Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW19en20

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Heel praktisch

Praktijk Research In Samenwerking Met Apothekers, daar staan de letters PRISMA voor. Aan de vooravond van het jaarlijkse congres klinkt steevast de oproep aan openbaar apothekers aan de slag te gaan met praktijkonderzoek, en aan het PW om hiervoor reclame te maken. Want het aantal onderzoekende openbaar apothekers mag best omhoog.

14-05-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Risico's

Onderweg naar de apotheek luisterde ik in de auto een stukje van de Apothekers Podcast. Dit vernieuwende initiatief van Harm Geers, wat mij betreft de terechte winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2021, zet de apotheker mooi op de kaart als medicatiespecialist. En hoewel ik niet echt tot de doelgroep behoor, vond ik de aflevering over besluitvorming en risico-inschatting erg interessant.

14-05-2021 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Rekenmodel voor opnieuw geregistreerde medicijnen

Een realistische prijs berekenen voor geneesmiddelen die na jaren gebruik ineens opnieuw worden geregistreerd. Met dat doel hebben onderzoekers van Medicijn voor de Maatschappij (Amsterdam UMC) en Zorginstituut Nederland een rekenmodel ontwikkeld.

04-05-2021 | door PW

Bijna 400 meldingen trombose en embolieën na vaccinatie

Na bijna 4 miljoen coronavaccins zijn tot half april 399 gevallen gemeld van trombose of embolieën. Bij de meeste vaccins is het aantal meldingen van trombose niet hoger dan het verwachte aantal dat optreedt zonder vaccinatie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat nog geen conclusies kan trekken over een relatie met de vaccins.

03-05-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2021 PW19 en 20

Wat voor advies moet u geven over vergeten van de pil direct aansluitend aan de stopweek op dag 1?

12-05-2021 | door Bianca Soree, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

IGJ: verpak en verkoop coronazelftesten per stuk

Bij de introductie van de coronazelftest zijn diverse verpakkingen verschenen die niet altijd voldeden aan de eisen. Ook was de communicatie over het gebruik niet helemaal op orde. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ), die bij proefaankopen diverse tekortkomingen heeft geconstateerd.

06-05-2021 | door PW

‘Prijs nieuw medicijn taaislijmziekte moet 75% dalen’

De prijs van het nieuwe geneesmiddel Kaftrio, een triple-therapie van elexacaftor, tezacaftor en ivacaftor voor de behandeling van taaislijmziekte, moet minstens 75% dalen. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Tamara van Ark van Medische Zorg.

06-05-2021 | door PW

Pemigatinib nieuwe orale tyrosinekinaseremmer

De nieuw ontwikkelde tyrosinekinaseremmer voor oraal gebruik pemigatinib (Pemazyre) remt fibroblast groeifactorreceptorfactor (FGFR) 1, 2 en 3. De afwijkende vorm van FGFR komt voor op het oppervlak van kankercellen bij galwegcarcinoom (cholangiocarcinoom). Door blokkade van FGFR voorkomt pemigatinib de groei van deze kankercellen.

14-05-2021 | door PW

Grote verschillen in kosten CVRM-medicatie

Openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 4 miljoen mensen een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij cardiovas¬culair risicomanagement. De gemiddelde kosten per gebruiker kunnen sterk uiteenlopen, afhankelijk van de specifieke CVRM-middelen die de patiënt gebruikt. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

14-05-2021 | door SFK

‘Schroom niet praktijkonderzoek op te zetten, het is belangrijk’

Praktijkonderzoek is leerzaam en nuttig voor de apotheker en goed voor de patiënt, onderstrepen Rianne Weersink en Bram Mertens, die hun werk bekroond zagen met een PRISMA-prijs. Zelf kwesties uitzoeken waar je in de praktijk tegenaan loopt, leidt tot betere farmaceutische zorg. “Het werkt zeer motiverend.”

14-05-2021 | door Frans van den Houdt

Blended onderwijs: aantrekkelijke mix online lessen en praktijkopdrachten

Studenten die starten met de master farmacie in Leiden willen vooral zorgverlener worden. Hierbij lijkt het vak statistiek niet populair, terwijl het opzetten, uitvoeren en interpreteren van onderzoek juist een academische kerncompetentie is. Reden voor universitair hoofddocent Martina Teichert haar lessen grondig te herzien, tot tevredenheid van studenten en haarzelf.

14-05-2021 | door Martina Teichert

Thematisch werken vanuit één apotheek levert veel winst op

Eén apotheek, die zorgdraagt voor zowel de klinische als poliklinische farmaceutische specialistische zorg, en thematisch werkt. Dat is het resultaat van de transitie die de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht (MUMC+) het afgelopen jaar heeft doorlopen. “De kwaliteit van onze zorg is verbeterd.”

14-05-2021 | door Carlota Mestres Gonzalvo, Ellen Frankfort en Liesbeth van de Ven

Overgang: meer kennis is nodig

Meer bewustwording is nodig over klachten bij de overgang, zodat deze beter worden herkend en behandeld, vindt Eric van der Borg. “Artsen en apothekers moeten het onderwerp, zodra het weer kan, in een FTO bespreken.”

14-05-2021 | door Frans van den Houdt

Handreiking met adviezen voor begeleiding bij opioïdenafbouw beschikbaar

De ‘Handreiking afbouw opioïden’ is beschikbaar. Apothekers krijgen middels deze handreiking adviezen over het begeleiden van patiënten bij het afbouwen van opioïdegebruik.

14-05-2021 | door KNMP

Aanbevelingen over bijdrage apotheker richting informateur

De KNMP doet vier aanbevelingen voor de zorgparagraaf in het nieuwe regeerakkoord. In een formatiebrief vraagt zij aandacht voor geneesmiddelentekorten, de rol van apothekers in het vaccinatieproces, elektronische gegevensuitwisseling en bekostiging van farmaceutische patiëntenzorg.

14-05-2021 | door KNMP

Te veel om te kiezen

Er gebeurt veel in de zorg. Mooie initiatieven komen wekelijks tot mij. Uit de wijk, gemeente, provincies en regio’s. Opvallend genoeg zijn het doorgaans monodisciplinaire projecten. Niet dat daar geen pareltjes tussen zitten, integendeel. Maar opschalen naar landelijk niveau, of verankeren in richtlijnen of handreikingen, is weer een andere tak van sport. Dat vereist meer praktijkonderzoek en publicaties. Laat zien wat je doet, durf te shinen!

14-05-2021 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurder KNMP
Back to top