Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Ook heel klein, net als een virus, en al even dodelijk: de malariaparasiet. Niet alleen in een bepaald pandemiejaar, maar ieder jaar. Jaar in jaar uit, honderdduizenden doden, vooral kinderen jonger dan 5 jaar. Maar waar is het vaccin? In ontwikkeling, horen we al jaren.
Na maanden wachten mag ook ik eindelijk mijn boodschappen bestellen bij de duurzaamste online supermarkt van ons land. Op een door mij gekozen moment staat een uiterst vriendelijke bezorger met zijn elektrische auto voor de deur.
Deze pandemie biedt nu het momentum om organisatie, aanbod en financiering van de zorg duurzaam te verbeteren. Dit schrijven Marian Kaljouw en Sjaak Wijma, bestuursvoorzitters van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland, in een open brief aan zorgbestuurders. “Deze veranderingen vragen om lef en leiderschap”.
Welk middel wordt niet meer aanbevolen bij rosacea?
De designer drug 3-MMC komt op Lijst II van de Opiumwet en is voortaan verboden. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten naar aanleiding van zorgwekkende signalen over de gezondheidsrisico’s van dit middel.
Huisartsen en psychiaters schrijven het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl de richtlijnen benadrukken dit niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV.
Bepaalde psychologische interventies zoals Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) zijn een goed alternatief voor antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Claudi Bockting en Josefien Breedvelt van het Amsterdam UMC.
Empagliflozine (Jardiance) heeft een positief advies ontvangen voor registratie bij hartfalen van de geneesmiddelencommissie voor humane middelen, de CHMP, van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
De SFK ontving in 2020 pseudoniemen van ongeveer 90% van de SFK-deelnemers. Deze pseudoniemen helpen de SFK om in rapportages voor apothekers geneesmiddelgebruik beter in kaart te brengen en om nauwkeurigere schattingen te maken van aantallen medicijngebruikers. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Meer jonge ziekenhuisapothekers in opleiding hebben te kampen met een onveilig opleidingsklimaat dan eerder gedacht, blijkt uit een enquête van JongNVZA. De vereniging heeft gezond en veilig werken in de ziekenhuisapotheek daarom tot speerpunt gebombardeerd, vertelt voorzitter Suzan Detert Oude Weme. “Iedereen moet altijd alles kunnen en durven zeggen zonder in de problemen te komen.”
In ziekenhuizen door heel Nederland worden handboeken parenteralia geraadpleegd voor het bereiden, opslaan en toedienen van parenterale geneesmiddelen. Promovendus Frank Doesburg onderzocht hoe deze handboeken in Nederland tot stand komen. Zijn belangrijkste conclusie: “Het is weer tijd voor een landelijk handboek parenteralia.”
Levetiracetam of zonisamide zijn geen anti-epileptica van eerste keuze voor patiënten met focale epilepsie. Lamotrigine zou de standaardbehandeling moeten zijn in toekomstige onderzoeken.
Bij patiënten met vroege ziekte van Alzheimer resulteert donanemab in een betere samengestelde score voor cognitie in vergelijking met placebo na 76 weken. De betere score geldt ook voor de mogelijkheid activiteiten in het dagelijks leven uit te oefenen. De resultaten voor de secundaire uitkomsten waren gemengd.
In de media verschijnen steeds vaker berichten over gezondheidsincidenten met de designer drug 3-MMC. Er wordt gewaarschuwd voor verslaving en zelfs overlijden. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ziet steeds vaker 3-MMC-vergiftigingen.
Apothekers die pensioen opbouwen bij Stichting Pensioenfonds Openbaar Apothekers hebben er recht op te weten of hun geld in discutabele bedrijven wordt belegd, betoogt Majid Ghalit. Hij is een petitie gestart om opheldering te krijgen.
Het bezoek aan een farmacotherapeutisch overleg over medicijnresten in water opende Cynthia Ong haar ogen; ze wist niet dat medicijnen zoveel schade aanrichten in het milieu. “Beschamend dat ik daar niet eerder bij heb stilgestaan.”
Omdat de Europese Medical Devices Regulation (MDR) sinds 26 mei 2021 van kracht is, moeten medische hulpmOmdat de Europese Medical Devices Regulation (MDR) sinds 26 mei 2021 van kracht is, moeten medische hulpmiddelen die op de Europese markt worden gebracht aan strengere eisen voldoen. De nieuwe regels gelden ook voor hulpmiddelen die al op de markt zijn.iddelen die op de Europese markt worden gebracht aan strengere eisen voldoen. De nieuwe regels gelden ook voor hulpmiddelen die al op de markt zijn.
De handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’ is geactualiseerd. In de herziene handreiking zijn nieuwe en vernieuwde instrumenten en werkwijzen toegevoegd. Ook is deze verrijkt met actuele informatie.
Op vaste momenten in het jaar biedt de KNMP haar leden een aantal activiteiten aan. Denk aan de congressen en de districtsledenbijeenkomsten. Dit waren altijd fysieke ontmoetingen, die we door de coronacrisis ineens online moesten aanbieden. Uit evaluaties blijkt dat veel apothekers hunkeren naar het verleden, maar er zijn misschien nog wel meer leden die de online versies wel zo waardevol vinden.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad