Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Vaccineren, vaccineren, vaccineren. Iets anders telt even niet. Met alle hens aan dek wordt getracht zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen een coronavaccin toe te dienen. Bij de voorbereiding van de campagne gericht op het ziekenhuispersoneel wilde de NVZA daarom graag meewerken, zoals voorzitter Gerard Hugenholtz toelicht.
“Waar zal ik in mijn volgende column over schrijven? Iemand een idee?”, vroeg ik laatst tijdens de koffie. Ik liep al weken te malen over een goed onderwerp, maar er was nog niks bruikbaars boven komen borrelen.
In een grote logistieke operatie hebben ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten het vaccineren van ruim 38.000 medewerkers in de acute zorg binnen vijf dagen succesvol gecoördineerd en uitgevoerd. “Met een zo kort houdbaar vaccin moesten we snel handelen.”
Welke bewering over de antipsychotica is juist?
Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid moeten alsnog een overeenkomst sluiten met Dienstapotheek Eemland, oordeelt de voorzieningenrechter in Utrecht. De zorgverzekeraars hadden onterecht het contract voor farmaceutische spoedzorg geweigerd.
Voor twee geneesmiddelen heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positief geadviseerd voor uitbreiding van indicaties.
Nederlandse apotheken verstrekten in 2020 aan ruim 530.000 mensen medicatie via een geïndividualiseerde distributievorm, wat neerkomt op ongeveer 4,5% van alle geneesmiddelgebruikers. In totaal werd voor 22,5 miljoen weken medicatie in deze distributievorm geleverd. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Stel je voor, het verlenen van zorg aan je patiënten verloopt net zo vlot als het gebruik van je eigen smartphone. Hoe handig is dat. De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) zou hiervoor wel het ideale vehikel kunnen zijn, betogen negentien masterstudenten Farmacie in Utrecht. Tijdens de keuzecursus Digitale Farmaceutische Zorg onderzochten zij de rol van de PGO in de apotheek.
Mensen die rijgevaarlijke geneesmiddelen gebruiken rijden de eerste twee weken van hun therapie geen auto, maar kruipen daarna weer achter het stuur. Hun eigen ervaring speelt een belangrijkere rol bij het besluit wel of niet te gaan rijden dan informatie over het effect van het geneesmiddel op reactievermogen en rijvaardigheid. Het tweede uitgiftegesprek kan uitkomst bieden.
CGRP-remmers zijn sinds twee jaar beschikbaar voor preventie van migraineaanvallen. Momenteel is nog weinig bekend over mogelijke niet-lokale bijwerkingen. Meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb tonen een verscheidenheid aan gemelde klachten: naast musculoskeletale symptomen vielen Raynaudklachten en gewichtstoename op.
Behandeling met febuxostat bij het voorkómen van jichtaanvallen is niet inferieur aan allopurinol wat betreft de cardiovasculaire veiligheid. Langdurig gebruik is ook niet geassocieerd met een toegenomen risico op overlijden of een ernstige bijwerking in vergelijking met allopurinol.
De dosering van anti-schimmelmedicatie moet ten opzichte van het advies in de bijsluiter worden aangepast bij (morbide) obese patiënten. Dit kan bijwerkingen verminderen en de effectiviteit verhogen, wat essentieel is bij medicatie tegen invasieve schimmelziekten. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het St. Antonius ziekenhuis. “Geen van de vier onderzochte middelen wordt optimaal gedoseerd bij obese patiënten.”
Het gepieker en de stress die de coronatijd met zich meebrengt, zorgen voor extra benzodiazepinegebruik, merken ze achter de balie bij de Amersfoortse Apotheek Orion. Met Benzomoe proberen zij deze patiënten van hun “pammetje” af te krijgen.
Apothekers kunnen tot 5 april hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2021. De beste abstracts worden gepubliceerd in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek.
Een apart overzicht met vragen en antwoorden (Q&A) over vaccins tegen het coronavirus is op KNMP.nl beschikbaar gesteld voor apothekers en hun team. Deze pagina is een aanvulling op de Q&A over het coronavirus in het algemeen. De informatie op KNMP.nl wordt voortdurend up-to-date gehouden.
Het is zover. Vaccins die in sneltreinvaart zijn ontwikkeld, getest, geproduceerd en gedistribueerd worden nu toegediend. Na een hectisch jaar waarin ons leven gedomineerd werd door het coronavirus, gloort er licht aan het eind van de tunnel.
In deze aflevering van de rubriek ‘Een dag met …’ lopen we mee met Michou Kortrink, districtscoördinator van de districten Noord en Noordwest I. Kortrink is sinds april 2020 de verbindende schakel tussen het KNMP-bureau in Den Haag en alle leden op lokaal, regionaal en districtsniveau in het noorden van het land. Sinds de uitbraak van het coronavirus houdt zij vanaf Texel contact met de leden.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad