Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW30en31

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Steeds gezonder

Hoe gezond leef jij eigenlijk? Met die vraag zullen we elkaar steeds vaker om de oren slaan. Dat is in ieder geval de verwachting van Rogier Larik, voorzitter van de kersverse Club van leefstijlapothekers.

30-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

ACM geeft fabrikant Leadiant boete van kleine 20 miljoen euro

Geneesmiddelenfabrikant Leadiant krijgt een boete van € 19,6 miljoen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het rekenen van een veel te hoge prijs voor het geneesmiddel CDCA-Leadiant. Het bedrijf heeft volgens de markttoezichthouder misbruik gemaakt van haar economische machtspositie.

19-07-2021 | door PW

Humor

Na een eerdere column over mopperende patiënten, is het misschien goed om ook eens de andere kant te laten zien. Velen hebben, ondanks lichamelijke problemen, nog volop humor. En dat trekt ze er soms doorheen, is mijn idee.

30-07-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

´Leids onderzoek veelbelovend voor farmacogenetica´

Wetenschappers van het LUMC zijn er met behulp van machine learning in geslaagd de enzymactiviteit van CYP2D6 nauwkeuriger te voorspellen. Met deze continue schaal kan een aanzienlijk groter deel van de variabiliteit in enzymactiviteit worden verklaard (79%) dan met de gangbare methode (54%).

22-07-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Positief advies upadacitinib bij indicatie atopische dermatitis

Upadacitinib (Rinvoq) heeft een positief advies ontvangen van het Europees geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP voor uitbreiding van de indicatie.

30-07-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW30en31

Een 76-jarige patiënt komt in de apotheek met een recept van de huisarts voor claritromycine 2 keer per dag 500 mg voor een bacteriële huidinfectie, maar de patiënt gebruikt ook andere geneesmiddelen. Wat doet u?

28-07-2021 | door S. de Klerk, afdeling Medicatiebewaking, Stichting Health Base, Houten

Rivaroxaban stoot acenocoumarol van de troon

Sinds het beschikbaar komen van DOAC’s als orale antistollingsmiddelen ziet de SFK het aantal gebruikers van deze groep stijgen. Deze toename gaat ten koste van de meer traditionele VKA’s. Begin 2021 is het meest gebruikte antistollingsmiddel voor het eerst een DOAC. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

30-07-2021 | door SFK

De apotheek als gezondheidshuis in de wijk, voor alle relevante vragen

De taken van de apotheker zullen de komende jaren drastisch veranderen, onderstreept Rogier Larik. De algehele gezondheidstoestand van mensen komt centraal te staan, in plaats van de distributie van geneesmiddelen. Om die nieuwe rol te benadrukken is de Club van leefstijlapothekers opgericht. “De apotheek wordt het gezondheidshuis in de wijk.”

30-07-2021 | door Frans van den Houdt

Investeren in behoud van gezondheid

Apotheek Orion in Amersfoort ontwikkelt en implementeert ‘leefstijl op recept’. Met een integrale en preventieve aanpak streeft apotheker Mark Slager naar het verminderen en voorkomen van medicijngebruik. Doelstelling: nieuwe verdienmodellen aanjagen om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden.

30-07-2021 | door Mark Slager, Dalila Sayd, Naomi Jansen en Esther Horsten

Verspilling tegengaan door totaal andere aanpak

Verspilling van geneesmiddelen is al lange tijd een probleem, maar hergebruik zoals beschreven in PW 24 is niet de oplossing, betoogt apotheker in ruste Fokko Andringa. “Wat nodig is, is een fundamenteel omdenken van alle stakeholders.”

30-07-2021 | door Fokko Andringa

Calcifediol is nieuwe optie voor suppletie vitamine D

Calcifediol is een nieuwe optie voor vitamine D-suppletie. Het middel heeft een goed voorspelbare kinetiek waardoor snel de gewenste calcifediol-spiegels worden bereikt. De toepassing bij malabsorptieziektes, levercirrose, obesitas en na bariatrische chirurgie heeft potentieel meerwaarde. De beschikbare toedieningsvormen zijn geschikt voor dag- (30-60 µg) of maanddoseringen.

30-07-2021 | door Koos Brouwers, Mirjam M. Oosterwerff, Jon M.M. Brouwers en Joop P. van den Bergh

Bijdragen aan betere uitkomstmaten diabetes

Patiënten met diabetes ondervinden regelmatig medicatiegerelateerde problemen. Ondersteuning van deze patiëntenpopulatie door apothekers kan bijdragen aan verbetering van zowel klinische- als patiëntgerelateerde uitkomstmaten. Een vertrouwensband tussen patiënt en apotheker is hierbij essentieel, concludeert Linda van Eikenhorst op basis van haar promotieonderzoek. “De opleiding van apothekers moet zich hier meer op richten.”

30-07-2021 | door Linda van Eikenhorst

Persisterend gebruik benzodiazepine na operatie

Van de patiënten die in de postoperatieve periode een benzodiazepine krijgen voorgeschreven gaat een op de vijf het benzodiazepine persisterend gebruiken.

30-07-2021 | door Linda de Graaf

Ipatasertib verlengt overleving bij prostaatcarcinoom

Bij patiënten met gemetastaseerde castratie­resistente prostaatkanker (mCRPC) met verlies van het PTEN-gen verbetert ipatasertib in combinatie met abirateron en prednisolon significant de progressievrije overleving in vergelijking met placebo.

30-07-2021 | door Linda de Graaf

Kennis medicijnen behouden

Om zich beter te kunnen profileren als geneesmiddelontwikkelaars en relevante kennis en kunde te behouden voor Nederland en Europa, hebben LUMC, Bio Science Park en TNO het Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum opgericht.

30-07-2021 | door Frans van den Houdt

Apothekersassistenten starten actiecampagne #Weslikkenhetnietlanger

Optima Farma, de beroepsvereniging voor apothekersassistenten, stelt met een actiecampagne praktijkproblemen in de apotheek aan de orde. Daarover schrijft de vereniging op haar website.

30-07-2021 | door KNMP

KNMP-conceptrichtlijn Astma opnieuw open voor commentaar

De KNMP-conceptrichtlijn Astma staat voor de tweede keer open voor commentaar. Door een grote herziening van de internationale richtlijn Global Initiative for Asthma (GINA guidelines) is de KNMP-conceptrichtlijn Astma opnieuw geactualiseerd.

30-07-2021 | door KNMP

Kind of magic

Kinderen kunnen zich nog volledig verliezen in de magie van sprookjes, elfen en eenhoorns. Een wereld waarin alles mogelijk is, zonder bewijs of logica duiken ze erin en genieten ze volop.

30-07-2021 | door Maayke Fluitman, bestuurslid KNMP
Back to top