker twaalf coronatesten afgenomen. Dat is vastgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die het bedrijf een last onder dwangsom heeft opgelegd voor iedere volgende coronatest.
Omdat er geen risico’s zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind adviseert de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 & Zwangerschap’ alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Bij voorkeur met het vaccin van Pfizer of Moderna. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Zorgverleners in de huisartsenpraktijk vrezen een mogelijke toename van de werkdruk doordat patiënten hun medische gegevens voortaan online kunnen inzien. Patiënten zijn verontrust dat de privacy niet goed is geborgd. Dat blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van Nivel, Radboudumc en Universiteit Maastricht.
De remmer van fosfatidylinositol 3-kinase p110δ (PI3Kδ) en PI3K-γ, duvelisib (Copiktra), heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het is net als PI3Kδ-remmer, idelalisib, geïndiceerd bij chronische lymfatische leukemie (CLL) en refractair folliculair lymfoom (FL). Bij CLL kan het worden toegepast na falen van twee eerdere behandelingen en bij FL als deze refractair is na twee eerdere behandelingen.
Openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 1 miljoen mensen een pijnstiller uit de groep opioïden. Van hen ontvingen ruim 560.000 een sterkwer¬kende variant. In 2019 waren dat er nog bijna 585.000. Daarmee toonde 2020 – na de eerste daling in jaren in 2019 – opnieuw een afname, ditmaal met 3,7%. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wil verslaving onder zorgverleners een halt toeroepen en beboet sinds 2019 apothekers voor het niet goed registreren van opioïden. Inmiddels zijn vier boetes uitgedeeld. Ondanks een Handreiking voor de opiumwetadministratie, blijven apothekers met vragen zitten. “Wij zijn altijd bereid mee te kijken en mee te denken.”
Heruitgifte van dure medicatie is niet toegestaan op grond van de Geneesmiddelenwet en de Falsified Medicines Directive (FMD). Met behulp van temperatuurloggers is in de Universitaire Poliklinische Apotheek Amsterdam UMC (locatie VUmc) inzichtelijk gemaakt hoeveel onnodige verspilling van dure medicatie plaatsvindt. “Door heruitgifte onder voorwaarden toe te staan kan verspilling worden tegengegaan en kostbesparing worden gerealiseerd.”
Het verantwoord halveren van tabletten blijkt vaak een lastige klus. Handmatig breken is vooral voor ouderen moeilijk en levert bovendien vaak twee ongelijke helften op. Apotheek Voorzorg laat zien dat machinaal halveren de beste optie is om aan de strenge kwaliteitsnormen te voldoen. “Zo kan correcte farmacotherapeutische zorg op maat worden geleverd aan oudere en specifieke zorg behoevende patiënten.”
Bij patiënten die eerder spierklachten hadden bij een statine leidt behandeling met atorvastatine 20 mg niet altijd tot meer of ernstiger spierklachten dan placebo. N-of-1-trials, waarop deze conclusie is gebaseerd, kunnen patiënten helpen een keuze te maken over het herstarten van een cholesterolsyntheseremmer.
De circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd leidt bij GDS-apotheken en zorginstellingen tot extra werk en vermindering van de medicatieveiligheid, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. “Wij hopen hiermee een bijdrage te leveren aan een evaluatie van de circulaire.”
Waan Yasen, werkzaam bij Service Apotheek Waldeck in Den Haag, werkte mee aan Medicijnen, een jeugdboek over de wereld van de farmacie. “Het is goed dat kinderen leren over ziek zijn, maar ook weten dat een pilletje hen beter kan maken.”
Apotheken die de zorgbonus hebben aangevraagd dienen deze uiterlijk 6 juni 2021 te verantwoorden. De verantwoording geldt voor zorgaanbieders die in 2020 een subsidie hebben ontvangen vanaf € 25.000. Dat stelt de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) op haar website.
Collega’s zullen ook in mei druk in de weer zijn met het ompakken en voor toediening gereed maken van vaccins. Maar hoewel het aantal vaccinaties stijgt, zijn er zorgen over de registratie ervan. Bij het RIVM is zo’n 70 procent van alle vaccinatiegegevens bekend. Hun systeem, CIMS, wordt gevuld door GGD‘en, ziekenhuizen en huisartsenpraktijken. Met de gegevens worden de vaccinatiegraad en bijwerkingen in de gaten gehouden.
De bekostiging en contractering in de farmacie staan centraal tijdens de zes districtsledenwebinars (DLW’s), die plaatsvinden van 19 mei tot en met 2 juni 2021. Deze thema’s bepalen voor een groot deel de randvoorwaarden voor de uitoefening van het vak van ziekenhuisapotheker en openbaar apotheker. Apothekers krijgen tijdens de DLW’s inzage hierin en worden bijgepraat over actuele ontwikkelingen.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad