Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Ruim vijf jaar geleden sprak ik Rob van Marum en Toine Egberts over de dringende noodzaak van een richtlijn deprescribing, zodat het voor artsen makkelijker zou worden te schrappen in vaak lange medicijnlijstjes van vooral oudere patiënten.
In de auto naar huis hoorde ik op de radio dat er een petitie was opgestart tegen het vernietigen van de restvaccins van AstraZeneca. Hierin wordt verzocht deze restvaccins naar Namibië te sturen.
Veel van de 2,8 miljoen patiënten met maagklachten krijgen onterecht een protonpompremmer voorgeschreven, terwijl chronisch gebruik de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. Dat meldt Zorginstituut Nederland (ZIN).
Welke corticosteroïd antepartum ter preventie van ademhalingsmoeilijkheden bij vroeggeborenen?
Om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) heeft het RIVM een speciaal register geopend. Zorgverleners kunnen hierin gegevens vastleggen over de toepassing van interventies.
Zorgverzekeraars vergoeden een behandeling met Lutetium-177-PSMA, een geneesmiddel dat een aantal ziekenhuizen bereidt tegen een specifieke vorm van uitgezaaide prostaatkanker. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP staat positief tegenover het verlenen van een handelsvergunning voor gebruik van idecabtagen vicleucel (Abecma) bij de behandeling van teruggekeerde en refractaire multipel myeloom. Het is hiermee de eerste gentherapie die ingezet kan worden bij deze aandoening.
De Regeling Geneesmiddelenwet verplicht sinds 2012 aan voorschrijvers om de reden van voorschrijven op het recept te vermelden bij 23 geneesmiddelen. Van deze middelen heeft colchicine de meeste verstrekkingen met een voorschrijfreden. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Ruim negen maanden is de module Minderen en stoppen van medicatie nu van kracht, onderdeel van de richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. De reacties vanuit het veld zijn merendeels positief, maar dat het proces inmiddels tot stilstand is gekomen baart klinisch geriater/klinisch farmacoloog Rob van Marum zorgen. “Dat kan niet de bedoeling zijn; we moeten door.”
Patiënten en apotheekmedewerkers maken nog weinig gebruik van mHealth-applicaties. Beide groepen gaven eerder al aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het maken van een keuze voor een geschikte app. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een keuzetool-website. Implementatie hiervan bleek in de praktijk echter lastig.
Apothekers krijgen steeds vaker via de oogarts een recept voor atropine-oogdruppels in de meest uiteenlopende concentraties voor het remmen van de progressie van myopie. De verschillende percentages stellen hen voor een uitdaging. “Het is van groot belang dat dit percentage ook wordt meegegeven aan de patiënt.”
Essentiële informatie over het toedienen van geneesmiddelen is samengebracht in een handboek van het Prinses Máxima Centrum. Sjoukje Velthuijs: “Dit helpt zorgverleners op een juiste manier geneesmiddelen toe te dienen aan onze jonge patiënten.”
Nictiz start een openbare consultatie over de onlangs geactualiseerde richtlijn Uitwisseling laboratoriumgegevens. Dat meldt de kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg op haar website.
De Europese Commissie (EC) onderzoekt ervaringen van Nederlandse apothekers bij het verwerken van recepten uit het buitenland. Daartoe zet de EC een online enquête uit. Aanleiding is een mogelijke herziening van de Europese richtlijn over grensoverschrijdende gezondheidszorg.
De inrichting van de Nederlandse gezondheidszorg spitst zich steeds meer toe op de behoeften en mogelijkheden binnen de regio. Voor de openbare farmacie vraagt deze ontwikkeling om een integrale ondersteuning vanuit het bestuur en het bureau. De leden van de KNMP hebben hieraan behoefte, zo bleek tijdens de jongste Algemene Vergadering.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad